Hyppää sisältöön

Kärkölässä pelätään nuorten kaahailun päättyvän vielä huonosti – kunta julkaisi huolikirjeen asukkailleen

Tuoreen kyselyn mukaan valtaosa suomalaisista on huolissaan nuorten liikenneturvallisuudesta. Kärkölässä kruisailijat ovat kaahanneet holtittomasti asutusalueilla. Nuoret pitävät ajamista parempana vaihtoehtona kuin typeryyksien tekemistä rappukäytävissä.

Kärkölässä pelätään nuorten kaahailun päättyvän huonosti
Kärkölässä pelätään nuorten kaahailun päättyvän huonosti

Kärkölässä on pulpahtanut esiin huoli vasta kortin saaneista nuorista. Kuntalaiset pelkäävät, että kaahailuharrastus ei pääty hyvin.

Kunnan lasten, nuorten ja perheiden palveluverkoston moniammatillinen tiimi julkaisi kunnan verkkosivuilla tilanteesta kertovan huolikirjeen (siirryt toiseen palveluun). Siinä viitataan vuonna 2018 tehtyyn ajokorttilain poikkeuslupaa koskevaan lakimuutokseen. Lakimuutos mahdollisti nuoren pääsemisen auton rattiin jo 17-vuotiaana.

Kärköläläiset eivät ole ainoita, jotka pelkäävät nuorten ajajien puolesta. Tuoreen kyselyn mukaan yli kolme neljästä suomalaisesta on huolissaan nuorten liikenneturvallisuudesta.

Tähän asti Kärkölässä on vältytty onnettomuuksilta. Huolikirjeen mukaan vaaratilanteita on kuitenkin ollut, kun nuoret ovat kaahanneet asutusalueilla ja rakennustyömaan ympäristössä.

Kunnassa halutaan puuttua tilanteeseen ennen kuin mitään vakavampaa sattuu. Nuorten autoilijoiden vanhempien ja kavereiden toivotaan vaikuttavan nuoren ajokäyttäytymiseen.

Kärkölän etsivän nuorisotyön palveluohjaaja Sanna Nevalainen kertoo, että kirjeen ajatuksena on se, että puututaan asiaan ennen kuin mitään peruuttamatonta sattuu.

– Tämä on noussut kuntalaisilta. Sosiaalisessa mediassa on kirjoitettu paljon siitä, miten nuoret ajavat ylinopeutta eivätkä piittaa liikennesäännöistä.

Sanna Nevalainen toivoo, että nuorten autoilijoiden kaverit kannustaisivat turvalliseen liikennekäyttäytymiseen. Kuva: Markku Lähdetluoma / Yle

Nuoriso tykkää ajella kylillä

Kärköläläiset nuoret ovat huomanneet, että aihe puhututtaa. 21-vuotias Onni-Kalle Lahdelma viihtyy auton ratissa, mutta kertoo, ettei itse ole osallistunut kaahailuun. Hän on huomannut, ettei nuorten tapa viettää aikaa miellytä kaikkia.

– Kyllähän nuoriso tykkää kylillä ajella. Parkkipaikoilla lojuminen aiheuttaa varmasti jonkinasteista närää.

21-vuotias Onni-Kalle Lahdelma haluaa, että kunta kävisi suoraa keskustelua nuorten kanssa. Kuva: Markku Lähdetluoma / Yle

Lahdelman mielestä kylillä kruisailun ja hengailun voi myös nähdä parempana vaihtoehtona, kuin ongelmien aiheuttaminen rappukäytävässä tai aineisiin sekaantuminen.

– Nuoriso ajaa taajamissa, kun kylä hiljenee. Silloin paikalle ei jää kuin he, ja vauhti kasvaa.

Lahdelma peräänkuuluttaa keskustelua nuorten kanssa ja muistuttaa, miten tärkeä auto on nuorelle maaseudulla.

– Täälläkin junayhteys on ainoa, millä pääsee mihinkään muuhun kaupunkiin. Näen tämän autoilun kuitenkin positiivisena asiana.

Nuorille pitäisi järjestää toimintaa

Hämeen poliisin ylikomisario Jouni Takalan mielestä Kärkölä ei ole mitenkään poikkeuksellinen kunta, mitä tulee nuorten liikennekäyttäytymiseen.

– Poliisinkin tietoon on tullut tämä Kärkölän kunnan huolikirje nuorista autoilijoista. Kirje sinänsä on ihan aiheellinen.

Poliisi käy Kärkölässä viikoittain, ja muulloinkin tehtävien niin vaatiessa. Takalan mukaan nuorten kaahailussa on usein kyse kaveriporukan luomasta paineesta. Yksin saatetaan ajaa hyvinkin maltillisesti.

– Toivottavaa olisi, että näistä ajeluista otettaisiin yhteys hätäkeskukseen tapahtumahetkellä, eikä päivien päästä netin kautta.

Jouni Takala muistuttaa, että valtaosa poikkeusluvalla kortin saaneista ajaa sääntöjen mukaan. Kuva: Markku Lähdetluoma / Yle

S-Marketin pysäköintipaikalta kauppaostoksilta tavoitettu kärköläläinen Satu Pylväinen toivoo, että nuorille järjestettäisiin toimintaa.

– Joillakin keinoin nuoria pitäisi saada yhteen muullakin tavoin kuin autoilla kokoontumaan. Aktiviteetteja tarvitaan lisää. Jossain voisi olla myös nuorille suunnattu ajorata, missä autoilla pääsisi ajamaan vapaammin.

Voit osallistua keskusteluun 8.5. kello 23:00 saakka.

Lue lisää:

Nuorten liikenneturvallisuuden parantamiseksi haetaan nyt keinoja nuorilta itseltään – videoiden ja somen kieli avuksi

Ville Kotilainen, 17: "Pitäisi aina miettiä, kenet aikuisen saan vierelleni" – nuoret tyrmäävät kiellon ajaa autolla yksin ja yöllä

Suosittelemme sinulle