Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Iivo Niskasen entinen luottohuoltaja Mika Venäläinen palaa Suomen huoltotiimiin – voitelupäällikkö jakaa tehtäviä Matti Haaviston kanssa

Mika Venäläisen sopimus on tehty kahdelle seuraavalle kaudelle.

Mika Venäläinen
Mika Venäläinen palaa Suomen huoltoryhmään voitelupäällikön rooliin oltuaan poissa tiimistä yhden kauden. Kuva: Tomi Hänninen
Riku Salminen,
Simo Arkko,
Anu Karttunen
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomen hiihtomaajoukkueen voitelupäälliköksi on nimetty Mika Venäläinen. Venäläinen on tullut viime vuosien varrella tutuksi Iivo Niskasen luottohuoltajana. Venäläinen jättäytyi pois huoltotiimistä toissakaudella ja hänen tuore sopimuksensa on tehty kahdelle seuraavalle kaudelle 2021–2023.

Kokeneen, pitkän linjan huoltomiehen ura maajoukkueessa alkoi jo vuonna 1997. Häntä pidetään ennen kaikkea rautaisena pitovoiteluosaajana.

– Ehkä paluu virisi siitä, kun kysyttiin, että onko intoa tällaiseen hommaan. Lähdin miettimään asiaa ja selvittelin siviilipäässä työ-, koti- ja valmennusasioista. Kun sain ne järjestymään, tämä rupesi kiinnostamaan, Venäläinen kertoo Yle Urheilulle.

Venäläinen hyppää Suomen voitelupäälliköksi. Titteli ei kuitenkaan ole synonyymi huoltopäällikölle, sillä Venäläinen jakaa tehtäviä aiemmin huoltopäällikkönä, päävalmentajana ja joukkueen johtajana toimineen Matti Haaviston kanssa. Haavisto tukee maajoukkuetta ja huoltoryhmää logistiikassa sekä muissa huollon toiminnoissa.

Venäläinen kertoo vastaavansa päivittäistoiminnasta ja huoltoon liittyvästä toiminnasta. Huoltopäällikkö on hoitanut Suomen maajoukkueessa aiemmin myös logistisista asioista sekä suhteista suksi- ja voidefirmoihin, mutta nyt tehtäviä on jaettu Venäläisen ja Haaviston kesken.

– Haavisto ottaa vastuuta, että kuormitus ei kasva kaikkien osalta. Itse näen, että hän on todella tärkeä henkilö siihen hommaan jakamaan sitä kuormaa.

– Se ei ole pelkästään valmennusta ja suksenhuoltamista, vaan siellä on paljon muuta, mikä on rajoittanut itseäni aiemmin hakemaan huoltopäällikön paikkaa. En ole kokenut, että olisin omillani varsinkaan logistisissa asioissa. Opettelen totta kai mukana, mutta tällä hetkellä näin, Venäläinen sanoo.

Tulevaan kauteen mielenkiintoa tuo fluorikielto, jonka on tarkoitus astua voimaan näillä näkymin heinäkuun alussa. Suomen huolto on tällä hetkellä siinä uskossa, että jo kertaalleen lykätty fluorikielto myös toteutuu.

– Sen suhteen ei ole varmuutta suuntaan eikä toiseen. Tällä hetkellä olemme siinä uskossa, että se tulee. On selvä asia, että se asettaa omat haasteensa, mutta muuten on aika perusrutiinia. Totta kai tarvitsemme tässä asiassa paljon apua näiltä nykyisiltä huoltomiehiltä, jotka sitten jatkavat, Venäläinen sanoo.

Seuraava kausi on monelta osin tärkeä, sillä hiidon kilpailukalenterissa on muun muassa Pekingin talviolympialaiset helmikuussa 2022. Venäläinen uskoo, että huoltoryhmällä on riittävästi aikaa valmistautua olympialaisiin, sillä huoltoryhmä on pääpiirteittäin sama kuin aiempina vuosina.

– Kyllä minä uskon, että aika riittää. Tässä ei kuitenkaan miehistö pääsääntöisesti vaihdu. Minun tehtävä on sitten kaivaa huoltomiehistä se irti, mikä on otettavissa. Heillä on se sama osaaminen ja jaksaminen kuin aiemminkin, Venäläinen toteaa luottavaisena.

Päivitys kello 15.57: Lisätty otsikkoon sana huoltotiimiin.

Päivitetty juttua kommenteilla 29.4.2021 klo 19.30.

Lue myös:

Iivo Niskanen aavisti jo tammikuussa, että kultasuksien luottovoitelija jättää tehtävänsä – maailmanmestari kuullut huhuja tulevasta huoltoryhmästä

Iivo Niskasen poikkeuksellisesta luonteesta on monta erilaista tarinaa – lähipiiri kertoo, millainen Suomen hiihtokuningas on oikeasti

Yllätyskäänne – Suomen hiihtomaajoukkueen huoltopäällikkö Norrgård palaa Ruotsin huoltotiimiin: "Tiedän, että viihdyn Ruotsin joukkueessa"

Suosittelemme sinulle