Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Lastenkirjojen kuvamaailma esittäytyy Limingan luontokeskuksen näyttelyssä – Matti Pikkujämsän töissä välittyy peruspositiivinen elämän asenne

Limingan luontokeskuksessa avattiin toukokuun alussa taidenäyttely, joka avaa tunnetun lasten kirjojen kuvittajan Matti Pikkujämsän kuvamaailmaa. Pikkujämsälle kuvat ovat jokapäiväinen kumppani ja niitä syntyy jatkuvasti.

Kuvittaja Matti Pikkujämsä ripustaa taidenäyttelyä Limingan luontokeskuksssa.
Matti Pikkujämsän vapaita töitä on nähtävillä Limingan luontokeskuksessa. Kuva: Risto Degerman / Yle
Risto Degerman
Avaa Yle-sovelluksessa

Useilla kuvitustaiteen palkinnolla sekä Rudolf Koivu -lastenkirjapalkinnolla palkitun graafikon ja kuvittajan Matti Pikkujämsän näyttelyssä on esillä maalauksia ja erilaisia sekatekniikalla toteutettuja töitä.

Lasten kuvakirjojen lisäksi Pikkujämsä on työskennellyt lehtikuvittajana sekä suunnitellut kangaskuoseja muun muassa Marimekolle ja Lapuan kankureille.

– Olen varsinaisesti tunnettu kuvituksesta, mutta täällä on esillä vapaita töitä, jotka kyllä muistuttavat aika paljon kuvituksia, Vapaissa töissä voi usein tutkia myös erilaisia tekniikoita ja tyylejä, Pikkujämsä kertoo.

Lastenkirjoista tuttu kuvamaailma

– Aiheet liittyvät monesti luontoon ja erityisesti suomalaiseen luontoon ja työt syntyvät oman mielikuvituksen ja pään kautta suodatettuina. Käytän paljon aiheena suomalaisia metsäeläimiä, Matti Pikkujämsä kertoo.

Limingassa koulunsa käyneelle ja kasvaneelle Pikkujämsälle kuvat ovat jokapäiväinen kumppani ja niitä syntyykin jatkuvasti.

– Siinä kun joku toinen kirjoittaa päiväkirjaa niin minä voin piirrellä mitä milloinkin näen ja sillä tavalla merkitä elämääni muistiin. Piirtäminen on kuin minulle aivan kuin päiväkirjan kirjoittamista, Pikkujämsä kertoo.

Matti Pikkujämsä on koulutukseltaan graafikko ja hän on opiskellut taideteollisessa korkeakoulussa. Hänen teoksistaan voikin löytää vaikutteita suomalaisesta taideteollisuudesta sekä kansantaiteesta. Työt ovat usein myös värikkäitä ja hyväntuulisia.

– Olen varmaan ihmisenä peruspositiivinen ja optimistinen ja se varmaan näkyy myös kuvissa. Lisäksi olen tehnyt niin paljon kuvakirjoja lapsille, että luulen, että sekin on muokannut tekemistäni ja väreistä olen myös aina tykännyt.

Matti Pikkujämsän työt ovat esillä toukokuun ajan Limingan luontokeskuksessa.

Lisää Pohjois-Pohjanmaan uutisia Yle Areenassa. Kuuntele, katsele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.

Suosittelemme