Hyppää sisältöön

Atrian jätti-investointi rakentuu kolmen vuoden aikana Nurmoon

Atrian Nurmon tehtaan siipikarjateurastamon laajennus on yhtiön historian tähän mennessä suurin investointi. Mylläys on tontilla jo alkanut.

Atrian Nurmon tehdas syksyllä.
Atrian Nurmon tehdas laajenee entisestään ja uuden siipikarjatehtaan jälkeenkin tontilla on vielä rakennusoikeutta. Kuva: YLE / Hans Holmgren
Elina Niemistö

Atrian siipikarjatehtaan laajennus alkaa rakentua Nurmon tehtaan tontille loppukesällä. Hanke sai rakennusluvan Seinäjoen kaupungilta eilen.

Kaivinkone myllää jo tontilla ja tekee pohjatöitä. Seuraavaksi ryhdytään murskaamaan kalliota ja sen jälkeen päästää tekemään väyliä jätevesi- ja sähkötekniikalle. Urakka on iso ja osa urakkaneuvotteluista on vielä kesken.

– Varsinaiset rakennustyöt lähtee käyntiin kesän jälkeen, elo-syyskuun taitteessa, arvioi tekninen johtaja Reijo Äijö.

Tuotannossa tehtaan arvioidaan olevan vuonna 2024.

Atrian uuden siipikarjatehtaan havainnekuva
Kuva: Atria

Usko broilerin kysyntään

Laajennusosa on monella tavalla merkittävä. Se tulee olemaan noin 27 000 kerrosneliötä ja se liki tuplaa siipikarjateurastamon pinta-alan ja myös tuotannon. Kyseessä on noin 155 miljoonan euron investointi.

Vielä yhtiö ei kerro, minkälaisia työllisyysvaikutuksia laajennuksella on.

– Meillä on nykyiselläänkin täällä jo satoja työntekijöitä tekemässä siipikarjatuotantoa. Uuteen laitokseen siirtyvät vanhat työntekijät, joten käytännössä henkilöstölisäys tulee sitä mukaa, miten kulutus kasvaa, sanoo Äijö.

Lisätyötä saattaa tulla myös broilerintuottajille. Tällä hetkellä Atrian sopimustuottajilla on valmiuksia kasvattaa broilereita uuden tehtaan tarpeisiin.

Lue myös: Atrian jätti-investointi siipikarjatehtaaseen on jo herättänyt laajentamishalut broilertiloilla – "Se tuo jatkuvuutta yli sukupolvien"

Moderni laitos

Uudesta siipikarjatehtaasta rakennetaan uuden ajan moderni laitos. Äijö puhuu viimeisimmästä teknologiasta.

– Suunnittelun lähtökohtana on ollut eläinten hyvinvointi ja ympäristöasiat. Lisäksi työergonomia pitää olla kunnossa ja sinne on tulossa uutta teknologiaa helpottamaan työntekoa, kertoo Äijö.

Nurmon tehtaalla ja sen ympäristössä käy kuhina seuraavina vuosina. Yhtä aikaa laajennuksen kanssa rakentuu myös valtatie 19:lle uusi liittymä.

– Meidän on tarkkaan harkittava, miten liikenne järjestetään rakentamisaikana. Ollaan suunniteltu, että esimerkiksi kiviaines, joka räjäytetään täällä, pyritään hyödyntämään rakennusaikana ja mitä mahdollisesti jää yli, niin jätetään tänne myöhempää hyödyntämistä varten. Sitä kautta pystytään vähentämään huomattavasti liikennettä, miettii Äijö.

Aiheesta aeimmin: Atrialta jätti-investointi Nurmon siipikarjatehtaaseen

Suosittelemme sinulle