Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Oululainen tutkijatohtori hakee Euroopan avaruusjärjestön astronautiksi: "Astronautit ovat taustaltaan todella kirjavaa porukkaa"

ESA etsii uusia astronautteja esimerkiksi Mars-tutkimuksiin ja Kuu-lentoihin. Oululaisen Pauli Ohukaisen mukaan onneaan kannattaa kokeilla, koska nykyiset astronautit ovat taustaltaan kirjavaa porukkaa, ja joku tietty persoonallisuusyhdistelmä istuu astronautiksi parhaiten.

Oululainen tutkijatohtori Pauli Ohukainen hakee astronautiksi
Oululainen Pauli Ohukainen tähyää astronautiksi. Kuva: Janne Körkkö / Yle
Marko Siekkinen,
Päivi Annala
Avaa Yle-sovelluksessa

Haku Euroopan avaruusjärjestön astronautiksi on vielä avoinna.

Haussa on 4 - 6 uutta ura-astronauttia ja 20 määräaikaista. Saapuvaksi odotetaan yli kymmentätuhatta hakemusta yli kahdestakymmenestä maasta. ESA etsii uusia astronautteja esimerkiksi Mars-tutkimuksiin ja Kuu-lentoihin.

Hakijoiden joukossa on myös oululainen tutkijatohtori Pauli Ohukainen, joka toteaa kaikkien olevan lopulta ihan tavallisia ihmisiä. Ohukaisen mukaan kukaan ei voi tarkkaan tietää sitä, mikä on se persoona- ja henkilötyyppi, mitä haetaan.

– Nykyiset astronautit ovat taustaltaan todella kirjavaa porukkaa. Se on joku tietty persoonallisuusyhdistelmä, mikä sinne sitten parhaiten istuu. Hakea kannattaa jos yhtään tuntuu, että minimivaatimukset täyttyy.

Ohukainen sanoo, että Euroopan avaruusjärjestö erityisesti kehottaa ja kannustaa naisia hakemaan, mutta muidenkin kannattaa laitaa kuukauden sisään paperit menemään.

– Edellisessä haussa naishakijoita oli vain 16 prosenttia, eli tavoite on nyt nostaa naisten osuutta hakijoissa. Vielä on kuukausi aikaa. Jos yhtään mietityttää, niin ei muuta kuin tarttumaan toimeen.

Lisää Pohjois-Pohjanmaan uutisia Yle Areenassa. Kuuntele, katsele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.

Suosittelemme