Hyppää sisältöön

Norppalive käynnistyi jälleen – Pullervo kävi jo köllöttelemässä rantakivellä

WWF:n Norppalive käynnistettiin kuudetta kertaa. Suorassa lähetyksssä voi seurata saimaannorppien elämää rantakivikossa, jossa ne vaihtavat talvikarvansa pois.

Saimaannorppien kevätköllöttelyä pääsee seuraamaan suorana netistä. Arkistokuva. Kuva: Jouni Koskela
Milka Krogerus

WWF:n Norppalive käynnistyi keskiviikkona 5. toukokuuta kello 08.30. Suora lähetys Saimaalta kuvaa norppien elämää niiden suosimalla rantakivellä jo kuudetta kertaa. Katselukertoja Norppalive on vuosien saatossa kerännyt jo 10 miljoonaa. Katso lähetystä täältä (siirryt toiseen palveluun).

Norppaliven toteutuksessa alusta asti mukana ollut luontokuvaaja-kalastaja Juha Taskinen pitää Norppaliven suosiota hienona asiana.

– Norppaliven suosio kertoo siitä, että suomalaiset haluavat suojella norppaa. Joskus herkistyn itsekin Norppaliveä katsellessa, se tuntuu siltä kuin istuisi norppaa häiritsemättä viereisellä kivellä hyljettä katsellen, Taskinen kuvailee.

Suorassa nettilähetyksessä voi toukokuussa seurata sitä, kuinka norpat kuivattelevat turkkiaan rantakivellä ja raaputtelevat talvikarvaansa pois. Jo ennen lähetyksen alkamista on kamera ehtinyt tallentaa Suomen tunnetuimman norpan, eli Pullervon.

Tänä vuonna norppalivekameraan on yhdistetty myös mikrofoni, vaikka norpat eivät kovasti ääntelekään.

– Mikrofoni tallentaa lähinnä luonnon ääniä, kuten veden liplatusta ja tuulen huminaa. Alueella liikkuu myös veneilijöitä, ja lähetyksessä saattaakin kuulua myös moottorin ääniä. Tämä tuo esiin sen, että ihminen ja norppa jakavat samat vedet, muistuttaa Luontolive-kameroiden asennuksista vastaava kehityspäällikkö Justus Hyvärinen.

Suosittelemme sinulle