Hyppää sisältöön

Koronan kotitesteihin kohdistuu suuria odotuksia – "Kyllä meillä voi olla niiden vuoksi turvallisempi juhannus", sanoo THL:n asiantuntija

Kotitestit tulevat lähiviikkoina myyntiin kauppoihin ja apteekkeihin. THL pitää testejä luotettavina, mutta korostaa, etteivät ne korvaa terveydenhuollon testausta. Oikein käytettynä testeillä saattaa olla myönteinen vaikutus epidemiatilanteeseen.

Tanja Huutosen pojan saamia pikatestejä.
Koronan pikatestejä on ollut käytössä jo aiemmin muun muassa Saksassa. Kuvan on ottanut Ylelle huhtikuun alussa haastattelun antanut Saksassa asuva Tanja Huutonen. Kuva: Tanja Huutonen
Ari Tuhkanen

Lähiaikoina Suomessa myyntiin tuleviin itse tehtäviin koronatesteihin kohdistuu suuria odotuksia. Itse suoritettava testi antaa tuloksen noin 15-20 minuutissa. Näyte otetaan nenästä vanupuikolla.

THL:n johtava asiantuntija Carita Savolainen-Kopra korostaa, että testit eivät korvaa terveydenhuollossa tehtävää testausta, mutta hän myöntää, että keskikesän juhlaa voidaan ehkä viettää kotitestien ansiosta koronaturvallisemmin.

– Kyllä meillä voi olla niiden vuoksi turvallisempi juhannus, mutta pitää huomioida, ettei mikään testi sulje tartuntaa pois 100-prosenttisesti, hän sanoo.

Kotitestit ovat antigeenitestejä. Ne toimivat parhaiten 5–7 vuorokautta oireiden alkamisesta. Tartunta ei siis välttämättä näy positiivisena tuloksena esimerkiksi silloin, jos menossa on taudin itämisvaihe.

– Hyödyt jää plussan puolella, kun epävarmuudet tunnistetaan. Negatiivinen testitulos ei ole vapaalippu. Jos näytteenottohetkellä on ollut meneillään inkubaatioaika, testi ei välttämättä löydä sitä, muistuttaa Savolainen-Kopra THL:stä.

"Pikatestiä voidaan ajatella kuumemittarina"

Maailmalla kotitestien kauppa käy kuumana. Esimerkiksi Saksassa niitä on käytetty laajasti oireettomien testaamiseen. Tuotteen maahantuoja uskoo kuluttajien innostuvan kotitesteistä myös Suomessa.

– Pikatestiä voidaan ajatella herkkänä kuumemittarina. Kun testaus voidaan suorittaa alhaisella kynnyksellä, se estää taudin leviämistä, sanoo testejä maahan tuovan Mediq Suomi oy:n toimitusjohtaja Heidi Liikkanen.

THL:n asiantuntija sanoo, että testin voi oireiden ilmaantuessa toki tehdä kotona, jos testi lääkekaapista löytyy, mutta kynnys näytteenotolle pitäisi olla matalalla ilman kotitestejäkin.

– Jos oireita ilmenee, ei pidä käydä kaupoilla, vaan korkeintaan koronatestissä maskin kanssa ja odottaa sitten testitulosta kotona, muistuttaa Savolainen-Kopra.

Koronatestin hinta samaa luokkaa raskaustestin kanssa

Mediqin markkinoima kiinalaisvalmisteinen kotitesti rekisteröitiin Fimeassa muutama viikko sitten. Ensimmäinen tuote-erä saapuu Liikkasen mukaan maahan kuun puolivälissä. Yrityksen usko kotitestien menekkiin on niin vahva, että se on tilannut tuotteita heti kättelyssä satojatuhansia kappaleita.

– Olemme varautuneet kohtuullisen suureen kysyntää, kertoo toimitusjohtaja Liikkanen.

Kotitestin hintaan Liikkanen ei voi suoraan ottaa kantaa, mutta hän arvioi sen asettuvan samaan luokkaan noin 10 euroa maksavan raskaustestin kanssa.

– En usko, että hinta merkittävästi kalliimmaksi muodostuu. Jälleenmyyjät lopulta päättävät asian, mutta toivoisin, että hinta on sellainen, että kuluttaja ostaa tuotteen mielellään. Näin se palvelisi yhteiskuntaa, sanoo Liikkanen.

Toinen kotitestien myynnistä Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimealle ilmoittaneista oli Lidl Suomi. Se aikoo tuoda testit kauppojensa hyllyille toukokuun aikana. Tuotteen hinnan Lidl julkistaa myyntiin asettamisen yhteydessä.

Testejä tarjotaan myös urheiluseuroille

Kotitestejä on tulossa myyntiin Mediqin mukaan muun muassa päivittäistavarakauppoihin ja apteekkeihin. Neuvottelut ovat käynnissä myös muiden yritysten kanssa.

– Yrityksissä, kouluissa tai urheiluseuroissa tapahtuvat tilaisuudet voitaisiin kenties järjestää toisella tavalla, pohtii Liikkanen.

THL:ssä Suomessa myyntiin tulevia antigeenikotitestejä pidetään luotettavina. Niiden suorituskyvyn on varmistanut riippumaton tutkimuslaitos.

– Ne ovat hyvin pitkälti samanlaisia testejä kuin ammattilaiset tekevät, mutta ohjeet on laadittu siten, että maallikko pystyy suorittamaan testin itse, kertoo Savolainen-Kopra.

Kotitestin tekeminen ei saisi kuitenkaan viivästyttää hakeutumista terveydenhuollon testaukseen, jos henkilöllä on koronaviruksen oireita tai hän epäilee altistumista virukselle.

– Ammattilaisten tarjoamaan testiin liittyy myös tärkeänä osana tartunnan jäljitys, Savolainen-Kopra sanoo.

Jos oireettomat ihmiset ryhtyvät tekemään kotitestejä ennen kuin tapaavat muita ihmisiä, tartuntoja saatetaan saada testien ansiosta vähenemään.

– Jos toimitaan vastuullisesti ja huomioidaan riski siitä, että negatiivinen testitulos ei kerro 100-prosenttisesti sitä, että ei ole infektiota niin tällä voi olla merkitystä, näkee Savolainen-Kopra THL:stä.

Negatiivinen tulos kotitestissä ei vapauta karanteenista

Parhaan mahdollisen hyödyn kotitestistä saa, kun perehtyy asiaa huolellisesti. Ennen testin hankkimista kannattaa lukea THL:n laatimat ohjeet kotitestiä harkitseville (siirryt toiseen palveluun).

– Jos saa negatiivisen tuloksen, on erittäin tärkeää muistaa, ettei tulos pura esimerkiksi viranomaisten asetettua karanteenia. Jos saa positiivisen tuloksen, pitää olla pikaisesti yhteydessä terveydenhuollon pisteeseen, jotta saa varmistuksen tulokselle ja tartunnan jäljityksen omille kontakteilleen, Savolainen-Kopra sanoo.

Sitä mikä vaikutuskotitesteillä voi lopulta olla tartuntojen määrään ja pandemian torjuntaan, on THL:n mukaan vaikea arvioida. Saksastakaan ei ole asiasta toistaiseksi näyttöä.

– Keski-Euroopassa epidemiatilanne ei ole ollut paranemaan päin. Tosin on vaikea sanoa myös kuinka huono tilanne siellä olisi, jos kotitestejä ei olisi ollut käytössä, pohtii Savolainen-Kopra.

Voit keskustella koronatesteistä perjantaihin kello 23 asti.

Lue lisää:

Koronan kotitestit tulevat myyntiin myös Suomessa – näyte otetaan vanupuikolla nenästä

Suomen ensimmäinen oireettomien koronaseulonta alkoi Turun Varissuolla – Marjatta Terho kävi testissä: "Joutui kärsimään vähän kauemmin!"

Suosittelemme sinulle