Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Suomalainen valokuvaaja Uwa Iduozee kuvasi ihmisten arkea Yhdysvalloissa ja turhautui rasismiin: "Moni asia ei ole muuttunut lainkaan"

Yhdysvalloissa rasismi on juurtunut syvälle ja vaikuttaa ihmisten arjessa joka päivä. Näin kertoo suomalainen valokuvaaja ja dokumentaristi Uwa Iduozee, joka asuu New Yorkissa. Hänen valokuviaan on esillä Valokuvataiteen museossa Helsingissä.

Uwa Iduozeen näyttelykuva.
Valokuvaaja ja dokumentaristi Uwa Iduozee kuvaa rakenteellista rasismia Yhdysvalloissa. Kuva: Uwa Iduozee
Minna Rinta-Tassi
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomalainen Uwa Iduozee vastaa puhelimeen kotonaan New Yorkissa. Hän on asunut Yhdysvalloissa jo muutaman vuoden ajan.

Nykyinen kotikaupunki sulkeutui koronapandemian takia runsas vuosi sitten. New Yorkissa ihmisten ajatukset ovat edelleen taudin aiheuttamassa kriisissä.

– Kaikkien mielessä on päällimmäisenä pandemia ja sen aikaansaama epävarmuuden tunne. Ihmiset pohtivat, milloin alkaa taas normaali arki.

Valokuvaaja Uwa Iduozee.
Uwa Iduozee valokuvasi amerikkalaisia koronavuoden aikana. Kuvakaappaus videohaastattelusta, jonka hän antoi kotoaan New Yorkista. Kuva: Yle

Amerikkalaisten arki on tullut 33-vuotiaalle Uwa Iduozeelle tutuksi. Hän työskentelee eri medioille valokuvaajana ja dokumentaristina.

Iduozee kuvasi amerikkalaisten elämää tiedotusvälineiden juttukeikoilla eri puolilla Yhdysvaltoja viiime vuonna. Kuvissaan valokuvaaja näyttää kahtia jakautuneen yhteiskunnan.

– Minulle on ollut tärkeää kuvata ihmiset heidän omassa ympäristössään ja arjen tilanteissa. Pyrin kertomaan amerikkalaisuuden tarinaa, hän sanoo.

Uwa Iduozeen näyttelykuva.
–Valokuvani antavat poikkileikkauksen siitä, missä tilassa Yhdysvallat nyt on, Uwa Iduozee sanoo. Kuva: Uwa Iduozee

Uwa Iduozee kuvaa rakenteellista rasismia. Hänen mielestään se on juurtunut syvälle yhteiskuntaan ja on jokapäiväistä.

– Haluan painottaa sitä, miten syvällä rasistiset rakenteet ovat ja miten monella tapaa ne vaikuttavat. Jos elää täällä, rasismia ei voi olla kohtaamatta.

Rakenteellinen rasisimi voi olla sitä, ettei opinnoista valmistunut nuori saa ihonvärinsä takia työharjoittelupaikkaa, tai asunnonhakijaa ei hyväksytä asuntonäyttöön.

– Rakenteellinen rasismi näkyy Yhdysvalloissa jokaisella yhteiskunnan osa-alueella: koulutuksessa, asuntopolitiikassa, terveydenhuollossa ja myös oikeusjärjestelmässä, Iduozee sanoo.

Uwa Iduozeen näyttelykuva.
Kuva: Uwa Iduozee
Uwa Iduozeen näyttelykuva
Iduozeen valokuvia näyttelystä Blind Spots. Kuva: Uwa Iduozee

Mustien elämällä on väliä, mutta muutos on hidas

Uwa Iduozeen valokuvia on esillä Helsingissä Valokuvataiteen museo K1:ssä avatussa näyttelyssä Blind Spot(s). Nimi viittaa asioihin, joita periaatteessa näemme, mutta emme aina haluaisi nähdä. Lisää Iduozeen kuvia löydät museon sivulta täältä.

– Kaikilla ihmisillä ei ole yhtäläisiä mahdollisuuksia. Meidän etuoikeutettujen velvollisuus on pyrkiä muuttamaan epätasa-arvoa.

Black Lives Matter -liike on protesteillaan vastustanut syrjintää ja poliisiväkivaltaa eri puolilla Yhdysvaltoja.

George Floyd kuoli viime vuoden toukokuussa, kun poliisi Derek Chauvin painoi häntä polvella niskasta yli yhdeksän minuutin ajan. Chauvin todettiin huhtikuussa syylliseksi tappoon, kuolemantuottamukseen ja surmaan.

Uwa Iduozeen mielestä harvinainen tuomio on edistysaskel, mutta ei riittävän iso. Rasismin vastaisessa taistelussa on edistytty, mutta ei vielä tarpeeksi.

– Tavoitteena on laajamittainen muutos ja minua harmittaa, miten hidasta se on.

– Samalla kun saadaan pieniä välähdyksiä toivosta, tulee muistutuksia siitä, ettei moni asia ole muuttunut lainkaan, hän sanoo.

Uwa Iduozeen näyttely
Kuva: Uwa Iduozee
Uwa Iduozeen näyttelykuva.
– Pyrin kuvillani tekemään amerikkalaisen yhteiskunnan käsinkosketeltavaksi, Iduozee kertoo. Kuva: Uwa Iduozee

Uwa Iduozee aikoo tulla käymään entisessä kotikaupungissaan Helsingissä ensi kesänä. Edellisen kerran hän oli Suomessa juuri ennen koronapandemian alkamista viime vuonna.

Iduozeen valokuvia tulee esille Helsinki Biennaaliin, joka avautuu kesäkuussa. Näyttelyssä hänen kuvasarjansa kertoo ensimmäisen afrosuomalaisen tienraivaajasukupolven tarinan.

Iduozeen isä on on syntynyt Nigeriassa. Kuvat ovat kunnianosoitus ihmisille, jotka hänen isänsä tavoin, ovat aikuisiällä asettuneet asumaan Suomeen.

Blind Spot(s) on avoinna Valokuvataiteen museo K1:ssä 29.8. 2021 saakka.

Lue myös:

Keskustelu rasismista on lisääntynyt Black Lives Matter -liikkeen myötä – Kaksi maahanmuuttajaa kertoo, miten tausta vaikuttaa elämään Suomessa

Tästä Black Lives Matterissa on kyse – Lue liikkeen taustat tästä ja viisaannu

Suosittelemme sinulle