Hyppää sisältöön

Suojelupoliisin ylietsivälle syyte virkavelvollisuuden rikkomisesta ja ampuma-aserikoksesta

Ylietsivän epäillään tehneen muun muassa turvallisuusselvityslakiin perustuvia virkatoimia esteellisenä. Ylietsivän on lisäksi epäilty käyttäneen suojelupoliisin tietojärjestelmää vastoin säännöksiä.

Kuvassa on suojelupoliisin päämaja Helsingin Punavuoressa osoitteessa Ratakatu 12 syyskuussa 2020.
Ylietsivän on epäilty käyttäneen Suojelupoliisin tietojärjestelmää vastoin säännöksiä. Kuva: Silja Viitala / Yle
Riikka Kajander,
STT

Suojelupoliisin ylietsivää vastaan on nostettu syyte virkavelvollisuuden rikkomisesta ja ampuma-aserikoksesta, tiedottaa Syyttäjälaitos (siirryt toiseen palveluun).

Rikosepäilyn mukaan ylietsivä olisi suorittanut muun muassa turvallisuusselvityslakiin perustuvia virkatoimia esteellisenä.

Virkatoimet olivat kohdistuneet yhtiöön, jonka osalta Säteilyturvakeskus oli tehnyt Suojelupoliisille yritysturvallisuusselvitystä koskevan hakemuksen. Kyseisen yhtiön työntekijän on epäilty auttaneen ylietsivää virkarikoksen tekemisessä.

Lisäksi ylietsivän on epäilty käyttäneen Suojelupoliisin tietojärjestelmää vastoin säännöksiä. Hänen hallustaan myös takavarikoitiin vanha toimimaton ase ja patruunoita, joille ei ollut lupaa.

Ylietsivää vastaan on nostettu syyte esteellisyyden vuoksi virkavelvollisuuden rikkomisesta ja ampuma-aserikoksesta. Haastehakemus on toimitettu Helsingin käräjäoikeuteen.

Turvallisuusselvitys liittyi Fennovoimaan

Helsingin Sanomat uutisoi maaliskuussa, että ylietsivän epäillään olleen esteellinen Fennovoimaan liittyvässä turvallisuusselvitysasiassa. Lehden mukaan Fennovoima oli sisäisissä selvityksissään huomannut ongelmia hankintaprosessissaan ja kertoi asiasta suojelupoliisille viime syksynä.

Avunannosta rikoksiin epäillyn työntekijän lehti kertoi olevan Fennovoiman nyt jo entinen työntekijä.

Suojelupoliisin mukaan esteellisyyden epäillään syntyneen siitä, että ylietsivä on ollut samaan aikaan mukana turvallisuusalan yrityksessä, joka on myynyt palveluita tarkastuksen kohteena olleelle yritykselle. Ylietsivä ei ollut hakenut sivutoimilupaa.

Maaliskuun lopulla suojelupoliisi tiedotti, että ylietsivän työhuoneeseen oli tehty kotietsintä ja että häntä epäiltiin virka-aseman väärinkäyttämisestä tai virkavelvollisuuden rikkomisesta. Hänet pidätettiin sittemmin virastaan toistaiseksi. Suojelupoliisin mukaan lopullinen virkamiesoikeudellinen arvio tehdään vasta sen jälkeen, kun asiasta on lainvoimainen tuomio.

Suosittelemme sinulle