Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Vapun osuminen viikon lopulle voi pelastaa ravintoloiden myynnin, ja terasseilla auttaa aurinko: "Patoutunutta kysyntää on paljon"

Vappu on ravintola-alalle pieni valonpilkahdus paremmista ajoista, mutta tiukat rajoitukset estävät yleisöryntäykset suurimmassa osassa Suomea. Rajoitusten vuoksi ravintolat panostavat terasseihin, vappukasseihin ja vappupäivän lounaisiin.

Kappelin rakennnus ja terassi Helsingissä.
Ravintola Kappelin terassilla on vappuna noin 300 asiakaspaikkaa. Ravintoloiden asiakasrajoitukset eivät koske terasseja. Kuva: Tiina Jutila / Yle
Petteri Lindholm
Avaa Yle-sovelluksessa

Vappupäivän ajoittuminen lauantaille on ruokaravintoloille pieni onnenkantamoinen vaikeiden aikojen keskellä.

Pääpaino on lauantaissa, koska tiukkojen rajoitusten alueilla ovet on suljettava vappuaattona jo kello 19.

– Meillä on varattu todella hyvin pöytiä lauantaipäivälle, erityisesti brunsseja, sanoo johtaja Harri Havia SOK:n majoitus- ja ravitsemuskaupan ketjuohjauksesta.

SOK:lla on auki noin 70 prosenttia yhteensä noin 500 ravintolasta ja baarista. Pääpaino on ruokaravintoloissa.

Havia kertoo, että eniten varauksia on sadellut perinteisiin vapunviettopaikkoihin, kuten Hotelli Vaakunan 10. Kerros -ravintolaan Helsingin keskustassa.

– Uskon, että esimerkiksi Kappelin terassi tulee olemaan ihan täynnä, jos keli vähänkään sallii.

Lauantaina ravintolat ehtivät tarjoilla pitkän päivän brunsseja ja lounaita myös tiukkojen rajoitusten alueilla, jossa ovet on suljettava kello 19.

– Ajoitus on hyvä, että sunnuntai on vielä aikaa levätä, sanoo matkailu- ja ravintola-alan edunvalvoja Maran toimitusjohtaja Timo Lappi.

Lappi sanoo, että ravintolat ympäri Suomea kertovat runsaista varausmääristä.

– Patoutunutta kysyntää on paljon, Lappi sanoo.

Anna Ekholm-Röyti
Ravintola Kappelin liikeideapäällikkö Anna Ekholm-Röyti valmistautuu vappuun. Kappeli keskittyy terassitarjontaan, vappulounasta ei tarjoilla kuten osassa ruokaravintoloita. Kuva: Tiina Jutila / Yle

Piknikeille vappukasseja, lauantaille brunsseja

Ruokaravintolat panostavat lauantain lounaiden ja brunssien lisäksi mukaan haettaviin ruokiin.

Sisätiloissa käytössä on vain puolet asiakaspaikoista. Osa ihmisistä ei välttämättä muutoinkaan uskaltautuisi ravintoloihin.

Noutoruoka on ollut SOK:n Havian mukaan tärkeää koko pandemian ajan. Vappuna noutoruoka korostuu entisestään ja tarjolla on noudettavia "vappukasseja" kotona ruokailemista varten.

– Myös piknik-koreja löytyy joistakin ravintoloista nimenomaan vaikkapa puistossa ajanviettoa silmällä pitäen.

Vapunviettäjien odotetaan kerääntyvän piknikeille puistoihin. Osassa Suomea on yhä voimassa kokoontumisrajoituksia, mutta pienten ryhmien vapaamuotoisia kokoontumisia ei ole kielletty.

Tästä voit lukea lisää siitä, minkälaiset kokoontumiset ovat sallittuja.

Night People Groupin toimitusjohtaja Antti Raunio
Anniskeluravintoloihin erikoistuneen ravintolayhtiön Night people groupin toimitusjohtaja Antti Raunio sanoo, että yökerhoja ei ole kannattavaa avata anniskelu-, asiakaspaikka- ja aukiolorajoitusten vuoksi. Kuva: Seppo Ahava / Yle

Baarit virittelevät terasseja, yökerhot ovat poissa pelistä

Sää ratkaisee vapun menekit, sanoo yökerhoihin ja baareihin keskittyvän Night people group -yhtiön toimitusjohtaja Antti Raunio. Keli on kaikki kaikessa.

– Tämä vappu tulee olemaan hyvin terassipainotteinen, niin toivotaan kädet ristissä, Raunio sanoo.

Yhtiön baareista on vappuna auki viisi vajaasta kahdestakymmenestä. Auki olevat baarit ovat Helsingissä, Seinäjoella ja Kuopiossa. Painotus on terasseissa.

– Vappu on alalle valonpilkahdus, mutta eihän ne odotukset tällä kapasiteetilla ja näillä rajoituksilla ole mitkään huimat. Tällä hetkellä keskitytään täysillä jo rajoitusten jälkeiseen aikaan, Raunio toteaa.

Maran Lappi sanoo, että terassit ja sää ovat ratkaisevia koko Suomessa.

– Kun terasseja eivät koske tiukempien rajoitusten alueillakaan asiakaspaikkarajoitukset, niin varmasti terasseilla on ihmisiä.

Kappelin rakennnus ja terassi Helsingissä.
Ravintola Kappelin terassilta seurataan vappuna perinteisesti Mantan patsaan eli Havis Amandan lakitusta. Tänä vuonna Mantan patsas lakitettiin jo vappua edeltävällä viikolla. Kuva: Tiina Jutila / Yle

Yökerhoja ei juuri pidetä auki niilläkään alueilla, joilla anniskelu on sallitua kello 22 asti ja ovet saadaan pitää auki kello 23 asti.

Kaikkia ravintoloita koskeva tanssikielto tarkoittaa käytännössä sitä, että yökerhotkin ovat nyt vain istuskelukäytössä.

SOK:n Havia sanoo, että puhtaasti juomaan tai iltaohjelmaan painottuvia anniskeluravintoloita ei ole kannattavaa avata nykyisessä tilanteessa.

Lue lisää:

Ravintola-ala pöyristyi ravintoloiden avaamissuunnitelmista – "Ehkä lauantain brunssit saattavat onnistua – ei juuri muu"

Saako vappuna kokoontua Kaivopuistoon? Laki ei estä kokoontumista, kunhan kyseessä ei ole yleisötilaisuus tai yleinen kokous – poliisi: “tietyssä mielessä ihan järjen vastaista”

Suosittelemme