Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Keskustan kaksikielisen piirin pitkäaikainen puheenjohtaja Peter Albäck on eronnut puolueesta

Kruunupyyläinen Peter Albäck on eronnut keskustapuolueesta, kertoo Suomenmaa-lehti. Albäck on keskustan ruotsinkielisen piirijärjestön perustajajäseniä ja entinen pitkäaikainen puheenjohtaja. Piirillä on ollut huonot välit emopuolueen kanssa.

Peter Albäck i Terjärv
Kruunupyyläinen keskusta-aktiivi Peter Albäck tunnetaan kovasanaisesta tyylistään. Nyt hän on ilmoittanut eronneensa edustamastaan puolueesta. Kuva: Yle/Kjell Vikman
Elina Niemistö
Avaa Yle-sovelluksessa

Keskustan ja sen kaksikielisen piirijärjestön toimijan erimielisyydet ovat johtaneet kruunupyyläisen Peter Albäckin eroon puolueesta. Albäck on eronnut puolueesta viime perjantaina. Asiasta kirjoittaa Suomenmaa-lehti verkkosivuillaan.

Albäck on ollut keskeinen vaikuttaja kaksikielisessä piirissä alusta alkaen. Hän on toiminut sekä puheenjohtajana että toiminnanjohtajana. Tällä hetkellä piirin puheenjohtaja on Paavo Väyrynen.

Albäck ilmoitti erostaan Facebookissa näin: "Jätin aamulla puoluetoimiston järjestöpäällikö Pekka Reposelle eroilmoitukseni Suomen Keskustasta. En voi olla mukana enää puolueessa joka tekee Suomen kansalle tuhoisaa epäisänmaallista politiikkaa vihervasemmiston kanssa ja aiheuttaa tietoisesti kohtuuttoman ja tuhoisan valtavan velkataakan lapsilleni maksettavaksi. Samalla luovun varajäsenpaikkastani Keskustan puoluehallituksessa ja kaikkista tehtävistäni Suomen Keskustassa."

Hän perustelee kommettiosiossa, että viimeinen tippa oli Matti Vanhasen toteamus keskustan ryhmäsitoumuksesta EU-tukipaketissa A-studiossa. Sen jälkeen hän päätti erota. Moni asiaa kommentoinut toivotti hänet tervetulleeksi perussuomalaisiin.

Tyytymättömyyttä ja linjaristiriita

Albäck on ollut pitkään tyytymätön emopuolueeseen, keskustaan ja sen linjaan. Albäck myös tunnetaan kovasanaisesta ja räväkästä tyylistään.

Väyrynen kertoi Ylelle keväällä, että puolueella ja kaksikielisellä piirillä on myös linjaero: "Kun keskusta siirtyi vuoden 2010 puoluekokouksessa ja etenkin vuoden 2015 hallitusratkaisun jälkeen vahvasti liberalismin suuntaan, syntyi poliittinen linjaristiriita kaksikielisen piirin ja puolueen välille", kirjoitti Väyrynen.

Monenlaisia kiistoja on viime aikoina piirin ja puolueen sekä kahden piirin välillä ollut. Keskustan Keski-Pohjanmaan piiri ja kaksikielinen piiri ovat kumpikin esittäneet toistensa erottamista puolueesta. Puoluehallitus on luvannut tehdä kaksikielisen piirin tilanteesta selvityksen.

Suomenmaa-lehden mukaan puoluehallitus on juuri päättänyt myöntää kaksikieliselle piirille 20 000 euron toiminta-avustuksen ja piiri on palkannut järjestösihteerin.

Lue myös: Paavo Väyrynen kaivoi reitin takaisin vallan käytäville ruotsinkielisten avulla – tällainen on keskustan sisäinen häirikköpiiri, jolta emopuolue katkaisi rahahanat jo ajat sitten

Keskustan ruotsinkielinen piirijärjestö syyttää puoluetta kielellisestä syrjinnästä – puoluesihteeri Pirkkalainen ei ymmärrä syytöstä

Suosittelemme