Hyppää sisältöön

EU yrittää saada yhteisen koronatodistuksen käyttöön kesällä – komissaari vakuuttaa aikataulun pitävän ainakin teknisen toteutuksen osalta

EU-parlamentista on vaadittu kansalaisille mahdollisuutta edullisiin koronatesteihin.

Ateenalainen ravintola odotti tyhjänä asiakkaita toukokuussa 2020. Kuva: Yannis Kolesidis / EPA
STT

Kesänviettosuunnitelmat kuplivat yhä useamman mielissä, ja Euroopan unioni pyrkii saamaan yhteisen koronatodistuksen käyttöön ennen kiivainta lomakautta. Koronatodistuksen on toivottu mahdollistavan vapaampi liikkuminen EU-maiden välillä.

Tällä hetkellä yhteisen todistuksen valmistelu on vielä kesken. Keskiviikkona EU-parlamentissa keskusteltiin siitä, millainen todistuksen tulisi olla.

Parlamentin puolelta on muun muassa korostettu, että todistuksesta ei saa tulla käytännössä ennakkoehtoa matkustamiselle. Europarlamentaarikot ovat myös nostaneet esiin huomion, että kansalaisilla tulisi olla mahdollisuus saada PCR-koronatesti edullisesti, jotta heitä ei asetettaisi syrjittyyn asemaan suhteessa rokotettuihin.

Esimerkiksi europarlamentaarikko Elsi Katainen (kesk.) korosti yhdenvertaisuuden tärkeyttä.

– Meidän ei pidä luoda todistusta vain harvoille, vaan sen pitää olla kaikkien saatavilla, jotta se voisi toimia parhaalla mahdollisella tavalla. Niinpä rokotteiden ja testien on oltava ilmaisia tai vähintäänkin kohtuuhintaisia, Katainen sanoi täysistunnossa.

Pikainen aikataulu

Komissio julkisti maaliskuussa esityksensä koronatodistuksesta, jolla kansalainen voisi todistaa saaneensa negatiivisen tuloksen koronatestistä, olevansa rokotettu tai jo sairastaneensa koronaviruksen aiheuttaman taudin.

EU-parlamentin oli määrä äänestää keskiviikko-iltana kannastaan koronatodistukseen. Tulokset julkistetaan torstaina. Äänestyksen jälkeen EU-instituutiot neuvottelevat vielä asiasta.

Lomailjoita Mallorcan rannalla elokuussa 2020. Kuva: Cati Cladera / EPA

Neuvottelut on tarkoitus viedä läpi ripeästi, sillä komissio on kaavaillut todistuksen käyttöönottoa jo kesän alkupuoliskolle.

Oikeuskomissaari Didier Reynders vakuutti, että teknisen toteutuksen puolesta todistus saadaan käyttöön suunnitellussa ajassa, jos vain poliittiset päätökset onnistutaan tekemään. Hän varoitti riskeistä, jos EU-maiden käytännöt pirstaloituvat ja kukin jäsenmaa vetää omia linjauksiaan.

– Riskinä olisi joukko erilaisia todistuksia, joita ei pystyttäisi lukemaan tai joiden aitoutta ei pystyttäisi varmistamaan muissa jäsenmaissa. Riskinä olisivat väärennetyt todistukset ja sen myötä viruksen leviäminen, Reynders luetteli täysistunnossa.

Suomi ottaa rokotustodistuksen käyttöön toukokuussa

Sosiaali- ja terveysministeriö, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ja Kela kertoivat tiistaina, että kansallinen todistus koronarokotuksesta otetaan Suomessa käyttöön toukokuun lopulla.

Terveystietojen verkkopalvelu Omakantaan tulevassa koronatodistuksessa on tiedot henkilön saamista koronarokotuksista.

Suomessa arvioidaan, että EU:n yhteinen koronatodistus tulisi käyttöön heinäkuussa. Kansallinen todistus koronarokotuksista valmistuu näin ensin, koska sen kehittäminen on jo pitkällä.

Suosittelemme sinulle