MOSKOVA Viime viikolla Venäjällä uutisoitiin (siirryt toiseen palveluun) hätkähdyttävästä oikeuden päätöksestä.
Arkangelilainen mies sai kahden ja puolen vuoden vankeustuomio pornografian levittämisestä, sillä hän oli seitsemän vuotta sitten jakanut venäläisellä sosiaalisen median VK-sivustolla metalliyhtye Rammsteinin musiikkivideon.
Tuomion todellisen syyn tajuaa vasta, kun kuulee tuomitusta miehestä tarkemmin. Andrei Borovikov työskenteli aiemmin oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyin Arkangelin-kampanjatoimistossa.
Venäläisviranomaiset löytävät yleensä syyn halutessaan rangaista kriitikkojaan.
Silmukka Kremliä vastustavan opposition ympärillä kiristyy kiristymistään.
Maassa on käynnissä oikeusprosessi, jonka seurauksena Navalnyin liittyvät järjestöt eli tämän korruptiota tutkiva FBK-säätiö ja maanlaajuinen kampanjaverkosto on tarkoitus julistaa laittomiksi ääriryhmiksi.
Lopputuloksesta ei ole epäselvyyttä.
Viranomaiset ovat jo lisänneet Navalnyin kampanjaverkoston ääri- ja terroristijärjestöjen listalle. Tämä tarkoittaa sitä, että sen toiminta ja rahoitus on kielletty rangaistuksen uhalla.
Eilen tiistaina duuman käsittelyyn tuotiin lakialoite (siirryt toiseen palveluun), jolla on määrä torpata äärijärjestöiksi luokiteltujen organisaatioiden parissa työskennelleiden vaalikelpoisuus. Aloitteen mukaan ehdolle ei saisi myöskään asettua henkilö, joka on tukenut rahallisesti äärijärjestöä.
Käytännössä Venäjällä ollaan nyt kieltämässä kaikkien Navalnyin tukijoiden ehdolle asettuminen ensi syksynä pidettävissä duuman vaaleissa.
Samaan aikaan hallinto kiristää otettaan vapaata mediaa kohtaan.
Turvallisuusviranomaiset ovat painostaneet tutkivaan journalismiin keskittyvän Istories-verkkojulkaisun päätoimittajaa Roman Aninia. Hän on vaarassa joutua (siirryt toiseen palveluun) rikossyytteeseen, josta uhkaa neljän vuoden vankeustuomio.
Perjantaina presidentti Vladimir Putin vahvisti lain liittyen “ulkomaisiksi agenteiksi” luokiteltuihin toimittajiin ja medioihin. Vastaisuudessa niiden siteeraamisesta ilman oikeusministeriön määräämän statuksen merkitsemistä seuraa sakkorangaistus.
Hiljattain viranomaiset luokittelivat “ulkomaiseksi agentiksi” Latviassa päämajaansa pitävän uutismedia Meduzan. Se tunnetaan yhtenä tärkeimpänä Kremlistä riippumattomana venäjänkielisenä viestimenä.
Mainostajien kaikotessa Meduza kertoo tulevaisuutensa olevan (siirryt toiseen palveluun) nyt vaakalaudalla.
Painostus kasvaa myös vallanpitäjiin kriittisesti suhtautuvia kansalaisjärjestöjä kohtaan.
Viime viikon lopulla viranomaiset tulivat hakemaan näkyvää puolustusasianajaja Ivan Pavlovia. Hän johtaa sananvapauden puolesta työskentelevää Ryhmä 29 -järjestöä, joka on hoitanut muun muassa Navalnyin järjestöihin liittyviä oikeustapauksia.
Pavlovin pidätystä pidetään merkittävänä, koska sen nähdään aloittaneen uuden vaiheen viranomaisten painostustoimissa.
– Ensin vainottiin aktivisteja, sitten alettiin vainota toimittajia – ja nyt asianajajia, kirjoittaa Moskovan Carnegie-keskuksen asiantuntija Andrei Kolesnikov verkkolehti VTimesissa julkaistussa (siirryt toiseen palveluun) kolumnissaan.
Venäjä on siis määrätietoisesti siirtymässä yhä itsevaltaisempaan suuntaan.
Uutismedia Meduzan podcastissa (siirryt toiseen palveluun) politiikantoimittaja Andrei Pertsev ja sosiologi Konstantin Gaaze ruotivat Venäjän muutosta yli kaksi vuosikymmentä kestäneellä Putinin valtakaudella.
Heidän mukaansa 2000-luvun kuluessa kansalaisille taloudellista hyvinvointia ja vakautta lupaavan politiikan tilalle on tullut uskollisuuteen ja pelotteluun perustuva putinismi.
Kreml on valmis menemään yhä pidemmälle asemansa turvaamiseksi. Se tarkoittaa turvallisuusviranomaisten vallan kasvattamista – ja yhä kovempia aikoja niitä kohtaan, jotka uskaltavat vastustaa tätä kehitystä.
Lisää aiheesta:
Kun Moskova täyttyi mellakkapoliiseista, koirapoliisi kieltäytyi käskystä – Nyt hän pelkää kostoa