Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Äärioikeiston tekemien rikosten määrä nousi ennätystasolle Saksassa

Sisäministeri Horst Seehoferin mukaan äärioikeisto on suurin uhka Saksalle. Myös äärivasemmiston tekemien rikosten määrä on lisääntynyt. Poliittisesti motivoituneita rikoksia tapahtui muun muassa koronarajoituksia vastustavissa protesteissa.

Äärioikeiston edustaja oikeudessa.
Äärioikeistolaisen terroriryhmä Gruppe S:n epäilty jäsen oli oikeudessa Stuttgartissa 13. huhtikuuta 2021. Ryhmää syytettiin laittomien aseiden hankkimisesta ja poliitikkoihin, moskeijoihin ja turvapaikanhakijoihiin kohdistuvien hyökkäysten suunnittelusta. Kuva: Philipp Guelland / EPA
Mikko Leppänen
Avaa Yle-sovelluksessa

Poliittisesti motivoidut väkivaltarikokset ja rasistiset rikokset lisääntyivät viime vuonna Saksassa.

Saksan poliisi on rekisteröinyt poliittisesti motivoituja rikoksia vuodesta 2001 lähtien. Äärioikeiston tekemien rikosten määrä nousi mittaushistorian korkeimmalle tasolle vuonna 2020.

Saksan sisäministeri, konservatiivisen CSU-puolueen Horst Seehofer esitteli tiistaina poliittisesti motivoitujen rikosten viralliset tilastot vuodelta 2020.

Seehoferin mukaan äärioikeistolaisiin tekijöihin kytkeytyviä rikoksia kirjattiin viime vuonna runsaat 23 000. Nousua oli vajaat 6 prosenttia vuoteen 2019 verrattuna. Hänen mukaansa yli puolet Saksassa tehdyistä poliittisesti motivoiduista rikoksista oli äärioikeiston tekemiä.

– Tämä todistaa jälleen, että äärioikeistolainen ekstremismi on suurin uhka maallemme, Seehofer sanoi tiedotustilaisuudessa uutistoimisto AP:n mukaan.

Horst Seehofer.
Saksan sisäministeri Horst Seehofer on nimennyt äärioikeistolaiset ryhmät Saksan suurimmaksi turvallisuusuhaksi. Kuva: Armando Babani / EPA

Liki 16 prosentin lisäys juutalaisvastaisiin rikoksiin

Juutalaisvastaiset rikokset lisääntyivät 15,7 prosentilla vuonna 2020 verrattuna edellisvuoteen. Yhteensä antisemitistisiä rikoksia kirjattiin 2 351.

Seehoferin mukaan näistä teoista 62 oli väkivaltarikoksia. Suurin osa oli vihapuheeseen liittyviä rikoksia, jotka tapahtuivat netissä ja sosiaalisessa mediassa.

Juutalaisvastaisista rikoksista 94,6 prosenttia oli äärioikeiston tekemiä.

Euroopan juutalaiskongressin puheenjohtajan Moshe Kantorin mukaan Saksan luvut kuvaavat suurempaa ongelmaa.

– Näiden lukujen pitäisi soittaa hälytyskelloja, koska näemme samanlaisia trendejä eri puolilla läntistä maailmaa, Kantor sanoi uutistoimisto AP:n mukaan.

Seehoferin mukaan maahanmuuttajiin kohdistuvia rikoksia kirjattiin 5 298. Kasvua oli 72,4 prosenttia vuoteen 2019 verrattuna.

Vakavimmassa tapauksessa kansanmurhaa kannattanut asemies ampui yhdeksän ulkomaalaistaustaista ihmistä Hanaussa.

Väkivaltaa koronarajoitusten vastaisissa protesteissa

Saksan viranomaiset ovat olleet huolissaan siitä, että oikeistopopulistinn AfD-puolue olisi lietsonut halveksuntaa maahanmuuttajia ja hallitusta kohtaan. Puolue sijoittui kolmanneksi Saksan parlamenttivaaleissa 2017.

Monet AfD:n kannattajat ovat osallistuneet niin sanotun Querdenker-liikkeen järjestämiin koronarajoitusten vastaisiin mielenosoituksiin.

Protesteissa on usein ollut väkivaltaisuuksia. Saksan kotimaan tiedustelupalvelu kertoi huhtikuun lopussa, että se on ottanut joitakin Querdenker-liikkeen aktivisteja tarkkailuun.

Poliisi kiinniottaa koronarajoituksia vastustavaa mielenosoittajaa.
Poliisi pidätti mielenosoittajia koronarajoituksia vastustavassa protestissa Berliinissä 1. toukokuuta 2021. Kuva: Filip Singer / EPA

Koronarajoitusten vastaisiin mielenosoituksiin on osallistunut monenlaista väkeä. Joukossa on muun muassa rokotteiden ja maskien vastustajia sekä salaliittoteoreetikkoja.

Seehoferin mukaan protestit ovat houkutelleet paikalle myös uusnatseja ja muita äärioikeistolaisia toimijoita.

– Näissä niin sanotun Querdenker-liikkeen organisoimissa kokoontumisissa on kohdistettu hyökkäyksiä poliiseja ja lehdistöä vastaan, Seehofer sanoi.

Hänen mukaansa viime vuonna kirjattiin 260 toimittajiin kohdistuvaa rikosta. Niistä 112 liittyi koronaprotesteihin.

– Haluan sanoa tämän hyvin selvästi. Näissä väkivallanteoissa ei ole enää kyse perustuslaillisesta oikeudesta osoittaa mieltä. Ne ovat laittomia väkivallantekoja. Tuomitsen ne vahvimmalla mahdollisella tavalla.

Myös äärivasemmistolainen rikollisuus lisääntyi viime vuonna Saksassa.

DW:n mukaan Seehofer sanoi, että äärivasemmistolaisten tekemien rikosten määrä lisääntyi 11 prosenttia. Äärivasemmiston väkivaltarikokset nousivat 45 prosenttia.

Sisäministerin mukaan äärivasemmisto teki rikoksia muun muassa Querdenker-liikkeen marsseja vastustavien vastamielenosoitusten yhteydessä.

Lue lisää:

Saksassa mielenosoittajat ja poliisit ottivat yhteen koronarajoitusten vastaisessa protestissa – Katso video tilanteesta

Oikeus hyllytti Saksan tiedusteluviranomaisten luvan tarkkailla oikeistopopulistista AfD-puoluetta

Mitä Hanaun joukkosurmasta tiedetään nyt? Miksi äärioikeistolainen ajattelu voi yhä hyvin Saksassa? Tässä lyhyet vastaukset

Suosittelemme sinulle