Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Massarokotukset alkavat pian Siun soten alueella – myös mökkiläisiä rokotetaan

Työikäisten rokotukset alkavat Pohjois-Karjalassa viimeistään viikolla 20. Aikataulu riippuu rokotteiden menekistä riskiryhmissä. Toiseen riskiryhmään kuuluvat eivät ole varanneet aikoja yhtä innokkaasti kuin vanhempi väestö.

Rokotuspisteen odotushuone: ovi toimistoon.
Joensuussa Malmikadun rokotuspisteellä ei ollut alkuviikosta ruuhkaa. Kuva: Annika Lius / Yle
Annika Lius
Avaa Yle-sovelluksessa

Siun sote käynnistää koronaviruksen vastaiset massarokotukset näillä näkymin viimeistään viikolla kaksikymmentä, eli noin puolentoista viikon kuluttua.

Työikäisten ajanvarauksen käynnistymisen tarkka ajankohta riippuu rokotteiden menekistä riskiryhmien rokotuksissa ja rokotteiden saatavuudesta.

Siun soten mukaan rokotukset etenevät hyvää vauhtia. Rokotteita saadaan maakuntaan tuhansia annoksia viikossa.

Toimialuejohtaja Sirpa Kaipiainen lupaa, että kaikki halukkaat saavat ensimmäisen rokoteannoksen heinäkuun loppuun mennessä.

Koronarokotukset järjestetään jatkossakin ajanvarauksella. Rokotuspisteitä on kaikissa Pohjois-Karjalan kunnissa, eikä esimerkiksi suurta massarokotuspistettä ole näillä näkymin tulossa.

Nuoremmat eivät varaa rokotusaikoja yhtä innokkaasti

Siun sote laajensi rokotusryhmää viime viikolla myös toiseen riskiryhmään. Aikoja oli alkuviikosta vapaana vielä satoja.

Osittain kyse oli tiedottamisen viivästymisestä, mutta projektisuunnittelijan Anna Pölösen mukaan nuorempien ryhmien rokotusintoa on myös vaikea ennustaa.

– Yli 70-vuotiaista tiesimme tarkkaan, että kaikki rokotusajat menevät varmasti. Nyt, kun on siirrytty rokottamaan nuorempia ikäryhmiä, rokoteaikojen menekkiä on vaikeampi ennustaa, Pölönen kertoo.

Riskiryhmä 2:een kuuluvat saivat Siun soten tekstiviestin vasta alkuviikosta. Tiedottamisen lisäännyttyä myös rokotusaikojen varaaminen vilkastui.

– Nyt kaikki viime viikolla avatut ajat ovat menneet, Pölönen toteaa.

Siun sote rokottaa myös osan mökkiläisistä

Siun sote tarjoaa koronarokotetta myös osalle mökkiläisistä.

Kesäasukkaat, jotka ovat valinneet mökkikuntansa terveyskeskuksen omaksi terveysasemakseen tai oleskelevat kunnassa yli kolme kuukautta, voivat saada molemmat rokoteannokset Siun soten toimialueella.

– Loma-asukkaiden toinen rokoteannos ei kuitenkaan missään nimessä saa vaarantaa vakituisten asukkaiden ensimmäisen rokoteannoksen saamista, kertoo Siun soten terveyden- ja sairaanhoitopalveluiden toimialuejohtaja Sirpa Kaipiainen.

Suosittelemme sinulle