Hyppää sisältöön

Kymenlaakson tautirypäs pääsiäisen aikaan oli todennäköisesti Etelä-Afrikan virusvarianttia – viruksen laatu selviää vasta kuukauden viiveellä

Tieto Etelä-Afrikan variantista Kymenlaaksossa tuli Kymsotelle vasta pari päivää sitten.

Uutisvahdin läheltä-listan markkinointikuva, jossa kartta
Kuva: Yle
Jasmina Kauta

Noin kuukausi sitten Kymenlaaksossa otetusta näytteestä on löytynyt Etelä-Afrikan koronavirusvariantti, kertoo Kymsoten infektioylilääkäri Risto Pietikäinen. Tieto näytteen viruslaadusta tuli Kymsotelle Pietikäisen mukaan pari päivää sitten.

Lue lisää: Johtajaylilääkärin viesti kaikui kuuroille korville – pääsiäisen koronasaldo 93 tartuntaa Kymenlaaksossa

Noin joka viides positiivinen koronanäyte on variantti Suomessa. Yleisin löydös on Britannian virusmuunnos. Pietikäinen kertoo, että tietoa varianttien laadusta joutuu odottamaan pitkään.

Nyt tietoon tullut variantti on saatu pysäytettyä, mutta infektioylilääkäri kertoo, että kyseiseen positiiviseen koronatulokseen on yhdistetty tartuntarypäs, jonka voi olettaa olevan samaa virusmuunnosta. Tieto tästä tulee kuitenkin ripotellen sitä mukaa, kun testitulokset valmistuvat.

Pietikäinen kertoo, että tartuntaketju on jo laantunut ja tilanne on Kymenlaaksossa varsin hyvä. Eilen koronakoordinaatioryhmä päätti siirtää alueen takaisin leviämisvaiheesta kiihtymisvaiheeseen eli alemmalle tasolle.

– Perheenjäsenet ovat täällä tartuntojen päälähde. Tartuntoja tulee myös ystäväpiiristä ja hieman työpaikoilta, Pietikäinen kertoo.

Katso tästä uusimmat koronavirukseen liittyvät tiedot Kymenlaaksosta.

Lisää Kymenlaakson uutisia myös Yle Areenassa: katsele, kuuntele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.

Suosittelemme sinulle