Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Uusi tutkimus: Amazonin sademetsä tuottaa enemmän päästöjä kuin sitoo itseensä

Uuden tutkimuksen mukaan Amazonin sademetsästä vapautuu enemmän päästöjä kuin mitä se kykenee itseensä sitomaan. Sademetsän yleinen rappeutuminen on keikahdukseen suurempi syy kuin pelkkä metsäkato.

Amazonin sademetsää Itaituban ja Pimentalin alueella Parassa Braziliassa.
Noin puolet maapallomme trooppisista metsistä on Amazonilla. Ne ovat tärkeitä biodiversiteetille, veden ja hiilen kierrolle sekä ilmastolle. Amazonin sademetsää Itaituban ja Pimentalin alueella Parassa Braziliassa. Kuva: Florian Kopp / imageBROKER / Shutterstock / All Over Press
Jenni Frilander
Avaa Yle-sovelluksessa

Sademetsien tuhoutuminen on yksi pahimmista planeettamme ympäristöongelmista. Sademetsät ovat suojanneet meitä ilmastonmuutokselta imemällä ilmasta hiilidioksidia.

Uuden tiedelehti Naturessa julkaistun tutkimuksen mukaan näin ei ainakaan enää Amazonin sademetsän kohdalla ole.

Amazonin sademetsästä on tullut suurempi ilmastopäästöjen aiheuttaja kuin niiden poistaja. Viimeisen vuosikymmenen aikana Brasilian alueella sijaitseva sademetsä on vapauttanut 20 prosenttia enemmän kasvihuonekaasuja kuin sitonut itseensä hiilinieluillaan.

Vuosien 2010–2019 välillä Brasilian Amazonista vapautui 16,6 miljardia tonnia hiilidioksidia, kun se imi itseensä 13,9 miljardia tonnia.

– Puoliksi aavistimme tämän, mutta nyt meillä on ensimmäistä kertaa lukuja, joiden mukaan Brasilian Amazon on keikahtanut päästölähteeksi, sanoi tutkija Jean-Pierre Wigneron Ranskan kansallisesta maataloustutkimuskeskuksesta INRAE:sta ScienceAlert-julkaisulle.

Tutkimuksen mukaan Amazonin tulipalojen ja hakkuiden aiheuttama metsäkato kasvoi 3,9 miljoonaan hehtaariin vuonna 2019 aiempien vuosien noin miljoonasta hehtaarista. Brasilian presidentti Jair Bolsonaro tuli valtaan vuoden 2019 alusta.

Kulotusta Sawrey Jaybun kylässä Itatuban alueella Brasiliassa.
Kulotusta Sawrey Jaybun kylässä Itatuban alueella Brasiliassa. Kuva: Florian Kopp / imageBROKER / Shutterstock / All Over Press

Sademetsän rappeutumisesta on tullut tutkimuksen mukaan kuitenkin suoranaista metsäkatoa suurempi hiilen vapautumisen mekanismi eli päästöjen aiheuttaja. Vuosien 2010–2019 hiilivarastoja kartoittaneessa tutkimuksessa metsän heikentyminen on ollut kolme kertaa suurempi syy hiilen katoamiseen kuin metsien kaataminen.

– Rappeutuminen on laaja-alainen uhka metsien eheytymiselle, ja vaatii välitöntä huomiota, sanoi professori Stephen Stitch Exeterin yliopistosta ScienceDaily-julkaisulle.

Sademetsä heikkenee, kun se pirstaloidaan pienempiin osiin tai kun tuli vahingoittaa puustoa, mutta ei tuhoa kokonaan. Myös ilmastonmuutos ja kuivuus aiheuttavat puiden kuolemia. Varsinaiset hakkuut johtavat myös sademetsän alennustilaan hakkuita ympäröivillä alueilla.

Kun sademetsä menee huonoon kuntoon, sillä on dramaattinen vaikutus sen biomassaan ja hiilinieluun.

– Emme tiedä milloin muutoksesta tulee peruuttamaton, Wigneron sanoi uutistoimisto AFP:lle.

Tutkijat käyttivät sademetsän rapautumisen arviointiin kasvillisuutta mittaavaa satelliittia.

Lue myös:

Finnwatchin raportti syyttää Outokummun alihankkijaa ympäristötuhoista Amazoniassa – Tutkijan mielestä Vale-yhtiö on "todella vastuuton"

Maailman sademetsäalueet katoavat vauhdilla – heikentää suojaa eläimistä tarttuvilta taudeilta

Brasiliassa Amazonin metsäkato nopeinta 12 vuoteen

Ylen erikoisreportaasi vie näivettyvälle Amazonialle: Näin sademetsät pistetään lihoiksi, terassilaudoiksi ja soijaksi, joita ahnehditaan niin Suomessa kuin muissa maissa

Maailman keuhkot palavat Amazonin alueella, kauppasopimusten jäädyttäminen voisi auttaa – Tutkija pelkää: "Koko sademetsä saatetaan menettää"

Suosittelemme sinulle