Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Kokoomus käänsi kelkkansa pelastaakseen EU-elvytyspaketin – Kai Mykkänen: "Olemme olleet puun ja kuoren välissä"

Kokoomus katsoo onnistuneensa vaikuttamaan valtiovarainvaliokunnan mietintöön EU-varoista. Se peruu viime viikkoisen päätöksensä äänestää eduskunnassa tyhjää. Edustajat voivat äänestää kuten haluavat. Selvä enemmistö aikoo äänestää paketin puolesta, joten sen läpimeno on todennäköistä.

Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkäsen mukaan osa ryhmästä äänestää pakettia vastaan.
Jesse Mäntysalo
Avaa Yle-sovelluksessa

Kokoomuksen eduskuntaryhmä purkaa päätöksensä äänestää tyhjää EU-paketista. Ryhmän enemmistö on valmis tukemaan valtiovarainvaliokunnan mietintöä ja aikoo äänestää paketin hyväksymisen puolesta ensi viikolla täysistunnossa.

Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkäsen ja puolueen puheenjohtaja Petteri Orpon mukaan osa kokoomuksen kansanedustajista äänestää linjauksesta huolimatta pakettia vastaan.

– Tässä muuttuneessa tilanteessa kokoomuksen eduskuntaryhmä purkaa tämän tyhjää äänestämistä koskevan päätöksen. Meillä on ryhmässä yhteisymmärrys siitä, että toimintakykyinen EU on Suomen hyvinvoinnin ja turvallisuuden kulmakivi, Mykkänen sanoo.

Hänen mukaansa valtiovarainvaliokunnan mietintö vaikutti ryhmän kantaan.

Myös Orpo sanoo olevansa tyytyväinen päätökseen ja erityisesti valiokunnan mietinnön kirjauksiin.

Erityisen tyytyväisiä kokoomuksessa ollaan linjauksiin, joissa muun muassa edellytetään jokaisen jäsenmaan vastuuta omista veloistaan, ja että elpymisväline pidetään poikkeuksellisena ja kertaluonteisena ratkaisuna.

– Hallituksen neuvottelutuloksessa on pahoja valuvikoja. Olemme olleet puun ja kuoren välissä kahden huonon vaihtoehdon välillä. Nyt tämän valtiovarainvaliokunnan mietinnön yhteydessä eduskunnan hyväksyttäväksi tulevat ryhtiliikelausunnat huomattavasti lieventävät näitä valuvikoja, Mykkänen linjaa.

Petteri Orpolta kysyttiin, miltä kokoomuksen "soutaminen ja huopaaminen" näyttää ulospäin.

– No, varmaan soutamiselta ja huopaamiselta.

Kokoomus kertoo jälleen kannastaan EU-elvytyspakettiin

Kokoomus vilauttelee varoituskortteja

Puheenjohtaja Petteri Orpo toteaa, että mikäli eduskunnan 2/3 enemmistö hyväksyy mietinnön, se sitoo ja ohjaa nykyisen ja tulevien hallitusten toimintalinjaa.

Orpo lisää, että kokoomus on antanut "punaisen kortin hallitukselle" ja "keltaisen kortin EU:lle".

Hän avaa tämän tarkoittavan sitä, ettei puolue ole tyytyväinen hallituksen neuvottelutulokseen. Toisaalta hän toivoo EU:n ymmärtävän Suomen tahdon siitä, että euroalueella palattaisiin vastuulliseen taloudenpitoon.

– Kukaan ryhmän jäsenistä ei halua kyseenalaistaa Suomen EU-jäsenyyttä tai kokoomuksen Eurooppa-myönteisyyttä. Eriävät mielipiteet koskevat nimenomaan tätä pakettia, Orpo lisää.

Kokoomusjohtajat vakuuttavat, että neuvottelut ryhmän sisällä sujuivat hyvässä hengessä, vaikka asiasta oli erilaisia mielipiteitä.

Kokoomuksen kansanedustaja Sari Multala sanoo Ylelle äänestävänsä paketin puolesta. Hän pitää oikeana ratkaisuna, että puolueen edustajilla on vapaa kädet äänestää oman tahtonsa mukaisesti.

– Hyvä, että jokainen voi näin tärkeässä asiassa tehdä oman harkintansa ja äänestyspäätöksensä.

Puolueen kriittiset äänet eivät halunneet tuoreeltaan kommentoida eduskuntaryhmän ratkaisua. Kokoomuksen edustajista Janne Heikkinen, Wille Rydman ja Terhi Koulumies ovat aiemmin ilmoittaneet äänestävänsä täysistunnossa tyhjän sijaan hylkäystä.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen ja puolueen puheenjohtaja Petteri Orpo eduskunnan täysistunnossa 28. huhtikuuta
Kokoomus on joutunut elpymispaketin käsittelyssä hankalaan tilanteeseen. Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen ja puolueen puheenjohtaja Petteri Orpo eduskunnan täysistunnossa 28. huhtikuuta. Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva

Paketti tuskin kaatuu

Kokoomus on ollut vaa'ankieliasemassa, sillä hallituksen äänet eivät yksin riitä elvytysrahaston ja EU-budjettiratkaisun läpimenoon. Tähän tarvitaan määräenemmistö eli 2 / 3 annetuista äänistä.

Oppositiossa perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit äänestävät pakettia vastaan. Myös hallituspuolue keskustasta löytyy epäröijiä. Kokoomuksen päätöksen jälkeen on kuitenkin epätodennäköistä, että paketti kaatuisi eduskunnan äänestyksessä.

Karkeasti arvioiden elpymispakettia vastustavia hallituspuolueiden edustajia on kymmenkunta. Tämä ei tulisi riittämään paketin hylkäämiseen eduskunnassa, mikäli kaikki edustajat antavat äänensä.

Torppaamisen pelätään johtavan kriisiin

Valtiovarainvaliokunta katsoo paketin olevan Suomen edun mukainen. Ehtona hyväksymiselle on muun muassa, että järjestelyn on oltava kertaluonteinen, eikä siitä saa muodostua ennakkotapausta.

EU päätyi alunperin tekemään elpymissuunnitelman, koska koronaviruspandemia ajoi maailmantalouden vakavaan kriisiin.

Valtiovarainvaliokunnan mietinnön mukaan riski finanssimarkkinoiden kriisiytymiseen on pandemian vuoksi ollut merkittävä.

Se lisää, että ilman elvytyssuunnitelmaa velkaantuneiden maiden lainansaannin vaikeutuminen, valtionlainojen korkojen nousu, ja sen myötä velkamaiden pankkien ajautuminen ongelmiin olisivat voineet heijastua nopeasti kaikkiin EU-maihin.

– Pahimmillaan tilanne olisi saattanut edetä kohti valtioiden maksukyvyttömyyttä ja laajentuessaan johtaa eurokriisin kaltaiseen tai vielä sitä vakavampaan taantumaan, valtiovarainvaliokunta mainitsee.

Elpymisvälinettä koskevat ratkaisut vähensivät tätä riskiä, mietinnössä perustellaan.

Valiokunta: Lipeäminen kääntyisi Suomea vastaan

Useat pakettia puoltavat kansanedustajat ovat huomauttaneet, että EU-alueen kriisiytyessä Suomen menetykset saattaisivat olla tuntuvasti suurempia kuin Suomen 6,6 miljardin euron maksuosuus paketista.

Tällainen tilanne saattaa olla edessä, mikäli yksikin maa jättäytyy pois. Kaikki tosin eivät ole tästäkään asiasta yksimielisiä.

Osa valiokunnan kuulemista asiantuntijoista oli sitä mieltä, että elpymispaketti ei välttämättä kaatuisi, vaikka Suomi jättäytyisi pois. Päin vastoin Suomi voisi päästä taloudellisesti jopa parempaan tulokseen kuin osana elvytysrahastoa.

Suomen poliittista uskottavuutta se kuitenkin valtiovarainvaliokunnan mukaan söisi.

Valiokunta huomauttaa, että tällaisen ratkaisun jälkeen Suomi ei välttämättä saisi EU-neuvottelupöydissä enää omille kannoilleen tukea tilanteissa, jossa se itse kohtaa esimerkiksi isoja taloudellisia vaikeuksia.

Lue lisää:

Kokoomus tekee hätäsuunnitelmaa, jotta elvytyspaketti ei kaadu – eduskuntaryhmästä osa saattaa kääntyä äänestämään paketin puolesta

Voiko Suomesta tulla EU:n elvytyspaketin ainut kaataja? Suomen ohella seitsemän jäsenmaata pohtii vielä lopullista vastaustaan

Valtiovarainvaliokunta puoltaa EU-elpymispakettia – mietinnön sanamuoto voi ratkaista paketin kohtalon

EU:n elpymisrahojen läpimeno voi mennä täpärälle – keskustan ja kokoomuksen edustajien mielenmuutos voi vielä upottaa jättipaketin

Suosittelemme