Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Turkulaisyhtiö kehitti uuden lääkkeen koronan aiheuttamaan Covid-19-tautiin – kyseessä nenäsumute

Lääke, joka tehoaa mahdollisesti myös Covid-19-tautiin, on saanut Yhdysvaltojen patenttitoimiston hyväksynnän hakemukselle viime vuonna. Turkulainen lääkeyhtiö arvioi nyt, että patentti tullaan myöntämään jopa tämän kuun aikana.

Foto på ett coronasnabbtest man kan ta själv i hemmet. Liknar lite ett graviditetstest.
Uusi lääke estäisi virusten, kuten koronaviruksen pääsyn soluihin. Kuvituskuva. Kuva: Maren Winter / Alamy
Johanna Lehtola
Avaa Yle-sovelluksessa

Turussa toimiva lääkeinnovaatioyhtiö Therapeutica Borealis Oy on kehittänyt lääkkeen koronan aiheuttaman Covid-19 sairauden hoitoon.

Lääke on saanut Yhdysvaltojen patenttitoimiston hyväksynnän patenttihakemukselleen viime vuonna ja lääkeyhtiö arvioi nyt, että patentti tullaan myöntämään jopa tämän kuun aikana.

Lääkkeen keksijät ovat professori Kalervo Väänänen, dosentti Lauri Kangas ja psykologi Matti Rihko.

Yhtiön perustajiin kuuluva, Turun yliopiston entinen rehtori, professori Kalervo Väänänen kertoo, että patenttihakemusprosessit on aloitettu myös muissa maissa.

Lääkkeessä ennestään tunnettuja lääkeaineita

Lääke on nenäsumute, jonka tarkoituksena on vaikuttaa yhtiön mukaan kolmella tavalla nenän limakalvojen toimintaan. Sumute ehkäisee ja heikentää viruksen kykyä tunkeutua elimistöön. Therapeutica Borealiksen mukaan lääke voisi olla tehokas Covid-19-tautiin ja myös muihin henkitystieinfektioihin, kuten influenssaan.

Lääkeen vaikuttavat aineet ovat aprotiniini, hydroksiklorokiini ja ivermektiini, jotka ovat ennestään tunnettuja aineita, mutta nyt kehitetyssä lääkkeessä niitä käytetään uudella tavalla.

– Lääkkeen etuina ovat, että aineet ovat ennestään tunnettuja, se on edullinen ja helppokäyttöinen. Tavoitteena on saada sumute itsehoitolääkkeeksi, kertoo Kalervo Väänänen.

Sumute markkinoille parin vuoden kuluttua

Väänäsen mukaan sumute toimisi koronarokotusten rinnalla ennaltaehkäisevänä lääkkeenä ja sitä voitaisiin käyttää myös sairastuneiden hoidossa.

Lääkekehitys on pitkäjänteistä työtä ja lääkkeen saaminen markkinoille edellyttää, että se läpäisee kliiniset testit.

Väänäsen arvion mukaan sumute saataisiin markkinoille aikaisintaan kahden vuoden kuluttua.

Therapeutica Borealis etsiikin nyt yhteistyökumppania, jotta lääke saadaan markkinoille.

– Yhtiö on ennenkaikkea innovaatioyhtiö, jonka tarkoituksena on innovoida ja tunnistaa kehityskohteita. Jos saamme lääkkeelle yhteistyökumppanin, niin lääkkeen kehitystyö ja markkinoille pääsy nopeutuu, Väänänen sanoo.

Suosittelemme