Vaalien siirto huhtikuulta kesäkuulle tuotti yhden hyvän asian. Ehdokasasetteluun tuli kaksi kuukautta lisäaikaa. Osin sen ansiosta puolueet saivat ainakin määrällisesti kelvolliset ehdokaslistat.
Hatunnosto ehdokkaille. Kuntavaaliehdokkuus on demokratiateko. Valtuustoihin valitut ansaitsevat jo kunnon kumarruksen. Käytätte paljon vapaa-aikaanne ja päätätte kansalaisten kannalta tärkeistä asioista, mutta kiitoksissa ette kylve.
Muuten vaalien siirto ei kovin kunniakas demokratiateko ollut. Paljon puhutaan tiedolla johtamisesta, mutta aika usein päätösten takana on enemmän pelkoa kuin tietoa ja toivoa.
Olemme eläneet epidemia-aikaa yli vuoden, mutta en näe merkkiäkään, että koneisto varmistaisi demokratian toimivan myös poikkeusaikoina.
Kesäkuussa korona tuskin äänestämistä juuri häiritsee, mutta häiritseekö kesä? Saatamme elää 13. kesäkuuta heleätä alkukesää, koronan kurimus on helpottanut ja olemme kuin varsat laitumella. Jaksavatko ehdokkaiden näkemykset MAL-sopimuksen (maankäyttö, asuminen, liikenne) vaikutuksesta kuntamme tulevaisuuteen kiinnostaa niin paljon, että pistämme vaalisunnuntaina vähän parempaa päälle ja kävelemme koulun jumppasaliin äänestämään.
En kiukuttele vaalien siirrosta enempää, mutta vaaleista vastaaville viranomaisille annan muikkarin. Olemme eläneet epidemia-aikaa yli vuoden, mutta en näe merkkiäkään, että koneisto varmistaisi demokratian toimivan myös poikkeusaikoina.
Mitkä olisivat keinot?
Ennakkoäänestyksen pidentäminen, kirjeäänestys, kotiäänestyksen laajentaminen ja ennen kaikkea digitaalinen äänestäminen.
Nettiäänestystä selvitettiin 2017. Silloin todettiin, että riskejä on enemmän kuin hyötyjä. Kenen kannalta on riskejä? Onko pandemia muuttanut riskiarvioita?
Vaalijohtaja Arto Jääskeläinen totesi Viron nettiäänestyksestä hieman ylimielisesti, että “hehän ovat lähinnä itse sitä mieltä, että nettiäänestys toimii, mutta eipä se sieltä juuri muihin maihin ole levinnyt”. Mielessä käväisi erään mediajohtajan kommentti 1990-luvun lopulta: “Internet, savijaloilla horjuva jättiläinen.”
Hoidamme raha-asiamme, terveys- ja veroasiamme, teemme isojakin kauppoja ja hankimme esimerkiksi passimme digitaalisesti. Miksi äänestämisessä olisi noita toimia suurempi riski?
Höpöhöpö! Äkkiä toimeksi ja demokratian huoltovarmuus kuntoon, että kansanvalta toimisi myös poikkeustilanteessa ilman paniikinomaisia vaalien siirtoja.
Voisiko uuden rakentamisessa hakea erojen sijaan enemmän yhtäläisyyksiä?
Seuraava valtuustokausi saattaa olla Suomen kuntahistoriassa erittäin merkityksellinen. Jos sosiaali- ja terveysasiat siirtyvät kunnilta maakunnille, kuntapäättäjät pääsevät rakentamaan hyvinvointikuntia. Päättäjien osaaminen ja vaikutusmahdollisuudet ovat entiseen verrattuna selvästi paremmat, kun ei tarvitse enää pelonsekaisin tuntein odotella sairaanhoitopiirin laskuja.
Toivottavasti vaalit koetaan myös starttina paluuseen koronan jälkeiseen aikaan. Uuden alkuna. Voisiko uuden rakentamisessa hakea erojen sijaan enemmän yhtäläisyyksiä? Kuulostaa blokkipolitiikalta, mutta pirstoutuneessa puoluekentässä blokkiajattelussa voi olla järki.
Yleisradio starttaa oman vaalikeväänsä ensi tiistaina 11. toukokuuta. Vaalikone avataan ja päivä huipentuu illalla puheenjohtajien ensimmäiseen tv:n suureen vaalitenttiin. Siitä jatkamme julkisen palvelun tehtävämme mukaisesti kaikissa kanavissa, kaikilla alustoilla ja kaikkialla Suomessa vaalien jälkilöylyihin maanantaihin 14. kesäkuuta.
Miten kuntavaalit erottuvat muista vaaleista?
Keskitymme asioihin, joista kunnissa päätetään. Siis ihmisten kannalta tärkeisiin ja läheisiin asioihin. Muistamme myös, että politiikka on aina paikallista. Siksi olemme tehneet kaikista Manner-Suomen 293 kunnasta oman podcast-keskustelun. “Kuntarundi” on kuunneltavissa Areenassa 11. toukokuuta alkaen.
Jouko Jokinen
Kirjoittaja on Ylen uutis- ja ajankohtaistoiminnan vastaava päätoimittaja.
Näkökulmasta voi keskustella 7.5. klo 23.00 saakka.