Hyppää sisältöön

Öljylämmityksen vaihtoavustusta on haettu niin paljon, että uusille ei enää riitä rahaa – Hakemuksen käsittely kestää jopa puoli vuotta

Tällä hetkellä hakemuksia öljylämmityksen vaihtamiseksi ympäristöystävällisempään lämmitysmuotoon on tullut jo lähes 14 000. Uusia hakemuksia tulee lähes tuhat joka kuukausi. Öljylämmitys vaihtuu useimmin ilmavesilämpöpumppuun.

Suomessa on vielä noin 130 000 öljylämmitteistä taloa. Kuva: Ville Viitamäki / Yle
Timo Keränen

Viime vuoden syyskuusta lähtien pientalojen omistajat ovat voineet hakea 4 000 euron avustusta, jos he luopuvat öljylämmityksestä. Avustuksen saa, jos tilalle ottaa maalämmön, ilmavesilämpöpumpun tai kaukolämmön.

Muita lämmitysmuotoja avustetaan 2 500 eurolla. Fossiilisia polttoaineita käyttäviin lämmitysjärjestelmiin avustusta ei myönnetä lainkaan.

Avustushakemuksia alkoi vyöryä heti viime syksynä. Tällä hetkellä käsitellään vasta marraskuun lopulla tulleita hakemuksia, kertoo ryhmäpäällikkö Vesa-Pekka Heikkilä Pirkanmaan elinkeino- liikenne- ja ympäristökeskuksesta. Pirkanmaan ely-keskus käsittelee kaikki hakemukset saapumisjärjestyksessä.

Maanantaihin mennessä oli tullut 13 781 hakemusta, joista on käsitelty 6 752.

Avustuksiin varattiin viime viime vuoden lisäbudjetista noin 28 miljoonaa ja tämän vuoden varsinaisesta budjetista 9,4 miljoonaa. Lisäksi tämän vuoden ensimmäiseen lisäbudjettiin varattiin 10 miljoonaa (siirryt toiseen palveluun).

– Näistä tulee yhteensä noin 48 miljoonaa. Se riittää suunnilleen 13 000 avustukseen, Heikkilä laskee.

Ne, jotka lähettävät nyt hakemuksensa, eivät voi olla varmoja, onko heille enää avustusmäärärahaa jaettavissa.

– Nyt otetaan vaan jonoon odottamaan mahdollisia lisärahoituksia EU:n tukibudjetissa tai muualta, Heikkilä täsmentää.

Korotettu kotitalousvähennys

Hakemuksia käsittelee Pirkanmaa ely-keskuksessa kymmenen rahoitusasiantuntijaa. Hakemusten käsittelyajat pitenevät kesälomien vuoksi entisestään, Heikkilä arvioi.

Öljylämmitys on vaihtunut useimmin ilmavesilämpöpumppuun. Niiden osuus avustushakemuksista on ollut noin 65 prosenttia.

Noin 20 prosenttia on hankkinut maalämmön ja vajaa 10 prosenttia kaukolämmön. Loput hakemukset ovat koskeneet ilmapumppuja, pellettiä, suoraa sähköä tai aurinkolämmitystä.

Suomessa on kaikkiaan noin 130 000 öljylämmitteistä taloa. Vuodesta 2022 lähtien öljylämmityksestä luopumiseen voi saada korotettua kotitalousvähennystä. Myös Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskukselta voi saada energia-avustusta.

Korjaus: 7.5. klo 16.25. Kaikki myönteisen päätöksen saaneet saavat tuen, mutta uusien hakijoiden osalta se on epävarmaa.

Lue lisää:

Öljylämmityksen vaihtoavustuksesta tuli hitti – hallitus kasvattaa tukipottia

Suosittelemme sinulle