Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Trump julkaisi sivuillaan viestitoiminnon – Facebookilta odotetaan päätöstä ex-presidentin tilin jatkosta

Trump oli aiemmin kertonut avaavansa uuden sosiaalisen median alustan. Trumpin avustajan mukaan viestiketju ei ole kyseinen alusta. Trumpin sosiaalisen median käyttäjätilit ovat olleet suljettuina keväästä lähtien.

Donald Trump puhuu.
Ex-presidentti Donald Trumpilla oli Twitterissä jopa 88 miljoonaa seuraajaa. Trump puhui New Jerseyssä elokuussa. Kuva: Jim Watson / AFP
Saana Uosukainen
Avaa Yle-sovelluksessa

Yhdysvaltain entinen presidentti Donald Trump on julkaissut nettisivuillaan osion, jossa hän voi julkaista viestejä kannattajiensa jaettavaksi sosiaalisen median alustoilla Twitterissä ja Facebookissa. Viesteistä voi myös tykätä klikkaamalla sydän-kuviota.

Trump oli aiemmin kertonut avaavansa uuden sosiaalisen median alustan.

Trumpin avustajan Jason Millerin mukaan viestiketju ei ole kyseinen alusta, vaan se on määrä julkaista myöhemmin.

Nettisivujen viestiosio julkaistiin päivää ennen kuin Facebookin pitäisi kertoa Trumpin käyttökiellon mahdollisesta muuttamisesta. Valvontalautakunnan päätöstä asiassa odotetaan alkuillasta Suomen aikaa.

Facebookin valvontalautakunnan oli alun perin määrä päättää asiasta huhtikuun loppupuoleen mennessä.

Fox Newsin mukaan viestiosion on rakentanut yhtiö, jonka on perustanut Trumpin entinen kampanjapäällikkö Brad Parscale.

Useat sosiaalisen median alustat ovat sulkeneet Trumpin käyttäjätilit ja estäneet ex-presidentiltä palveluidensa käytön kongressitalon hyökkäyksen jälkeisinä kuukausina.

Sivulta jaettuja viestejä poistettu Twitterissä

Trump on julkaissut sivuillaan jaettavaksi viestejä, joissa hän väittää viime vuoden presidentinvaalien olleen epärehelliset. Lisäksi hän halveksi viesteissään häntä kritisoineita republikaaneja, kuten Mitt Romneyta ja Liz Cheneyta.

Twitter ja Facebook ovat poistaneet tileiltä osan Trumpin sivulta jaettuja viestejä, sillä ne ovat rikkoneet niiden sääntöjä. Twitter ei kuitenkaan aio vielä estää kokonaan viestien jakamista sivustolta.

Twitter sulki Trumpin käyttäjätilin pysyvästi sen jälkeen, kun tämän kannattajat yrittivät vallata Yhdysvaltain kongressitalon loppiaisena. Kongressitalon mellakoinnissa kuoli viisi ihmistä.

Trumpia on syytetty väkivallan lietsomisesta loppiaisen hyökkäyksen alla. Twitter perusteli niin ikään omaa sulkupäätöstään riskillä, että Trump käyttäisi jatkossa tiliään väkivaltaan yllyttämiseen.

Twitterin lisäksi Trump on saanut joko väliaikaisen tai pysyvän käyttökiellon ainakin Facebookiin, Instagramiin, Youtubeen ja Snapchatiin.

Trumpilla oli Twitterissä jopa 88 miljoonaa seuraajaa. Ex-presidentti käytti alustaansa usein esimerkiksi kriitikoidensa ja poliittisten vastustajiensa solvaamiseen.

Korjattu klo 12.34: Trumpin entinen kampanjapäällikön nimi on Parscale, ei Pascale.

Kuuntele alta myös Takaisin Pasilaan -podcast: mihin suuntaan USA on liikkunut presidentti Bidenin johdolla?

Joe Biden on ollut 100 päivää Yhdysvaltojen presidentti. Biden lupasi kääntää maan uudelle kurssille Trumpin kauden jäljiltä, mutta ovatko lupaukset onnistuneet? USA:n presidentteihin ja politiikkaan erikoistunut Jani Kokko Jyväskylän yliopistosta kertoo Marjukalle ja Samille, miten maata johdetaan nyt.

Suosittelemme