Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Painin viimeiset olympiapaikat jaossa loppuviikosta – pääseekö Elias Kuosmanen Tokioon? "Lähdemme siitä, että ainakin se yksi lisäpaikka täältä tulee"

Olympiakarsinnassa Sofiassa jaetaan viimeiset paikat Tokion kisoihin. Suomalaisittain suurimmat odotukset kohdistuvat Elias Kuosmaseen, joka siirtyi hiljattain raskaaseen sarjaan.

Elias Kuosmanen
Elias Kuosmanen tavoittelee olympiapaikkaa raskaassa sarjassa. Kuva: AOP
Yle Urheilu
Avaa Yle-sovelluksessa

Bulgarian Sofiassa vietetään pidennettyä viikonloppua, jonka aikana urheilijoiden ja valmentajien paineensietokykyä mitataan suurimmissa asteissa. Jaossa ovat ylipitkäksi venyneen olympiadin viimeiset sarjakohtaiset paikat Tokion kisoihin. Kotimatkalle ei siis lähde kovinkaan montaa onnellista painijaa. Tasan kaksi kappaletta jokaista painoluokkaa kohden.

Yrittäjiä riittää. Viimeiseen karsintaan on ilmoittautunut pyrkyreitä kaikista maailmankolkista. Olympiaunelmaa elättelee yli 400 painijaa 84 maasta. Tokiossa olympiasarjoihin otetaan vain 16 urheilijaa, joten ylijäämätaso tulee olemaan hirmuinen. Nytkin Bulgariassa painii peräti seitsemän Rion olympialaisten mitalistia selkä seinää vasten.

Vapaapainin 65-kiloisten sarjan hallitsevalla olympiavoittajalla ja Lontoon hopeapojalla Georgian Vladimir Khinchigishvilillä kävi vielä huonommin. Hän antoi viikko sitten positiivisen koronatestin ja toivoo tällä hetkellä maansa kakkosmiehen venymistä olympiapaikan arvoisesti.

Onko Arvi Savolaisen matkakaveriksi tulijoita?

Suomi on saavuttanut 2000-luvulla viiteen olympiaturnaukseen yhteensä 12 olympiapaikkaa. Ja kivikovassa eurooppalaisessa painissa jo paikan hankkimista voidaan todellakin sanoa saavutukseksi. Petra Ollin lopettamisen jälkeen Rion tyylinen kolmen painijan joukkue tuskin toteutuu, mutta kotimaista seuraa Arvi Savolainen todella tarvitsisi Tokion matkalle.

– Kyllä me siitä lähdemme, että ainakin se yksi lisäpaikka täältä tulee. Olympiavoittaja Jouko Salomäki tuossa viestittikin, että ilman Tokion lippua ei ole kotiin tulemista. Sarjasta riippuen olympiapaikka vaatii noin neljä otteluvoittoa ilman tappioita. Siinä ei ole varaa herpaantua hetkeksikään edes kaikista kovimmilla urheilijoilla, valmentaja Juha Lappalainen toteaa.

Suomen kuusihenkinen joukkue koostuu kahdesta vapaapainijasta ja neljästä kreikkalais-roomalaisen tyylin edustajasta. Porin pojat, Ville ja Jere Heino hyökkäävät molskille jo tänään torstaina aamupäivällä.

Ennakko-odotukset ovat tällä kertaa suurempia pikkuveli Jeren kohdalla, sillä raskaassa sarjassa maailman terävimmän kärjen jälkeen taso kyykkää enemmän kuin niin sanotuissa keskisarjoissa. Ja olihan nuorempi Heinoista yhden otteluvoiton päässä olympialaisista jo edellisissä MM-kisoissa.

– Uskon että Tokion matkaan on kaikki mahdollisuudet, kun tuon arvonnan tuloksen näin. Tiukka päivä on tiedossa ja tänne turnaukseen kaikki ovat ladanneet kuluneen viiden vuoden patoutumat. Ja niin olen minäkin, 125-kiloisissa painiva Jere Heino lataa.

Heinon avausvastustaja tulee Tadzikistanista, mutta eksotiikan ei kannata antaa hämätä. Rustam Iskandari on tehnyt saman ratkaisun kuin moni muukin vapaapainija. Venäjällä tie olympialaisiin oli tukossa, joten uutta kotimaata on lähdetty etsimään muualta. Tämä erityisesti vapaapainin yleinen ongelma ei helpota muiden urheilijoiden olympialaisiin pääsyä, sillä jokaisen venäläisen painikoulun käyneen lähtötaso on niin hurja.

Elias Kuosmasessa suurin mielenkiinto

Kreikkalais-roomalainen tyyli painitaan Sofiassa lauantaina ja myös siellä etukäteen ajateltuna suurimmat mahdollisuudet voisivat olla juuri raskaassa sarjassa. Tilanne on hurja sillä Elias Kuosmanen vaihtoi Arvi Savolaisen olympiapaikan jälkeen sarjansa 97-kiloisista 130-kiloisiin. Tämä pysyvä ratkaisu tehtiin Kuosmasen leirissä vain reilu kuukausi sitten ja mies painaa tällä hetkellä hieman vajaat 110 kiloa.

– Kyllä minulla mahdollisuudet on, en olisi muuten tänne tullut. Painin niin eri tyylillä kuin mihin nämä mörssärit ovat tottuneet. Nyt kun se terävin kärki on olympiapaikkansa jo ansainnut aikaisemmista kisoista, niin mukana lienee paljon tasaisia painijoita. Heidät minun on saatava väsytettyä ja kovia vyöryttäjiä vastaan mattoon ei parane joutua, Kuosmanen pohtii.

– Olen nyt parin viikon ajan katsonut paljon videoita raskaan sarjan matseista. Erityisesti edellinen olympiakarsinta ja parin viikon takaiset EM-kisat ovat olleet tiukassa syynissä. Lauantai on myös minulle iso mysteeri, mutta en lähde kumartelemaan ketään. Täysillä vain tulta päin!

Daavidin ja Goljatin taistelu on kiinnostanut ihmisiä läpi vuosisatojen. Ja sitähän se tulee Kuosmaselle Sofiassa olemaan. Paino- ja voimaetu on kiistaton fakta, mutta taistelun seuraaminen tulee olemaan penkkiurheilijoille antoisaa.

Suomalainen painiväki saa nyt nauttia ”pienen” miehen pyristelystä jo toisen kerran lyhyen ajan sisään. Arvi Savolainenhan oli mukana raskaassa sarjassa vuoden 2020 EM-kisoissa Roomassa. Savolainen oli tuolloin hävinnyt Kuosmaselle keskinäisen karsinnan ja lähti raskaaseen sarjaan hakemaan arvokisakokemusta. Tuloksena oli kaksi voittoa ja kaksi tappiota sekä viides sija.

– Siinä on paljon taktisia elementtejä mukana, mitkä ovat meidän pienempien painijoiden etuna. Jokainen askel on tärkeä, minkä vastustaja joutuu matolla ottamaan. Se tempo väsyttää niitä yllättävän nopeasti. Tärkeintä olisi saada kaveri työntämään ja sitten repäisyjen kautta saada vastustajalle ylimääräisiä askeleita. Ja raskaansarjan miehethän harvemmin heittävät, joten heitä vastaan voi lähteä painimaan rohkeasti ja kovaa heti alusta alkaen, Arvi Savolainen pohtii yhtä raskaan sarjan kokemusta rikkaampana.

Asetelma on mielenkiintoinen ja viikonlopun aikana selviää kuinka Kuosmasen sekä muun suomalaisjoukkueen käy tämän olympiadin viimeisessä mahdollisessa mahdollisuudessa.

Vesa-Matti Savinen

Lue myös:

Suomen ykköspainijan valmentaja siirrettiin sivuun Lahden Ahkeran valmennusryhmän toiminnasta – juniorit ja vanhemmat valittivat epäsopivasta käytöksestä

Päävalmentajan mukaan Arvi Savolaiselle sattui työtapaturma: "Vastustajien on pakko lähteä kovalla riskillä"

Arvi Savolainen selätettiin EM-paineissa – "En osannut odottaa tuollaista liikettä"

Suosittelemme