Hyppää sisältöön

Kälviän partiolaisten luontoteko tuo suojeltuun metsään kymmeniä pesäpaikkoja linnuille

Nuoret ovat nikkaroineet vanhaan suojeltuun metsään pönttötalkoilla kolmisenkymmentä pönttöä vanhojen ja lahonneiden tilalle.

Partioryhmän vetäjä Jukka Mansikkamäki lataa koordinaatteja metsään laitetuille pöntöille. Kuva: Iina Kluukeri / Yle

Vanhat metsät ovat useiden lintulajien säilymisen kannalta elintärkeitä paikkoja.

Kälviällä Metsäveikkojen partiolaiset ovat tehneet pienen luontoteon nikkaroimalla kolmisenkymmentä linnunpönttöä suojeltuun, parin hehtaarin suuruiseen yksityismetsään Ruotsalossa.

Ahkeran lintuharrastajan, Esko Järven 30 vuotta sitten suojelemassa metsässä oli parhaimmillaan liki sata pönttöä ja parhaina vuosina alueella myös rengastettiin satoja pönttölintuja. Järvi harrasti lintuja koko ikänsä ja teki myös yhteistyötä yliopistojen biologian laitosten kanssa.

Hän tutki pesiä ja pönttöjä, kirjasi muun muassa asukkaat, pesästä löytyneet saaliit, jopa lintukirputkin ja välitti tiedot eteenpäin.

Nyt valtaosa Järven pöntöistä on lahonnut tai täyttynyt, joten partiolaisten pönttöurakka tulee tarpeeseen.

Pesäpaikkoja tiaisille ja pöllöille

Nelisenkymmentä 7–14-vuotiasta partiolaista on rakentanut pönttöjä kevättalven aikana. Nuoret lähtivät urakkaan innolla.

– Oikeastaan aika helppo homma. Laudat olivat valmiina, joten ei muuta kuin vasaroitiin osat kiinni, kuvailee Eero-Veikko Nissilä.

Iiris Kolppaselle vanha luonnonsuojelualue on lähimetsää. Sen lähellä sijaitsee myös hyvä mustikka-apaja.

– Täällä tulee samoiltua useinkin perheen tai kavereiden kanssa, kertoo Iiris Kolppanen.

Kälviäläinen lintuharrastaja Matti Sykkö ripustaa linnunpönttöä ja Eero-Veikko Nissilä auttaa. Kuva: Iina Kluukeri / Yle

Pönttötalkoissa pesäpaikkoja valmistui pienille ja isoille tiaisille eli sini- sekä kuusitiaisille ja lisäksi kirjosiepoille. Pesäpöntöt saavat myös helmi- ja varpuspöllö sekä liito-orava.

Lue myös: Tutkimus: Metsien linnut vähenivät, kun hakkuut lisääntyivät

Metsien linnut ovat tutkimusten mukaan vähentyneet, kun hakkuut ovat lisääntyneet.

– Vanha metsäkin kaipaa pönttöjä, sillä kaikki lajit eivät pesi koloissa. Vanhan metsän linnut ovat taantumassa ja kärsimässä. Siksi tällainen teko on merkityksellinen, sanoo lintuharrastaja Matti Sykkö.

Kaikista pöntöistä on otettu ylös myös koordinaatit. Tarkoitus on yhteistyössä Birdlife Keski-Pohjanmaan kanssa lähteä ehkä myös rengastaa lintuja ensi keväänä. Pönttöjä aiotaan myös putsata jatkossa.

Suosittelemme sinulle