Hyppää sisältöön

Meksiko pyytää anteeksi alkuperäiskansa mayoilta vuosisatoja jatkunutta sortoa – ajoitus ja presidentin junahanke ihmetyttänevät

Meksikon presidentti on pyytänyt anteeksi alkuperäiskansa mayoilta vuosisatoja jatkuneista väärinkäytöksistä kansaa vastaan. Ratkaisua kuvataan BBC:n mukaan historialliseksi, mutta sen olleen kuitenkin odotettavissa.

Meksikon presidentti Andrés Manuel López Obrador on pyytänyt alkuperäiskansa mayoilta anteeksi Quintana Roossa järjestetyssä tilaisuudessa. Kuva: Reuters TV

Meksikon presidentti Andrés Manuel López Obrador on pyytänyt alkuperäiskansa mayoilta anteeksi tilaisuudessa Quintana Roossa, itäisessä Meksikossa.

Tilaisuuteen osallistui myös Guatemalan presidentti Alejandro Giammattei, jonka kerrotaan todenneen, että mayat kärsivät yhä edelleen ja etteivät laiminlyönnit ole loppuneet.

Meksikon López Obrador kertoi pyytävänsä vilpittömästi alkuperäiskansalta anteeksi.

– Pyydämme mitä vilpittömimmin anteeksi maya-kansalta niitä hirvittäviä väärinkäytöksiä, joita sekä yksittäiset henkilöt että kansalliset ja ulkomaiset viranomaiset ovat tehneet valloituksessa kolmen vuosisadan siirtomaavallan ja kahden vuosisadan ajan itsenäisen Meksikon aikana, López Obrador sanoi.

Asiasta kirjoittaa muun muassa BBC (siirryt toiseen palveluun).

BBC:n Meksikon kirjeenvaihtaja: "Ajoitus tulee aiheuttamaan skeptisyyttä"

BBC:n Meksikon ja Keski-Amerikan kirjeenvaihtaja Will Grant ei pidä juurikaan yllättävänä, että López Obrador on se Meksikon presidentti, joka esittää anteeksipyynnön mayoille vuosisatojen sorrosta.

Grant arvioi tekstissään, että anteeksipyyntö on mayoille tärkeä virstanpylväs. Alkuperäiskansa on kauan taistellut paikastaan ja paremmasta kohtelusta valtioiden osalta.

Anteeksipyynnön aikataulu voi silti aiheuttaa myös kysymysmerkkejä, Grant arvioi.

– Ajoitus tulee aiheuttamaan skeptisyyttä. Lainsäädäntö- ja kunnallisvaaleihin on vain kuukausi ja presidentti López Obrador jatkaa Tren Maya -projektinsa edistämistä. Tren Maya on turistijuna, joka tulisi kulkemaan läpi Riviera Mayan alueen paikallisten vastustuksesta huolimatta, kirjoittaa Grant.

López Obradorin junaprojekti Tren Maya siis etenee, vaikka vastustajat ovat vedonneet muun muassa nimenomaan alkuperäiskansaoikeuksiin.

Norjan kuningas esitti anteeksipyynnön saamelaisille yli 20 vuotta sitten

Muutkin valtiot ovat vuosien aikana pyytäneet alkuperäiskansojen kohtelua anteeksi.

Muun muassa Norja ja Ruotsi ovat pyytäneet julkisesti alkuperäiskansa saamelaisilta anteeksi kansan kokemaa kohtelua. Norjan kuningas Harald V esitti anteeksipyynnön saamelaisille vuonna 1997.

Kanadassa anteeksipyyntö osoitettiin alkuperäiskansalle vuonna 2008 ja samana vuonna myös Australian silloinen pääministeri pyysi alkuperäiskansa aboriginaaleilta anteeksi.

Suomi ei ole toistaiseksi pyytänyt alkuperäiskansa saamelaisilta anteeksi.

Suosittelemme sinulle