Hyppää sisältöön

Olympiamitalisti, transnainen Caitlyn Jenner: Transtyttöjen ei pitäisi osallistua tyttöjen urheilukilpailuihin

Caitlyn Jenner kuuluu Kardashianin viihdeklaaniiin ja aikoo hakea Kalifornian kuvernööriksi. Hänen mielestään transtyttöjen osallistuminen tyttöjen urheilukilpailuihin koulussa on epäreilua.

Caitlyn Jenner kuvattuna Beverly Hillsissä helmikuussa 2019.
Caitlyn Jenner kuvattuna Beverly Hillsissä helmikuussa 2019. Kuva: Nina Prommer/ EPA
Paula Tapiola

Caitlyn Jenner kertoi olevansa transnainen vuonna 2015. Aiemmin hänet tunnettiin William Bruce Jennerinä. Hän voitti olympiakultaa kymmenottelussa Montrealin olympiakisoissa 1976.

Nyt hän hakee republikaanien riveistä Kalifornian kuvernööriksi ja kertoo vastustavansa transtyttöjen osallistumista tyttöjen urheilukilpailuihin koulussa. Jenner olisi vaalit voittaessaan ensimmäinen transsukupuolinen kuvernööri Yhdysvalloissa.

– Kyse on reiluudesta. Vastustan sitä, että biologiset pojat, jotka ovat transsukupuolisia, kilpailevat tyttöjen kanssa koulussa. Se ei vain ole reilua. Meidän on suojeltava tyttöjen urheilua kouluissamme, Jenner sanoo TMZ-nettisivulla (siirryt toiseen palveluun).

Haastattelua ei oltu sovittu etukäteen, mutta Jenner vahvisti kantansa myös omalla Twitter-tilillään.

Yhdysvalloissa on osavaltioita, jotka haluavat kieltää transtytöiltä osallistuminen tyttöjen urheilukilpailuihin koulussa. Missisippi päätti kiellosta maaliskuussa, kertoo yleisradioyhtiö BBC (siirryt toiseen palveluun).

Lain mukaan pojilla ja tytöillä on luonnostaan erilainen urheilullinen suorituskyky. Laki määrää arvioimaan oppilaat heidän biologisen sukupuolensa mukaan.

Seksuaalivähemmistöjen kysymyksiä ajavan ihmisoikeusryhmän (siirryt toiseen palveluun) mukaan17 muuta osavaltiota suunnittelee vastaavaa kieltoa.

William Bruce Jenner oli Yhdysvaltojen menestyksekkäimpiä moniottelijoita 1970-luvulla. Suurelle yleisölle hän tuli tunnetuksi tosi-tv-ohjelmasta Kardashianit. Hän oli aiemmin naimisissa Kris Jennerin kanssa. Heillä on kaksi tytärtä: Kendall ja Kylie.

Korjattu 2.5. kello 19.34 biologinen seksuaalisuus biologiseksi sukupuoleksi. Transihminen on yleiskäsite, jolla kuvataan kaikkia, joiden sukupuoli-identiteetti tai sukupuolen ilmaisu eroaa odotuksista sille sukupuolelle, johon heidät syntymähetkellä määriteltiin.

Lue lisää:

Caitlyn Jenner pyrkii Kalifornian kuvernööriksi

Suosittelemme sinulle