Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Usean parikymppisen miehen epäillään kuolleen myrkytykseen Turussa huhtikuussa – katukaupan rauhoittava lääke syynä?

Viisi noin 20-vuotiasta miestä on kuollut yksityisasunnoissa eri ajankohtina eri puolilla Turkua.

Turun Aurakadun näkymä Taidemuseolta Aurajoelle päin
Näkymä Aurajoelle päin Turun keskustassa. Kuva: Lotta Sundström / Yle
Päivi Leppänen
Avaa Yle-sovelluksessa

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Poliisi epäilee kuolemien syyksi fentanyyliä sisältävää lääkevalmistetta, joka on ilmestynyt katukauppaan lähiaikoina. Mistä ilmiössä on kysymys, ja miksi fentanyyli on niin vaarallista? Haastattelussa rikosylikomisario Jari Riiali ja Diakonissalaitoksen jalkautuvan ja etsivän päihdetyön projektipäällikkö Robert Koski. Toimittaja: Saara Heiskanen

Turussa on huhtikuun aikana menehtynyt yllättäin viisi noin 20-vuotiasta miestä. He ovat kuolleet yksityisasunnoissa eri puolilla kaupunkia. Kuolemien epäillään johtuvan huumausaineiden, alkoholin ja lääkkeiden yliannostuksesta tai niiden yhteisvaikutuksesta.

Lounais-Suomen poliisin mukaan tapahtumien ei epäillä välittömästi liittyvän toisiinsa, mutta kaikissa kuolemantapauksissa on yhdistäviä tekijöitä.

– Useiden nuorten henkilöiden kuolemat näin lyhyellä aikavälillä antavat aihetta epäillä, että Turun seudulla leviää nyt nuorten keskuudessa poikkeuksellisen vaarallista lääke- tai huumausainetta, sanoo rikosylikomisario Jari Riiali Lounais-Suomen poliisilaitoksen tiedotteessa.

Rikosylikomisario Jari Riiali kertoo Yrjö Hjeltin haastattelussa, mitä Turussa paljastuneista myrkytystapauksista tällä hetkellä tiedetään.

Muun muassa A-klinikkasäätiö on äskettäin varoittanut katukaupassa myynnissä olevista rauhoittavista lääkkeistä, joita mahdollisesti on terästetty fentanyylillä.

– On viitteitä siitä, että näihin tapauksiin liittyy yliannostus huumeiden, lääkkeiden tai niiden yhteisvaikutuksesta. Poliisi halusi tämän tuoda sen takia julkisuuteen, koska jonkinlaista vaarallista ainetta tuolla liikkuu, Riiali sanoo Ylelle.

Rikosylikomisario Riialin mukaan poliisi on päässyt tapausten jäljille normaalin kuolemansyyntutkinnan yhteydessä.

– Poliisi menee suorittamaan kuolemansyyntutkintaa, kun kuolema ei ole luonnollinen tai siihen liittyy esimerkiksi myrkytys, tapaturma, rikos tai itsemurha. Kotikäyntien yhteydessä on tehty tiettyjä havaintoja, ja päädytty tällaiseen johtopäätökseen, avaa Riiali.

Katukaupan bentsodiatsepiinit syynä?

Fentanyyliä on tietojen mukaan lisätty alpratsolaami-valmisteisiin.

Ainakin Ksalol-nimisen katukaupassa myytävän alpratsolaamin epäillään kevään aikana aiheuttaneen kuolemia ja sairaalahoitojaksoja muuallakin Suomessa.

– Varsinkin pääkaupunkiseudulla on ollut useampiakin, nimenomaan Ksalol-lääkkeen ja muiden lääke- ja huumausaineiden takia tapahtuneita kuolemia. Myös sairaalahoitojaksoja on raportoitu, että kyllä sitä liikkeellä on Suomessa, kertoo Riiali Ylelle.

Alpratsolaami on Suomessa yleisesti käytetty bentsodiatsepiineihin kuuluva lääkeaine, mutta Ksalol-nimisenä valmisteena sitä ei ole Suomessa lääkemyynnissä.

– Tästä on nyt viitteitä täällä Turussakin, mutta tätähän ei laillisesti Suomessa myydä missään. Toivomme, että asian tuominen julki saisi ihmiset, jotka mahdollisesti ostavat tällaisia aineita katukaupasta, jättämään valmisteet ostamatta, Riiali sanoo.

Kuolleille tehdään seuraavaksi kuolemansyyntutkinnat. Niissä kestää useampi viikko. Aineiden alkuperää ja levittäjää yritetään selvittää. Tapausten takia ei ole tehty kiinniottoja tai pidätyksiä tähän mennessä.

– Katukaupassa myytäviä lääkkeitä ei pidä käyttää, koska niiden sisältö ei vastaa pakkauksessa mainittua tuotesisältöä, rikosylikomisario Jari Riiali muistuttaa.

Suosittelemme sinulle