Hyppää sisältöön

Helsingin pahin korona-alue pääsi nollille, tartuntalukujen lasku jatkuu – katso oman asuinalueesi tilanne

Vielä kaksi viikkoa sitten punaisena pesäkkeenä erottuneessa Roihuvuoressakin tilanne on rauhoittunut merkittävästi. Koronatartuntojen ilmaantuvuus on valtaosassa Helsinkiä yhä yli 25, joka on yksi kriteeri leviämisvaiheessa pysymiselle.

Koronavirustartontojen ilmaantuvuus Helsingin postinumeroalueilla.
Koronatartunnat Helsingissä postinumeroalueittain 100 000 asukasta kohti 14 päivän aikana 21.4. - 4.5.2021 Kuva: Petteri Juuti / Yle
Petteri Juuti

Pahasta tilanteesta kertovat punaiset sävyt ovat huvenneet entisestään Helsingin koronatilannetta kuvaavilta kartoilta. Kun epidemiahuipun aikaan ilmaantuvuusluku oli lähes kaikilla postinumeroalueilla yli 300, ja pahimmalla yli 1000, nyt lähes kaikki alueet ovat päässeet 200:n alle.

Vain Kaitalahden postinumeroalueella ilmaantuvuusluku on hieman yli 200.

Ilmaantuvuusluku kertoo, kuinka monta uutta tartuntaa alueella on raportoitu 100 000 asukasta kohden kahden viime viikon aikana.

Nyt itäisessä Helsingissä tyypillinen lukema on reilut 100, muualla kaupungissa noin 50.

Liki kahdellakymmenellä postinumeroalueella ilmaantuvuusluku on painunut alle 25:n. Ne on merkitty karttaan sinisellä. Tumman sininen tarkoittaa sitä, ettei postinumeroaluella ole todettu lainkaan uusia koronavirustartuntoja edellisen kahden viikon aikana.

Voit tarkastella alueellisia tietoja alla olevasta kartasta. Kun osoitat tai napautat aluetta, näet sen ilmaantuvuusluvun ja todettujen tapausten lukumäärän viimeisen kahden viikon ajalta.

Itäkeskuksen ympäristössä huojentavia lukuja – kaupungin pahin korona-alue pääsi nollille

Tilanteen kehittymistä on seurattu suurella mielenkiinnolla varsinkin Itäkeskuksen ympäristössä, sillä lukemat ovat olleet siellä usein pahimmat.

Kaksi viikkoa sitten huolta herätti Roihuvuori, joka erottui selvästi muusta kaupungista. Sen ilmaantuvuusluku oli 600, kun tartuntoja oli 49. Nyt ilmaantuvuusluku on painunut 110:een, kun uusia tartuntoja on raportoitu vain 9.

Tämänkertaisen katsauksen yllättäjänä voidaan pitää Puotilan postinumeroaluetta, jossa ei todettu lainkaan uusia koronavirustartuntoja. Epidemiahuipun aikaan tilanne oli pahin juuri Puotilassa. Tuolloin ilmaantuvuusluku oli 1067 ja tartuntatapauksia 60.

HUS edelleen leviämisvaiheessa – parikin tartuntaa voi viedä postinumeroalueen ilmaantuvuusluvun yli 25:n

Hyvästä suunnasta huolimatta Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri on edelleen epidemian leivämisvaiheessa. Se on kolmiportaisen luokittelun pahin taso.

Yhtä porrasta alempana on kiihtymisvaihe. Yksi sen kriteereistä on, että ilmaantuvuusluku ei ylitä 25:ttä. Suurimmalla osalla Helsingin postinumeroialueista tilanne on edelleen tätä huonompi.

Luvun alittaminen tarkoittaisi useimmilla postinumeroalueilla sitä, että uusia koronatartuntoja saisi tulla kahden viikon aikana korkeintaan kolme tai ei sitäkään.

Koronatilanteen kehitystä koko vuoden alusta alkaen voit tarkastella alla olevasta kartasta.

Helsingissä on lähiö, joka loistaa koronakartalla yksinäisenä punaisena täplänä, ja se on ihasteltu Roihuvuori – mitä siellä oikein tapahtuu?

Helsingin koronatilanne on helpottamassa – katso, miten punainen väri katoaa viikko viikolta tartuntoja kuvaavasta kartasta

Suosittelemme sinulle