Hyppää sisältöön

Kirjeenvaihtajalta: Putinismi on siirtynyt vaiheeseen, jossa valta perustuu pelottelulle

Viranomaisten painostus opposition tukijoita, juristeja ja toimittajia kohtaan Venäjällä kiristyy. Kreml on valmis menemään yhä pidemmälle asemansa turvaamiseksi, kirjoittaa Venäjän-kirjeenvaihtaja Erkka Mikkonen.

Kansalliskaarti ja poliisi tukkivat kulun Kuznetski most -kadulla Moskovan keskustassa.
Kansalliskaarti ja poliisi tukkivat kulun Kuznetski most -kadulla Moskovan keskustassa huhtikuussa pidetyn mielenosoituksen aikana. Kuva: Grigory Vorobjov / Yle
Erkka Mikkonen

MOSKOVA Viime viikolla Venäjällä uutisoitiin (siirryt toiseen palveluun) hätkähdyttävästä oikeuden päätöksestä.

Arkangelilainen mies sai kahden ja puolen vuoden vankeustuomio pornografian levittämisestä, sillä hän oli seitsemän vuotta sitten jakanut venäläisellä sosiaalisen median VK-sivustolla metalliyhtye Rammsteinin musiikkivideon.

Tuomion todellisen syyn tajuaa vasta, kun kuulee tuomitusta miehestä tarkemmin. Andrei Borovikov työskenteli aiemmin oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyin Arkangelin-kampanjatoimistossa.

Venäläisviranomaiset löytävät yleensä syyn halutessaan rangaista kriitikkojaan.

Silmukka Kremliä vastustavan opposition ympärillä kiristyy kiristymistään.

Maassa on käynnissä oikeusprosessi, jonka seurauksena Navalnyin liittyvät järjestöt eli tämän korruptiota tutkiva FBK-säätiö ja maanlaajuinen kampanjaverkosto on tarkoitus julistaa laittomiksi ääriryhmiksi.

Lopputuloksesta ei ole epäselvyyttä.

Ivan Pavlov (kesk. mikrofonin edessä) puhui tiiminsä kanssa moskovalaisen tuomioistuimen edessä medialle. Oikeudessa käsiteltiin Navalnyin tukiverkoston julistamista äärijärjestöksi.
Ivan Pavlov (kesk. mikrofonin edessä) puhui tiiminsä kanssa moskovalaisen tuomioistuimen edessä medialle. Oikeudessa käsiteltiin Navalnyin tukiverkoston julistamista äärijärjestöksi. Kuva: Sergei Ilnitski /EPA

Viranomaiset ovat jo lisänneet Navalnyin kampanjaverkoston ääri- ja terroristijärjestöjen listalle. Tämä tarkoittaa sitä, että sen toiminta ja rahoitus on kielletty rangaistuksen uhalla.

Eilen tiistaina duuman käsittelyyn tuotiin lakialoite (siirryt toiseen palveluun), jolla on määrä torpata äärijärjestöiksi luokiteltujen organisaatioiden parissa työskennelleiden vaalikelpoisuus. Aloitteen mukaan ehdolle ei saisi myöskään asettua henkilö, joka on tukenut rahallisesti äärijärjestöä.

Käytännössä Venäjällä ollaan nyt kieltämässä kaikkien Navalnyin tukijoiden ehdolle asettuminen ensi syksynä pidettävissä duuman vaaleissa.

Samaan aikaan hallinto kiristää otettaan vapaata mediaa kohtaan.

Turvallisuusviranomaiset ovat painostaneet tutkivaan journalismiin keskittyvän Istories-verkkojulkaisun päätoimittajaa Roman Aninia. Hän on vaarassa joutua (siirryt toiseen palveluun) rikossyytteeseen, josta uhkaa neljän vuoden vankeustuomio.

Perjantaina presidentti Vladimir Putin vahvisti lain liittyen “ulkomaisiksi agenteiksi” luokiteltuihin toimittajiin ja medioihin. Vastaisuudessa niiden siteeraamisesta ilman oikeusministeriön määräämän statuksen merkitsemistä seuraa sakkorangaistus.

Hiljattain viranomaiset luokittelivat “ulkomaiseksi agentiksi” Latviassa päämajaansa pitävän uutismedia Meduzan. Se tunnetaan yhtenä tärkeimpänä Kremlistä riippumattomana venäjänkielisenä viestimenä.

Mainostajien kaikotessa Meduza kertoo tulevaisuutensa olevan (siirryt toiseen palveluun) nyt vaakalaudalla.

Lue myös: Venäjä jatkaa median rajoituksia – Presidentti Putin vahvisti lakiin sakkorangaistukset "ulkomaisten agenttien" siteeraamisesta

Painostus kasvaa myös vallanpitäjiin kriittisesti suhtautuvia kansalaisjärjestöjä kohtaan.

Viime viikon lopulla viranomaiset tulivat hakemaan näkyvää puolustusasianajaja Ivan Pavlovia. Hän johtaa sananvapauden puolesta työskentelevää Ryhmä 29 -järjestöä, joka on hoitanut muun muassa Navalnyin järjestöihin liittyviä oikeustapauksia.

Asianajaja Ivan Pavlov (vas) ja asianajaja Aleksander Pikhovkin poistuivat oikeuden istunnosta huhtikuun lopulla.
Asianajaja Ivan Pavlov (vas) ja asianajaja Aleksander Pikhovkin poistuivat oikeuden istunnosta huhtikuun lopulla. Kuva: Vjatseslav Prokofjev / All Over Press

Pavlovin pidätystä pidetään merkittävänä, koska sen nähdään aloittaneen uuden vaiheen viranomaisten painostustoimissa.

– Ensin vainottiin aktivisteja, sitten alettiin vainota toimittajia – ja nyt asianajajia, kirjoittaa Moskovan Carnegie-keskuksen asiantuntija Andrei Kolesnikov verkkolehti VTimesissa julkaistussa (siirryt toiseen palveluun) kolumnissaan.

Venäjä on siis määrätietoisesti siirtymässä yhä itsevaltaisempaan suuntaan.

Uutismedia Meduzan podcastissa (siirryt toiseen palveluun) politiikantoimittaja Andrei Pertsev ja sosiologi Konstantin Gaaze ruotivat Venäjän muutosta yli kaksi vuosikymmentä kestäneellä Putinin valtakaudella.

Heidän mukaansa 2000-luvun kuluessa kansalaisille taloudellista hyvinvointia ja vakautta lupaavan politiikan tilalle on tullut uskollisuuteen ja pelotteluun perustuva putinismi.

Kreml on valmis menemään yhä pidemmälle asemansa turvaamiseksi. Se tarkoittaa turvallisuusviranomaisten vallan kasvattamista – ja yhä kovempia aikoja niitä kohtaan, jotka uskaltavat vastustaa tätä kehitystä.

Lisää aiheesta:

Venäjä on määritellyt oppositiopoliitikko Navalnyin verkoston terroristien ja äärijärjestöjen tietokantaansa

Venäjän sisäpiirin tunteva Mihail Zygar sanoo eliitin takertuvan Putiniin ja poliisiväkivaltaan: “Kremlissä ei vielä hermoilla”

Kun Moskova täyttyi mellakkapoliiseista, koirapoliisi kieltäytyi käskystä – Nyt hän pelkää kostoa

Julija Tsvetkovaa, 27, uhkaa vuosien vankeus vaginakuvien julkaisusta – Aktivisti sanoo Ylelle uskovansa silti venäläisten suvaitsevaisuuteen

Suosittelemme sinulle