Hyppää sisältöön

Pallaksen rinnepäällikkö Janne Oja: "Tämä on niitä hetkiä, kun ei harmita" – hiihtokeskuksissa on päättymässä kaikkien aikojen kausi

Pääosalla Suomen hiihtokeskuksista koronatalvi oli menestys, sillä hissilippuja myytiin useissa keskuksissa enemmän kuin koskaan aiemmin. Voitollisella tuloksella pystytään paikkaamaan viime vuoden menetyksiä.

Pallaksen rinnepäällikkö Janne Oja: On ollut oikein soma kausi
Pallaksen rinnepäällikkö Janne Oja: On ollut oikein soma kausi

Hiihtokeskuksissa päättyvä talvikausi on ollut jopa ennätyksellisen hyvä – koronasta huolimatta tai sen vuoksi.

Esimerkiksi Kittilän Levillä äitienpäivänä päättyvä kausi on ylittänyt odotukset ja on historian paras. Kausi venyi ennätyspitkäksi, 220 hiihtopäivän mittaiseksi.

– Jos verrataan myyntiä huhtikuun loppuun mennessä edelliseen kokonaiseen hiihtokauteen 2019, joka oli kautta aikojen paras, niin olemme siitä edellä noin kymmenen prosenttia, kertoo iloinen liiketoimintajohtaja Marko Mustonen.

Pallaksella hissilippujen myynti on tuplaantunut vuoteen 2019 verrattuna. Rinnepäällikkö Janne Oja kehuu kauden olleen lappilaisittain "oikein soma".

– Joskus on niitä hetkiä, kun ei harmita ja tämä on yksi niistä, Oja murjaisee.

Yle kysyi hiihtokeskusten talvikauden kävijämääriä, hissilippumyyntiä ja työllisyyttä verrattuna koronaa edeltävään aikaan. 20 erikokoista hiihtokeskusta eri puolilta Suomea vastasi kyselyyn.

Yllätys on, että suurimmalle osalle hiihtokeskuksista kausi 2020–2021 oli taloudellinen menestys. Osalle kausi oli Levin tapaan jopa kaikkien aikojen paras.

Minna ja Juha Raumolin laskettelivat Levillä hiihtolomaviikollaan helmikuussa. Kotimaan matkailijoita riitti rinteisiin koko kaudella niin paljon, että kävijämäärä on uusi ennätys. Kuva: Antti Ullakko / Yle

Rukalla ja Pyhällä ennätyskausi, kiitos suomalaisten

Suurimmissa keskuksissa, Levillä ja Rukalla kotimaiset matkailijat ovat olleet pelastus lyhyeksi jääneen edelliskauden jälkeen. Rukan asiakasmäärä oli 475 000 ja kasvua kertyi 12 prosenttia.

Rukan kanssa samaan yhtiöön kuuluva, astetta pienemmällä Pyhällä kasvu oli vielä vauhdikkaampaa, 27 prosenttia. Lomautusten sijaan rinneyhtiöt palkkasivat lisää henkilökuntaa, kertoo toimitusjohtaja Ville Aho.

– Suomalaiset löysivät Suomen hiihtokeskukset ja pelastivat meidän kauden. Kaudesta tuli lopulta Rukalla ja Pyhällä kaikkien aikojen paras.

Menestyksen siivittämänä Pyhätunturi Oy aloittaa tuleville vuosille alueelle 15 miljoonan euron investoinnit.

Katso videolta Rukakeskuksen paikallisjohtaja Matti Parviaisen kommentit kaudesta:

Lue lisää:

Pohjoisen Suomen hiihtokeskusten kävijämäärät ovat pääsiäisen aikaan jopa koronaa edeltävää aikaa suuremmat

Ylläkselle kolmen miljoonan euron investoinnit rinnetoimintoihin

Ylläksen hiihtokouluissa miinusta, rinteissä kasvua

Myös Ylläs on yksi talven hiihtokauden suurista menestyjistä. Hiihtokeskus Iso-Ylläs Oy:n toimitusjohtaja Mikko Virranniemen mukaan lomautuksiin ei ollut kauden aikana tarvetta, mutta hiihtokoulu pyöri normaalia pienemmällä henkilömäärällä.

– Hiihtopäiviä Ylläksellä oli noin 20 prosenttia enemmän kuin ennen koronaa. Hiihtokoulun osalta asiakasmäärät ovat noin 20 prosenttia pienemmät, sillä käytännössä ulkomaalaiset asiakkaat ovat puuttuneet kokonaan.

Tunturin toisella puolella, Ylläs Äkäslompolossa tilanne oli samanlainen: päivittäisten kävijöiden määrä kasvoi 20 prosenttia, mutta vuokraamo ja hiihtokoulun palvelut jäivät normaalista.

– Rinnehenkilöstön osalta lomautuksia ei ole ollut – ja sesonkiviikoilla oli jopa normaalia isompi miehitys, jotta koronaan liittyvät erityisjärjestelyt pystyttiin hoitamaan, kertoo rinnetoiminnanjohtaja Tuomo Poukkanen.

Speedriding on talvilaji, joka yhdistää laskettelun ja varjoliidon. Juho Ruokanen (vas) ja Samuel Riippa ehtivät vielä nauttia Pallaksen rinteiden vauhdeista. Kuva: Pekka Viinikka / Yle

Myös Sallassa ja Saariselällä kävijämäärät kasvoivat, noin 20 ja noin 15 prosenttia.

– Niin sanotut hiljaiset viikot ovat kasvattaneet suosiotaan, kertoo Saariselkä Ski & Sport Oy:n toimitusjohtaja Jarmo Katajamaa.

Etelässä lumitalvi pelasti hiihtokeskusten talouden

Sastamalassa sijaitsevalla Ellivuorella käy normaalivuosina noin 30 000–35 000, mutta koronatalvena kävijämäärä ja liikevaihto ponnahtivat kaikkien aikojen lukemiin, kun asiakkaita oli lähes 40 000.

– Jäimme paljonkin plussalle, mutta se kaikki käytetään investointeihin, sillä esimerkiksi lumetuskapasiteettia lisätään, sanoo Ellivuori Ski Centerin toiminnanjohtaja Esa Ropponen.

Ellivuoren hiihtokeskuksessa ei tarvittu lomautuksia, vaan ennemminkin kärsittiin työvoimapulasta.

Sappeella Pälkäneellä tilanne oli sama, uusia ihmisiä palkattiin 15 prosenttia lisää ja liikevaihto kasvoi huippuvuosien tasolle, noin 3,5 miljoonaan euroon.

– Edellinen talvikausi jouduttiin päättämään suunniteltua aiemmin, joten tänä talvena oli siinä mielessä myös paljon kirimistä, kertoo liiketoimintajohtaja Kosti Puurunen.

Suurimmassa osassa etelän keskuksia myös välinevuokraamot ja hiihtokoulut olivat ahkerassa käytössä, toisin kuin pohjoisen keskuksissa.

– Kyllä Teijossa ainakin hiihtokoulut olivat viikonloppuisin ja lomaviikoilla täysin buukattuja. Tietojeni mukaan erillisenä yhtiönä toimivan hiihtokoulun kävijämäärä on ollut lähes ennätystä hipova, hymyilee toimitusjohtaja Tapani Kakko.

Lue lisää:

Laskettelukausi päättyi vappuna Jämsän Himoksella – korona ja lumi siivittivät kävijämäärät nousuun

Tahkon ja Kasurilan rinnekeskusten talvi on sujunut hyvin, kausi jatkuu vielä pääsiäisen jälkeenkin

Tahkolla Kuopiossa kävijämäärä oli päättyneenä talvikautena koronaa edeltävällä tasolla. Kuva: Toni Pitkänen / Yle

Ulkomaisten turistien puute näkyi Kainuussa ja Ounasvaaralla

Ounasvaara Rovaniemellä on poikkeus Lapin hiihtokeskuksista, sillä rinteissä on normaaliaikana paljon ulkomaalaisia turisteja. Heidän puuttumisensa vähensi välinevuokrauksen ja hiihtokoulujen käyttöastetta rajusti, 50–80 prosenttia.

Hissilipun on Ounasvaaralla lunastanut päättyvällä kaudella noin 50 000 ihmistä, mutta henkilökuntaa on ollut normaalikausia vähemmän.

– Kokonaisuus jää selvästi miinukselle, vaikka hissilippujen ja kausikorttien osalta on pientä plussaa, ynnää Ounasvaaran hiihtokeskuksen toiminnasta vastaava johtaja Juhani Roininen.

Ulkomaisten turistien puuttuminen näkyy myös Kainuun hiihtokeskusten luvuissa: Paljakassa kävijämäärä oli koronaa edeltävällä tasolla, mutta Vuokatinrinteiden kävijämäärä laski.

– Laskettelijoita oli hiukan normaalivuotta vähemmän, koska muun muassa venäläiset turistit puuttuivat kokonaan. Tilikausi päättyy kesäkuussa, mutta olosuhteisiin nähden kausi oli kannattava, laskee toimitusjohtaja Lauri Suutarinen.

Kainuun Ukkohallassa on uusi yrittäjä ja avausvuosi näyttää hyvältä, sillä kasvua kertyi 10–15 prosenttia. Myös hiihtokoulun palveluille oli kysyntää toisin kuin useissa muissa hiihtokeskuksissa pohjoisessa, joten ensi kauttakin voi odottaa toiveikkaana.

– Kysyntä yllätti meidät täysin positiivisesti ja tunteja varattiin huomattavasti aikaisempaa enemmän. Saimme järjestettyä myös useita laskettelu- ja lautailukursseja, miettii uusi yrittäjä ja toimitusjohtaja Teemu Muhonen.

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit osallistua keskusteluun Yle Tunnuksella perjantaihin 7.5. kello 23 saakka.

7.5.2021 klo 14.10: Korjattu: Ellivuori sijaitsee Sastamalassa, ei Tampereella.

Voit katsoa tallenteen suorasta lähetyksestä Pallakselta, Rukalta ja Vuokatista Yle Areenassa:

Suosittelemme sinulle