Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Turvetuottajaa eivät puoliväliriihen turvepäätökset tyydytä: "Aika vähäiseksi jäi tämä apu"

Eteläpohjalaisen turvetuottaja Markus Mantelan mukaan rahallinen tuki ja turpeen verottoman käytön alarajan nosto ovat vähäisiä apuja tässä vaiheessa.

Turvetuotantoalue Jalasjärvellä. Soista metsää takana.
Turvetuottajat haluaisivat turpeen uusiutuvaksi luonnonvaraksi. Kuva: Elina Niemistö / Yle
Terhi Varjonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Kortesjärveläinen turvetuottaja Markus Mantela on seurannut uutisvälineitä , josko hallituksen puoliväliriihen turvepäätöksistä tulisi tiedot. Kun tieto tuli, tuli myös pettymys.

– Kyllä tämä aika vähäiseksi jäi tämä apu, mitä sieltä nyt on tulossa. Ei tämä tyydytä. Turpeenpolton verottoman alarajan nosto ei kyllä pelasta tätä alaa. Isompia päätöksiä tarvitaan edelleen, sanoo Mantela.

Hallitus päätti, että verottoman käytön alaraja nousee laitoskohtaisesti 5 000 megawattitunnista 10 000 megawattituntiin vuosina 2022 – 2026. Vuosina 2027 – 2029 raja alenee 8 000 megawattituntiin ja vuonna 2030 palaa nykytasolleen 5 000 megawattituntiin.

Mantela pitää edelleen kiinni siitä, että turve pitäisi saada muutettua uusiutuvaksi luonnonvaraksi.

– Sen energiakäytöstä ei missään tapauksessa saa luopua tai sitä vähentää.

Lue myös: Tämän tiedämme hallituksen sovusta nyt: menoleikkauksia vuonna 2023 noin 370 miljoonaa euroa, turpeelle tukea 70 miljoonaa

"Tämä on kompromissi"

Turvetuottajille luvattiin puoliväliriihessä tänä vuonna 60 miljoonaa euroa tukea. Ensi vuonna tukea tulee vielä 10 miljoonaa. Tukipotti ei Mantelaa lämmitä.

– Yleensähän ne rahat on jääneet muualle kuin tulleet turvetuottajille tai urakoitsijoille asti. Kaikki muut turvekäyttäjät tässä, jotka käyttävät kuiviketta, kasvuturvetta. Tuskinpa nekään on tähän tukipakettiin tyytyväisiä.

Mantela kuvaa päätöksiä kompromissiksi.

– Tämä oli kompromissi millä päästiin asiassa nopeiten ja helpoiten eteenpäin. On tehty jälleen myönnytyksiä.

Mantela on ollut järjestelemässä turvetuottajien vapunaaton moottorimarssia Helsinkiin. Marssi toteutuu, sitä eivät kompromissit muuta.

– Ihan samat suunnitelmat ja vaatimukset meillä on edelleen. Ne eivät ole muuttuneet miksikään.

Aiheesta voi keskustella torstaihin 29. huhtikuuta kello 23:een asti.

Suosittelemme