Hyppää sisältöön

Sadan kilometrin päässä Helsingistä sijaitseva idylli repsahti eikä kunnostukseen löytynyt rahaa – Strömforsin ruukki tulee pian myyntiin

Loviisan kaupunki aloittaa lähiviikkoina tarjouskilpailun vanhasta ruukkialueesta Ruotsinpyhtäällä. Kaupunki haluaa myydä ruukin, koska vanhojen rakennusten korjaaminen tulisi liian kalliiksi.

Strömforsin ruukin letkutorni.
Loviisan kaupunki myy Strömforsin vanhoja rakennuksia yhtenä kokonaisuutena. Kuva on otettu maaliskuussa 2021. Kuva: Antro Valo / Yle
Mirjam Tahkokorpi

Tarjouskilpailu Strömforsin ruukkialueesta alkaa Ruotsinpyhtäällä tulevien viikkojen aikana.

Vanha ruukkialue sijaitsee Ruotsinpyhtään kirkonkylällä Loviisassa, noin sadan kilometrin päässä Helsingistä itään.

Loviisan kaupunki haluaa myydä alueen, koska sen kunnostaminen tulisi liian kalliiksi. Useat rakennuksista vaativat pikaisesti isoja remontteja. Kuntoarvioinnin mukaan korjausvelka on yli 1,8 miljoonaa euroa.

Loviisan kaupunginvaltuusto hyväksyi viime viikolla esityksen, että Strömforsin ruukki myydään kokonaisuutena. Pakettiin sisältyy kahdeksan rakennusta maa-alueineen.

Loviisan kaupunki valmistelee parhaillaan tarjouskilpailun käynnistämistä.

– Se alkaa piakkoin, tulevien viikkojen aikana. Aika paljon papereita ja selvityksiä pitää vielä tehdä, kaupunginjohtaja Jan D. Oker-Blom kertoo.

Kuukauden tarjousaika

Oker-Blomin mukaan tarjouskilpailu kestää noin kuukauden. Jos kaupunki saa mieleisensä tarjouksen, kauppa menee kaupunginhallituksen hyväksyttäväksi.

– Tässä on koko ajan ollut tavoitteena, että saisimme tämän kesäksi tai viimeistään alkusyksyyn mennessä valmiiksi.

Kaupunginjohtajan mukaan vanhaa ruukkialuetta ei myydä, jos siitä ei saada riittävää tarjousta. Minimihintaa ei ole vielä määritelty.

Ostajaehdokkaista ei ole vielä tietoa.

– Kiinnostusta on ollut jonkin verran, mutta en pysty vielä spekuloimaan sen tarkemmin, Jan D. Oker-Blom sanoo.

Lue lisää: 100 kilometrin päässä Helsingistä on upea ruukki-idylli, joka aiotaan myydä – yrittäjien mielestä se jätettiin heitteille: "Aivan hirveässä kunnossa"

Suosittelemme sinulle