Hyppää sisältöön

Verotietoja ei voi enää pimittää ja tietonsa salaamista pyytäneiden nimet tulevat julki – Verottaja tyytyy hallinto-oikeuden määräykseen

Verottajalta voi jatkossakin pyytää nimensä poistamista suurituloisten listalta, mutta pyytäneiden lista on julkinen. Käytännössä tämä tarkoittaa, että marraskuun veropäivää vietetään perinteiseen malliin kahden poikkeusvuoden jälkeen.

Henkilö katsoo vero.fi-sivustoa tietokoneen ruudulta.
Verohallinnon on annettava myös listoilta aiempina vuosina poistettujen henkilöiden nimet. Kuva: Tiina Jutila / Yle
Juha-Matti Mäntylä

Verottaja on perinteisesti toimittanut lehdistölle listan suurituloisimmista suomalaisista. Marraskuun alun “veropäivä” on ollut kansainvälisesti poikkeuksellinen järjestely.

Kahden vuoden ajan suurituloisilla on kuitenkin ollut mahdollisuus pyytää tietojensa poistamista listalta. Viime syksynä pyyntöjä oli jo niin paljon, että kattavan listauksen tekeminen osoittautui haasteelliseksi.

Verottaja perusteli päätöstä EU:n yleisellä tietosuoja-asetuksella.

Useat suomalaiset tiedotusvälineet, myös Yle, valittivat nimilistan karsimisesta Helsingin hallinto-oikeuteen. Hallinto-oikeus antoi päätöksensä huhtikuussa.

Lopputulos on erikoinen. Hallinto-oikeuden mukaan tietojensa luovuttamista tiedotusvälineille voi jatkossakin vastustaa. Mutta toisaalta medialla on oikeus saada näiden tietojensa luovutusta vastustaneiden nimet.

Käytännössä tämä tarkoittaa paluuta entiseen toimintatapaan – jokaisen verotiedot ovat olleet koko ajan julkisia.

– Tuloverotiedothan ovat, ja ovat kaiken aikaa olleet, julkisia, kun osaa vain nimellä hakea. Nyt kun joudumme lisäksi kertomaan vastustaneiden nimet, menee vastustamisoikeudelta käytännössä pohja pois, verottajan viestintäjohtaja Kati Kalliomäki toteaa tiedotteessa.

Verohallinnon on annettava pyydettäessä myös listoilta aiempina vuosina poistettujen henkilöiden nimet.

Verohallinto tyytyy hallinto-oikeuden päätökseen eikä aio valittaa.

Kalliomäki toteaa tiedotteessa, että nähtäväksi jää, kuihtuuko vastustamisoikeus päätöksen seurauksena itsekseen pois.

– Asiakkaan harkintaan jää kannattaako hakea tietojen poistoa, kun media kuitenkin voi saada poistetut nimet, Kalliomäki sanoo.

Verohallinnossa ollaan tyytyväisiä, että epätietoisuus pättyy. Verottaja aikoo jatkossakin toimittaa suurituloisimpien listan median käyttöön – vaikka se ei ole sille laissa määrätty velvoite.

Verottaja perustelee tätä halullaan tukea yhteiskunnallista keskustelua.

Lue myös:

Hallinto-oikeus: Verottajan päätös pimittää suurituloisten nimiä medialta oli laiton

Helsingin Sanomat ja 19 muuta mediaa protestoivat verotietojen julkisuuden kaventamista vastaan pitämällä verokoneen kiinni marraskuun ajan

Toimittajalta: Verottaja perkaa pois suurituloisten listalta tuhansia nimiä – miksi Yle selvittää, ketkä listalta katosivat?

Suosittelemme sinulle