Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Kansanedustaja Päivi Räsäselle syytteet kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – vetoaa Raamattuun, katso video

Valtakunnansyyttäjän mukaan Räsäsen kannanotot loukkaavat homoseksuaalien ihmisarvoa.

Päivi Räsänen: Tässä on syvästi kysymys uskonnon- ja sananvapaudesta
Tatu Kuukkanen,
Teija Santaharju
Avaa Yle-sovelluksessa

Valtakunnansyyttäjä on nostanut syytteen kansanedustaja Päivi Räsästä (kd.) vastaan. Räsästä syytetään kolmesta kansanryhmän vastaisesta kiihottamisesta.

Kyse on kolmesta eri asiakokonaisuudesta.

Yksi koskee Räsäsen kirjoitusta Suomen Luther-säätiön ja Suomen evankelisluterilaisen lähetyshiippakunnan nettisivuilla.

Kaksi muuta liittyvät Räsäsen julkaisuihin ja lausumiin Twitterissä, Instagramissa, Facebookissa ja Yle Puheen ohjelmassa.

Valtakunnansyyttäjän mukaan lausumat ovat homoseksuaaleja halventavia ja syrjiviä ja kannanotot loukkaavat homoseksuaalien yhdenvertaisuutta ja ihmisarvoa. Niinpä ne ylittävät sanan- ja uskonnanvapauden rajat ja ovat omiaan ruokkimaan suvaitsemattomuutta, halveksuntaa ja vihaa.

Yhden esitutkinnan valtakunnansyyttäjä lopetti. Siinä setvittiin Räsäsen lausuntoja MTV:n Yökylässä-ohjelmassa. Räsänen sanoi ohjelmassa, että homoseksuaalisuus on seksuaalinen vinouma. Valtakunnansyyttäjän mukaan teko on vähäinen, vaikka lausuma onkin halventava.

Räsänen puolustautuu: Kyse on Raamatun opetuksista

Päivi Räsänen sanoo, että valtakunnansyyttäjän päätös oli yllättävä, jopa järkyttävä.

– En katso syyllistyneeni minkään ihmisryhmän uhkaamiseen, panetteluun tai solvaamiseen. Näissä kaikissa on kysymys Raamatun opetuksista avioliitosta ja sukupuolisuudesta.

Räsäsen mukaan kyse on pohjimmiltaan siitä, saako Suomessa pitää esillä ja ilmaista vakaumusta, joka pohjautuu Raamatun ja kristillisten kirkkojen perinteisiin opetuksiin. Homoseksuaalien ihmisarvoa ja ihmisoikeuksia hän vakuuttaa puolustavansa.

– Tässä on syvästi kysymys uskonnonvapaudesta ja sananvapaudesta. Jos nämä kirjoitukset kielletään, silloin kielletään paljon muutakin. Silloin tulevat modernit kirjaroviot, jotka kohdistuvat Raamatun opetuksiin. Raamatun opetuksia en ala anteeksipyytämään, vaan seison niiden takana, Räsänen sanoo.

Kommentissaan hän rohkaisee muitakin käyttämään sanan- ja uskonnonvapauttaan.

Setan pääsihteeri: Tärkeä päätös valtakunnansyyttäjältä

Setan pääsihteeri Kerttu Tarjamo pitää Räsäsen syytteitä tärkeänä päätöksenä valtakunnansyyttäjältä. Tarjamo kommentoi asiaa Twitterissä.

Hänen mukaansa päätös syytteiden nostamisesta kertoo sen, että loukkaava puhe seksuaalivähemmistöistä ei ole yhteiskunnassa yhdentekevää.

– Valtakunnansyyttäjä osoittaa, että kyse ei ole vähäpätöisesti asiasta, Tarjamo kirjoittaa Twitterissä.

– Seksuaalivähemmistöihin kohdistuvaa vihapuhetta ja loukkaavaa kieltä puolustellaan juuri sanan- ja uskonnanvapaudella. Siksi on tärkeää, että tuomioistuin arvioi, onko kyse rikoslain mukaisesta vihapuheesta. Samalla nähdään, mitä laki konkreettisesti tarkoittaa, hän jatkaa.

Setan pääsihteeri Tarjamo näkee, että asiassa ovat vastakkain eri ihmisoikeudet: uskonnonvapaus, sananvapaus ja syrjimättömyys.

Hän huomauttaa, että kaikki vihapuhe ei ole aina rikoslain piiriin kuuluvaa, mutta osa siitä voi olla yhdenvertaisuuslain kieltämää häirintää.

Lue myös:

Poliisi haluaa lopettaa Päivi Räsäsen tv-esiintymisestä aloitetun tutkinnan – Räsänen: "Oletan, että ohjelma on nyt katsottu"

Suosittelemme