Hyppää sisältöön

Teuvo Teräväinen oli jo sairastanut koronan, kunnes aivotärähdys vei uudestaan huilille: "Se oli rankka prosessi"

Carolina Hurricanesin suomalaistähti Teuvo Teräväisen kausi on pitänyt sisällään koronatartunnan ja aivotärähdyksen. Kaukaloon paluun jälkeen suomalaisen otteet ovat olleet loistavia.

Teräväinen on iskenyt neljässä viime ottelussa pisteet 3+3=6. Kuva: Getty Images
Tommi Seppälä

Carolina Hurricanesin Teuvo Teräväinen, 26, ei ole tottunut seuraamaan pelejä sivusta. Kuudetta kokonaista NHL-kauttaan pelaava helsinkiläislaituri menetti kausilla 2016–2019 loukkaantumisten vuoksi ainoastaan yhden ottelun. Ensimmäisellä kokonaisella kaudellaan 2014–2015 Teräväinen pelasi 78 ottelua, siis neljää vaille kaikki.

Tällä kaudella vastoinkäymisiä on riittänyt siitäkin edestä.

Ensin Teräväinen joutui sivuun koronavirustartunnan vuoksi. Se raapaisi suomalaistähden alkukaudesta pari viikkoa.

Parantumisen jälkeen peli ei kulkenut toivotusti, sillä keho ei palautunut koronan jälkeen normaalilla tavalla. Teräväisen omien sanojen mukaan "koronasta jäi väsymys päälle".

Kun korona lopulta alkoi taittua, Teräväinen sai aivotärähdyksen.

Pitkittyneet oireet tekivät jo koronaa isomman loven EVU-kasvatin NHL-kauteen. Helmikuun puolenvälin jälkeen Teräväinen pelasi reilun kahden kuukauden aikana ainoastaan yhden ottelun ennen paluutaan tositoimiin huhtikuun 27. päivän ottelussa Dallasia vastaan.

– Pakko sanoa, että meneillään on aika erikoinen kausi. En ole koskaan ollut näin pitkään pois peleistä, eikä se ollut helppoa seurata pelejä sivusta. Onneksi jengi pelasi hyvin, niin ei ainakaan sen vuoksi tarvinnut stressata tai hosua paluuta kaukaloon, Teräväinen sanoo Yle Urheilulle.

Aivotärähdyksen osalta Teräväinen joutui käymään läpi saman helvetillisen piinan, jonka niin moni pelaaja on joutunut kokemaan. Arvaamattomasti käyttäytyvät oireet tekevät tulevaisuuden näkymistä sumeat, koska seuraavan päivän ennustaminen on käytännössä mahdotonta.

Mieli oli vähintään yhtä kovalla koetuksella kuin keho.

– Olihan se rankka prosessi. On todella vaikeaa, kun kukaan ei voi antaa mitään päivää, milloin olisi taas terve. Siinä joutuu elämään päivä kerrallaan, mutta kuitenkin koko ajan elättelee toivetta, että olisikohan sitä parin päivän päästä kunnossa. Oireet eivät meinanneet lähteä millään pois, Teräväinen jatkaa.

Teräväisen peli on kulkenut kaukaloon paluun jälkeen loistavasti. Kuva: Getty Images

Mielen kuormittumista ei tavallisesti ainakaan helpota joukkueen päivittäisistä toiminnoista pois putoaminen. Loukkaantunut pelaaja jää usein ulkokaarelle ja harjoittelee pienryhmissä muiden loukkaantuneiden tai koronavuonna niin sanotun taxi squadin, ylimääräisten pelaajien kanssa.

– Ei se sitä kivointa hommaa ole, kun et pääse joukkueen mukaan ja joudut itseksesi repimään punttia tai taxi squadin kanssa pyörimään. Nyt täytyy nauttia, kun on taas terve ja pääsee pelaamaan.

Tehot löytyi tutussa seurassa

Vaikean talven jälkeen Teräväisen tunnelissa pilkottaa kuitenkin kirkas valo. Hurricanesin suomalaistähden peli on kulkenut kaukaloon paluun jälkeen loistavasti, mikä on näkynyt välittömästi myös tilastoissa. Jokereista NHL:ään ponnistanut laituri on iskenyt neljään edellisotteluun tehot 3+3=6 ja kirjannut ohessa tehotilastoon lukeman +6.

Yhteispeli kahden tutun huippupelaajan, Sebastian Ahon ja Andrei Svetshnikovin, kanssa on lähtenyt toimimaan odotetulla tavalla.

– Nyt tuntuu kyllä hyvältä ja pystyn liikkumaan paremmin kuin koronan jälkeen. Pystyin toipilaana tekemään loppua kohden tosi koviakin luistelutreenejä, joten kondis on hyvä ja jaksan sitä kautta pelata. Hyvä, ettei luistelukuntoa tarvinnut kaiken jälkeen alkaa tekemään alusta asti. Siinä mielessä on tuntunut tosi hyvältä, Teräväinen intoilee.

– Ja onhan helppoa palata näiden jätkin vierelle, molemmat on todella hyviä pelaajia. On pelattu kimpassa nyt hyvin ja saata aika monta maalia tehtyä. Kun meillä alkaa peli kulkea, siitä tulee aika helppoa meille kaikille.

Teräväinen on pelannut tehokkaasti Sebastian Ahon ja Andrei Svetshnikovin kanssa. Kuva: Getty Images

Teräväinen elää kiekosta ja pisteistä, joten hyvä alku on toisinaan helposti tuskastuvalle pelurille tärkeä. Alkukauden terveysongelmien jälkeen pelaaja itsekin osaa arvostaa lentävää lähtöä etenkin, kun parin viikon päästä alkaa NHL:n pudotuspelit.

– Onnistumiset on aina mukavia. Itse olen vain iloinnut siitä, että kaiken jälkeen on taas terve ja pääsee pelaamaan. Ei ollut mitenkään isot odotukset henkilökohtaisesti pisteiden suhteen, mutta nyt on niitäkin tullut. Hyvin pysyn vauhdissa mukana, kiekkotuntuma pitää vain saada kunnolla takaisin. Eiköhän sekin pudotuspeleissä ole jo ihan normaalilla tasolla.

Lue myös:

Lehtosen syötöt vauhdittivat Columbuksen voittoa Nashvillesta – Washingtonin Oshie laukoi hattutempun isänsä muistolle

Kommentti: Miksi NHL ei suojele tähtiään? Rangersin parhaan pelaajan kausi päättyi Tom Wilsonin väkivaltaisuuteen

Carolina liitää NHL:n kärjessä – Aho ja Teräväinen jälleen tehokkaina

Suosittelemme sinulle