Hannu Lintu jättää Radion sinfoniaorkesterin tässä kuussa ja siirtyy Kansallisoopperan ja -baletin ylikapellimestariksi. Jäähyväiskonsertti lähetetään Yle Teemalla ja Areenassa perjantaina 28.5. Linnulta kysyttiin Puoli seitsemän -ohjelmassa, mikä orkesterissa on muuttunut eniten hänen kahdeksan vuotta kestäneellä kaudellaan.
– Minun kaudellani orkesterissa tapahtui suurten ikäluokkien eläköityminen, ja tuli todella paljon avoimia paikkoja. Se osui saumaan, jossa Suomesta tuli kansainvälisesti kiinnostava nuorille muusikoille, koska monissa maissa orkesterit olivat tosi huonossa jamassa taloudellisesti. Puhuttin jopa orkesterien lopettamisesta. Meillä oli hyvä maine siitä, että vaikka emme pysty tarjoamaan samanlaisia palkkoja, pystymme tarjoamaan varman työpaikan.
Tämän takia RSO on samaan aikaan nuorentunut ja kansainvälistynyt. Myös orkesterin seuraava ylikapellimestari tulee ulkomailta, kun syksyllä tehtävässä aloittaa englantilainen Nicholas Collon.
Koira apuna partituurien lukemisessa
Hannu Lintu kertoi ohjelmassa myös kapellimestarin arkisesta työstä, josta suurin osa on partituurien lukemista. Linnun tapauksessa työhön antaa oman lisänsä 12-vuotias Pietarista adoptoitu rescuekoira Shurik, joka reagoi musiikkia lukevan isäntänsä tunnetiloihin.
– Partituuria lukiessa käy läpi ensiksi tietysti yksityiskohtia, ja sitä miltä se musiikkina kuulostaa. Mutta myös sitä, mikä on teoksen emotionaalinen rakenne, että se toimii ja käy konserteissa ihmisten sydämiin. Siinä lukiessa oma emootio alkaa nousta, ja sitä mukaa koiralta nousee ensin korvat, sitten se nousee istumaan ja alkaa katsoa, että mikä on isännällä pielessä. Koira tarkkailee mielentilaani selvästi koko ajan.
Kännykän pirinä ja yskivät suomalaiset
Hannu Lintu vastasi myös katsojien lähettämiin kysymyksiin. Niissä nousi esille muun muassa konserttiyleisöstä kuuluvat ylimääräiset äänet. Miltä esimerkiksi kännykän pirinä kuulostaa orkesterikorokkeella?
– No se raivostuttaa. Silloin pyöritellään silmiä ja näytetään tosi pahastuneelta. Ehkä jopa vilkaistaan vähän siihen suuntaan. Minä ostaisin meille konserttisaleihin sellaiset jammerit, masiinat jotka katkaisevat kaiken matkapuhelinliikenteen salissa, naurahtaa Lintu.
Entä ovatko suomalaiset konserttiyleisönä millaista yskimiskansaa?
– Minun mielestäni Suomessa yskitään aika paljon. Ensinnäkin tietysti tunnnistaa sellaisen "virkayskän", että on pakko vähän yskiä. Ja totta kai voi olla joku flunssakausi. Mutta esimerkiksi Japanissa ei kuulu juuri pihaustakaan. Ja luulisi, että kun Tokio on yksi maailman saastuneimpia kaupunkeja, niin siellä olisi köhää kurkussa, mutta ei vaan ole.
Katso Hannu Linnun koko haastattelu Yle Areenasta: