Hyppää sisältöön

Kevari hankitaan yhä harvemmin, mutta mopoilijoita vielä riittää – Joona Virtanen, 16: "Pääsee liikkumaan paikasta toiseen ihan miten lystää"

Kevytmoottoripyörien suosio on puolittunut viiden vuoden aikana. Mopoja hankitaan yhä tasaisesti, vaikka trendi on jo pitkään ollut laskeva. Yksi syy kaksipyöräisten suosion hiipumiselle on, että B-kortin voi saada ikäpoikkeusluvalla jo 17-vuotiaana.

"Pääsee liikkumaan paikasta toiseen ihan miten lystää" – porilaisnuorten mietteitä mopoilusta
"Pääsee liikkumaan paikasta toiseen ihan miten lystää" – porilaisnuorten mietteitä mopoilusta
Kasper Heimolehto

Moottorin pärinä kaikuu muuten rauhallisella parkkipaikalla Porissa. Ääni voimistuu kahvaa käden alla kääntäessä entisestään, eikä tämä jää ohikulkijoilta huomaamatta.

15-vuotiaalla Valtteri Segerroosilla ja vuotta vanhemmalla Joona Virtasella oma mopo oli pitkään haaveissa. Menopelin hankkimisessa ei epäröity, kun sallittu ikä viimein koitti.

– Minua on pienestä lähtien kiinnostanut kaikki moottorilliset ajoneuvot. On tärkeä asia, kun pääsee liikkumaan paikasta toiseen ihan miten lystää, Virtanen kertoo.

Myös Segerroosin elämää moottorivehkeiden harrastuneisuus, korjailu ja ylläpito on rytmittänyt jo kauan.

Porilaiset mopoilijat Valtteri Segerroos ja Tuomo Levola mopojen selässä.
Valtteri Segerroos (vas.) ja Tuomo Levola eivät ole vielä tehneet päätöstä kevarin hankinnasta. Kuva: Jere Sanaksenaho / Yle

Tuomo Levola pohti ennen 15-vuotispäiväänsä, haluaako sittenkään kaksipyöräistä pihaansa. Kavereilta saatu innostus ja liikkumisen helppous sai nuoren miehen pyörtämään päätöstään.

– Se on ollut mukava kulkuväline kouluaamuina ja muulloinkin, Levola kertoo.

  • Katso jutun pääkuvaa tai tästä klikkaamalla, millaista pärinää porilaisnuorten mopoista lähtee.

Mopoilussa tasaista vaihtelua, kevarien suosio pudonnut puoleen

Mopoilun suosio on ollut suhteellisen tasaisessa laskussa vajaan kymmenen vuoden ajan. Silti innokkaita mopoilijoita riittää yhä.

Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin tietojen mukaan (siirryt toiseen palveluun) mopojen, eli AM120-ajoneuvojen ensirekisteröintejä on tehty vuodesta 2013 lähtien vaihtelevasti, vuosittain noin 5 000–8 000 Manner-Suomessa.

Kun vielä vuonna 2015 mopokortteja myönnettiin lähes 25 000, oli luku vuonna 2019 alle 19 000. Viime vuosi oli jälleen hieman vilkkaampi, ajo-oikeuden sai reilut 21 000 uutta mopoilijaa.

Kevytmoottoripyörien eli "kevarien" suosio taas on puolittunut viidessä vuodessa koko Suomen mittakaavassa. A1-ajokorttiluokan ajo-oikeuden suosio (siirryt toiseen palveluun) on ollut laskussa jo vuosia.

Vuonna 2015 kevarien ajo-oikeuksia hankittiin vajaat 10 000, kun vuonna 2020 niitä suoritettiin enää vähän yli 4 000 kappaletta.

Suzuki PV -mopo.
Valtteri Segerroosin omistaman Suzuki PV:n eli "tossumopon" pintaa koristaa ruiskumaalattu teos. Kuva: Kasper Heimolehto / Yle

Yksiselitteistä syytä suosion pudotukselle ei ole.

Traficomin ajoneuvorekisteröintien tiiminvetäjä Jarkko Pudas korostaa, ettei faktapohjaista tutkimustietoa aiheesta ole saatavilla. Hänen mukaansa ajokorttilain mukainen ikäpoikkeuslupa voi vähentää halukkuutta hankkia ajo-oikeus kevariin.

Heinäkuusta 2018 lähtien 17-vuotiaat ovat voineet hakea aikaistettua B-luokan henkilöautokorttia ikäpoikkeusluvalla. Noin viidesosa kaikista B-kortin suorittavista on 17-vuotiaita.

– Tässä on kuitenkin vaikea nähdä syy-seuraussuhdetta, sillä kiinnostus ajo-oikeuksiin on jo aiemmin ollut hiipumaan päin. Nuorison parissa lasku heijastuu siihen, ettei isoissa kaupungeissa julkisten kulkiessa ajo-oikeutta koeta niin tarpeelliseksi kuin haja-asutusalueilla. Myös nuorten kasvanut ympäristötietoisuus on osaltaan vaikuttanut ilmiöön, Pudas selventää.

Ajo-oikeudet ikäpoikkeusluvalla

HaetutMyönnetyt
201914 51311 982
202017 31615 795
2021 (1.3. mennessä)53364326

(Lähde: Traficom)

Porilaisen autokoulu Ajoässän liikenneopettaja Aleksi Hietavalla on samansuuntaiset ajatukset ikäpoikkeusluvan suosion vaikutuksista. Hän uskoo, että myös mopoautojen kasvanut kysyntä on osasyy ilmiöön.

– Mopoautojen suosio on suurta aiempaan nähden, ja niitä saa nykyään halvemmalla kuin viisi tai kymmenen vuotta sitten. Nyt kun niitä voi ostaa käytettynä, sellaisen hankinta ei ole enää yhtä iso kynnyskysymys useimmille.

Mopoauton ajo-oikeuksia hankittiin Suomessa vuonna 2020 noin 3 500, parisataa enemmän kuin vuotta aiemmin.

Myös traktorikortilla 15-vuotiaana saatavan traktorimönkijän suosio on kasvanut. Traktorin ajo-oikeuksien ja ensirekisteröintien kysyntä on noussut vuoden 2018 lakiuudistusta edeltäneestä ajasta.

Porilaisen Ajoässä- autokoulun liikenneopettaja Aleksi Hietava toimitilan edustalla.
Aleksi Hietava näkee mopokortin suosion yhä isona. Monelle nuorelle kyse on pitkäaikaisesta haaveesta ja mopon hankinta ja ylläpito on silti mopoautoa edullisempaa. Kuva: Kasper Heimolehto / Yle

Kaverit innoittivat kevarikaupoille

Vaikka moni nuori haaveileekin nykyään enemmän nelipyöräisestä kulkupelistä, kaksipyöräisille mopoille ja kevareille on edelleen oma vannoutunut yleisönsä.

Porilainen Jaakko Levola, 17, jätti mopovaiheen välistä ja siirtyi suoraan kevytmoottoripyörään täytettyään 16 vuotta.

– 15-vuotiaana ajattelin etten aio hommata mitään, mutta kaverien hankittua kevarit tuli fiilis, että heidän kanssaan hengaaminen helpottuisi jos itselläkin olisi. Se oli hiukan tympeää aiemmin, kun he eivät voineet niillä liikkua silloin kun viettivät aikaa kanssani.

Levola koki, että kevari oli valintana järkevin, koska sillä pääsee 80 kilometrin tuntivauhtia ja pysyy muun liikenteen tahdissa mopolla rutkuttelun sijaan.

Kevarilla ajelua on jäljellä vielä tämän kesän ajan. Ikäpoikkeusluvallista ajokorttia hän ei saisi, koska riittäviä perusteita sen myöntämiselle ei ole.

Porilaiset Joona Virtanen, Valtteri Segerroos, Tuomo Levola ja Jaakko Levola Kirjurinluodon parkkipaikalla.
Joona Virtanen (vas.), Valtteri Segerroos, Tuomo Levola ja Jaakko Levola kertovat, että moni jättää kevarin hankkimatta säästääkseen autoa varten. Jotkut myös hankkivat ikäpoikkeusluvan muuten vain ilman välttämätöntä tarvetta. Kuva: Kasper Heimolehto / Yle

Levola ei koe, että kevarit sinänsä olisivat jääneet taka-alalle suosiossa, mutta monelle mopo tuntuu olevan helpompi vakiovalinta.

– Jos ostaa mopon, sillä ajetaan usein loppuun asti. Kevari maksaa paljon enemmän kuin mopo, ja jos vielä hankkii ensin mopon ja sitten vasta kevarin, niin onhan se paljon kalliimpaa kuin että ajaisi mopolla sen kolme vuotta. Kevaria ei ole syrjäytetty, vaan niitä vain ostetaan ylipäätään vähemmän kuin muita kulkupelejä.

Joona Virtanen hankki ensin mopon ja aikoo siirtyä kevariin lähiviikkoina.

– Tulen luultavasti ajamaan sillä 18-vuotiaaksi asti. Halusin tehoa ajamiseen, eikä minullakaan ole riittäviä perusteita ajokortin saamiseen aikaistetusti, juuri teoriakokeen läpäissyt nuorukainen kertoo.

Ajokorttilaki muuttuu jälleen?

Ajokorttilakia on veivattu viimeiset kymmenen vuotta sinne ja tänne. Nyt se on jälleen Liikenne- ja viestintäministeriön pöydällä pikakäsittelyssä.

Jarkko Pudas Traficomilta kertoo, että ajokorttilain uudistuksen myötä ilmenneet haasteet ja turvallisuuskysymykset (siirryt toiseen palveluun) ovat varmasti vaikuttaneet nuorten valintoihin ennen täysi-ikäisyyttä.

– Halutaanko hankkia väliaikaista kulkupeliä vuodeksi tai kahdeksi, jos autosta tulee lopulta pääasiallinen kulkumuoto.

HR- ja yhteiskuntasuhteiden johtaja Sampsa Lindberg Autokouluketju CAP-Groupista toivoo, että laki olisi ennen kaikkea ennakoivampaa ja tietojohteisempaa kuin nykyään, eikä muutoksia toisensa perään tulisi.

– Keskeisimpänä vaikutuksena on uusi autoiluun mukaan tullut ikäluokka, eli 17-vuotiaat B-korttilaiset, joita on lain valmistelussa arvioitua määrää enemmän. Arviona oli, että vuositasolla noin 5 000 ikäpoikkeusluvallista pääsisi rattiin, mutta nyt tiedämme että lupia myönnetään noin 15 000 vuosittain ja 95 prosenttia hakijoista saa myönteisen päätöksen.

Porilainen Valtteri Segerroos katsoo mopon etupeiliin.
Ajokorttitutkinto on yksi laajimmista liikennekasvatuksen muodoista vaikkei mopoa tai autoa tiiviisti ajaisi. Kuva: Kasper Heimolehto / Yle

Into ajokortin hankkimiseen on laskenut suhteessa ikäluokan kokoon, mutta suoritettujen tutkintojen osalta sama taso säilyy eikä suurta notkahdusta näy. Reilu puolet kaikista B-kortin hakijoista hankkii ajo-oikeuden 17–18-vuotiaana.

Liikenneopettaja Aleksi Hietava pitää mopoilun suosiota suurena muutosten keskellä.

Hän kehottaa nuoria miettimään mopon, kevarin tai mopoauton hankintaa sillä motiivilla, että B-kortin ikäpoikkeuksellisiin myöntämisperusteisiin ei kannata laittaa liikaa luottoa.

– Tuskin sitä poistetaan ja toivottavasti ei poisteta, koska monelle 17-vuotiaalle se tulee todella tarpeeseen. Mutta uskon, että myöntämisen perusteet saattavat vähän tiukentua käsittelyn myötä.

Mitä ajatuksia mopoilun muutokset herättävät? Voit keskustella aiheesta Yle Tunnuksella. Kommentointi sulkeutuu 11.5. kello 23.

Lue myös:

15–24-vuotiaiden liikenneturvallisuus on Suomessa alle EU:n tasoa – pitäisikö ikäpoikkeuslupaa tiukentaa?

Mopojätkien toive etenee Lopella: kikkailulle rauhoitettu suora sai varovaista peukkua lautakunnalta

Video: nilsiäläismopoilijoiden rälläyspaikka toteutui hellekesän hermostumisten jälkeen – nuorisotyöntekijä: "Heille näytettiin jopa kirvestä"

Suosittelemme sinulle