Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Jokikalastajat Kuusamossa ovat huolissaan taimenen elinvoimasta

Kalastajat uskovat, että uhanalaista taimenta kalastetaan liikaa erityisesti Venäjän puolella. Liki 400 Kuusinki- Kitka- ja Oulankajoen kalastajaa vastasi viime kesänä kalastajakyselyyn.

Perhokalastusta Kuusamon Irninjoella.
Kuusamon jokialueilla kalastavat ovat huolissaan villin taimenen kohtalosta. Kuva: Ensio Karjalainen / Yle
Ensio Karjalainen
Avaa Yle-sovelluksessa

Kuusamossa Kitka-, Kuusinki- ja Oulankajoissa kalastavat ovat huolestuneita alueen villin taimenen kohtalosta. Taimenta kalastetaan heidän mielestään liikaa erityisesti Venäjän puolella, missä taimen kasvaa. Kutemaan se tulee Kuusamon jokialueille.

Itä-Suomen yliopistossa kestävästä virkistyskalastuksesta ja kalastuksen säätelystä väitöskirjatutkimusta tekevä Timo Haapasalo teki viime kesänä kalastajakyselyn, johon vastasi liki 400 Kuusinki- Kitka- ja Oulankajoen kalastajaa.

– Kyselyyn vastanneet kokevat villin taimenen suurempien ongelmien sijaitsevan Venäjällä. Kalastajat ovat aika epäluuloisia kalastuksen käytännön toteutumiseen ja myös kalastuksen säätelyyn Venäjän puolella, Timo Haapasalo kertoo.

Haapasalo toteaa, että vastaavasti kalastajat olivat kyselyn mukaan kriittisiä myös Suomen puolella harjoitettavaan kalastukseen.

– Kyselyn perusteella kalastuksen säätelyä on mahdollisuus kehittää Kuusamon alueella. Keskeisimmiksi kehittämisen paikoiksi nähtiin muun muassa kalastusvälineisiin liittyvät rajoitukset, esimerkiksi väkäsettömyys tai koukkujen määrä. Pyyntirajoituksissa nähtiin myös mahdollisuuksia esimerkiksi lämpimien vesien aikana. Myös pyyntimäärissä ja kiintiöissä nähtiin tarkasteltavaa, Haapasalo kertoo.

Lisää Pohjois-Pohjanmaan uutisia Yle Areenassa. Kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.

Suosittelemme