Hyppää sisältöön

Nämä elokuvat kannattaa huomata, kun teatterit avaavat oviaan – osa niistä on valkokankailla vain hetken

Elokuvateatterien toiminnan vapautuminen tuo valkokankaille ensi-iltojen tulvan. Uusia elokuvia on luvassa niin paljon, että ne saattavat kadota ohjelmistosta hyvinkin nopeasti. Kokosimme tähän juttuun muistilistan odotetuimpia uutuuksia teemoittain.

Mads Mikkelsen elokuvassa Yhdet vielä
Tanskalaisen Thomas Vinterbergin elokuva Yhdet vielä on ollut suosittu jo ennen kuin se voitti parhaan kansainvälisen elokuvan Oscar-palkinnon. Elokuvalla on Suomessa yli 4 500 katsojaa jo ennen sen virallista ensi-iltaa. Kuva: LANDMARK MEDIA / Alamy
Janne Sundqvist

Elokuvateatterit avaavat oviaan toukokuussa, kun koronarajoitukset hellittävät. Elokuva-ala odottaa yhä virallisia päätöksiä yleisötilaisuuksia koskevien rajoitusten keventämisestä, mutta hallituksen suunnitelma on otettu ilolla vastaan.

Jos uusien tartuntojen määrä laskee nykyiseen malliin, voidaan elokuvia esittää toukokuussa isossa osassa maata, ehkä jopa kaikkialla. Viimeisten joukossa tulee pääkaupunkiseutu, jossa yleisötilaisuudet on tällä hetkellä rajattu kuuteen henkeen 16. toukokuuta asti.

Valkokankaille on luvassa varsinainen uusien elokuvien tulva. Kesälle on luvassa niin paljon ensi-iltoja, että vähemmän yleisöä saavat teokset eivät tule viipymään valkokankaalla pitkään.

Kokosimme tähän juttuun elokuvia, jotka kilpailevat huomiostasi lähikuukausina.

Oscar-voittajien kimara

Osa Oscar-palkintoja voittaneista elokuvista on Suomessa vasta tulossa elokuvateattereihin, vaikka iso osa kisassa mukana olleista teoksista on jo suoratoistopalveluissa.

Oscar-illan isoin voittaja Nomadland sai virallisen ensi-iltansa valkokankaalla maaliskuussa, mutta näytösten jatkumista voi pitää aika varmana, kun lisää teattereita aukeaa.

Näyttlijä Carey Mulligan roolissaan Cassandra Thomas elokuvassa Lupaava nuori nainen
Lupaava nuori nainen -elokuvassa Carey Mulligan esittää lääketieteen opinnot keskeyttänyttä Cassieta, joka ottaa oikeuden omiin käsiinsä. Kuva: BFA / Alamy

Heti perjantaina (7.5.) nähdään elokuvateattereissa kaksi uutta Oscar-voittajaa. Ohjaaja-käsikirjoittaja Emerald Fennellille parhaan alkuperäisen käsikirjoituksen palkinnon voittanut Lupaava nuori nainen (Promising Young Woman) on räväkkä ja yllättävä kostotrilleri.

Parhaan naissivuosan Oscarin eteläkorealaiselle Youn Yuh-jungille tuonut Minari on puolestaan 1980-luvulle sijoittuva tunnelmallinen perhedraama korealaisesta perheestä, joka haluaa aloittaa uuden elämän Arkansasissa.

Tanskalaisen Thomas Vinterbergin yhtä aikaa provokatiivinen ja sydämellinen Yhdet vielä (Druk) saa virallisen ensi-iltansa viikkoa myöhemmin (14.5.). Elokuvassa neljä keski-ikäistä luokanopettajaa päättää kokeilla, millaista olisi elämä jatkuvasti alkoholin vaikutuksen alaisena.

Vinterbergin elokuvaa on jo esitetty eri paikkakunnilla koronarajoitusten sallimissa rajoissa. Se on saanut näissä ennakkonäytöksissä jo yli 4 500 katsojaa, mikä on rajoitukset huomioon ottaen erinomainen saavutus.

Keskiviikkona 17.5. Oscar-kimara saa seuraansa vielä Sound of Metal -elokuvan, joka voitti parhaan leikkauksen ja parhaan äänisuunnittelun palkinnot. Ääni-Oscarin palkinnon loisteesta osa ulottui Suomeen asti. Tämän elokuvan osalla elokuvateatteriesitys korostuu siksi, että elokuvan tehokas äänimaailma on parhaiten edukseen hyvän äänentoiston kera.

Oscareiden isoa yllättäjää, Anthony Hopkinsille hänen toisen Oscar-palkintonsa tuonutta Isää (The Father) saadaan odottaa valkokankaille vielä muita voittajia pidempään. Tällä hetkellä elokuvan on ilmoitettu saavan ensi-iltansa 13. elokuuta.

Jättiläisten paluu

Godzilla ja King Kong taistelevat
Yhdysvalloissa samaan aikaan elokuvateattereihin ja suoratoistoon tullut Godzilla vs. Kong nähdään meillä ensin valkokankailla. Se on ensimmäinen ison budjetin elokuva, joka tulee teattereihin sitten Tenetin. Kuva: © 2021 LEGENDARY AND WARNER BROS. ENTERTAINMENT INC. ALL RIGHTS RESERVED. GODZILLA TM & © TOHO CO., LTD.

Tavallisena aikana elokuvateatterien ohjelmistoa hallitsevat ison budjetin teokset ovat korona-aikana loistaneet poissaolollaan. Viime vuonna niitä odotettiin elokuvateatterien pelastajaksi, mutta pelastusta ei koskaan tullut.

Ainoa tosissaan yrittänyt oli Christopher Nolanin scifi-elokuva Tenet. Sen keräämä vaisu yleisömäärä johti Warner Bros -yhtiön päätökseen (siirryt toiseen palveluun) tuoda kaikki tämän vuoden elokuvansa yhtä aikaa teattereihin ja suoratoistoon. Suomessa esimerkiksi supersankarielokuva Wonder Woman 1984 jäi kokonaan vaille elokuvateatterilevitystä.

Nyt megaelokuvat palaavat valkokankaille. Ensimmäisenä teattereihin rymistelee hirviöelokuva Godzilla vs. Kong, joka saa ensi-iltansa jo 14. toukokuuta. Hirviöduon tappelun lisäksi ensi-iltansa saa toukokuussa 101 dalmatialaista -elokuvan pahiksesta kertova Disney-elokuva Cruella (28.5.).

Jättibudjetin leffojen osalta kaasu painetaan pohjaan kesä-heinäkuussa, kun teattereihin huristelevat Fast & Furious 9 (30.6.), Marvel-elokuva Black Widow (9.7.) ja koripallokomedia Space Jam: Uusi legenda (16.7.).

Aivan heinäkuun päätteeksi teattereihin tulee vielä Disneyn viidakkoseikkailu Jungle Cruise (30.7.). Yhtiön huvipuistolaitteeseen perustuva elokuva yrittää toistaa Pirates of the Caribbeanin menestystarinan.

Kaikkein isoimpia elokuvia saadaan odottaa vielä syksyyn. Näillä näkymin syyskuussa saadaan vihdoin teattereihin yli vuodella eteenpäin siirretyt Bond-elokuva No Time to Die ja scifi-eepos Dune.

Kotimaiset elokuvat vielä varovaisia

Myös uusia kotimaisia elokuvia on tulossa teattereihin ruuhkaksi asti. Toukokuu alkaa varovasti dokumenttielokuvilla, joilla ei ole samanlaisia yleisöpaineita kuin fiktioilla.

Miehen ja naisen kädet elokuvasta Fucking with Nobody
Hannaleena Haurun elokuva Fucking with Nobody pureutuu nykyaikaisiin parisuhdemalleihin kriittisesti ja pirullisen hauskasti. Kuva: Niclas Jansson

Dokkareita kuitenkin riittää. Kahdessa viikossa ensi-iltansa saa peräti neljä elokuvaa: Joonas Berghällin Punkkisota (14.5.), lätkädokkari Karalahti (14.5.), saamelaisten oikeuksia käsittelevä Eatnameamet - Hiljainen taistelumme (19.5.)ja rannalle ajautuneiden esineiden kautta ihmistä kuvaava Meren tuomat (21.5.).

Kesäkuussa teattereihin tulee Venetsian elokuvajuhlilla ja SXSW-festivaalilla esitetty Fucking with Nobody (11.6.). Hannaleena Haurun pieni mutta riemukas elokuva purkaa pirullisen älykkäästi nykyaikaisen parisuhteen mallin palasiksi.

Heinäkuun alussa ensi-iltansa saa myös lastenelokuva JP ja murtovaras, joka perustuu samannimiseen kristilliseen lastenkirjaan.

Ulkomaisten elokuvien tavoin ison yleisön teokset odottavat vielä pitkälle kesään. Ensimmäinen näytön paikka on Renny Harlinin ohjaama Luokkakokous 3, jonka on tarkoitus saada ensi-iltansa 28. heinäkuuta.

Suosittelemme sinulle