Hyppää sisältöön

Kaksi lasta löysi vieraan oppilaan Wilma-tunnukset netistä – lähettivät Ruokolahden koulun opettajille kymmeniä törkyviestejä ja uhkauksia

Poliisi on saanut selville, että Etelä-Karjalassa sijaitsevan Ruokolahden koulun opettajille ja henkilökunnalle pääsiäisen aikana roiseja ja seksistisiä Wilma-viestejä lähetti kaksi 13-vuotiasta lasta. He asuvat muualla kuin Ruokolahdella.

Kaksi 13-vuotiasta lasta lähetti Ruokolahden koulun opettajille ja henkilökunnalle törkyviestejä toisen oppilaan Wilma-tunnuksilla. Kuvituskuva. Kuva: Paulus Markkula / Yle

Ruokolahden koulun Wilma-järjestelmään tulleiden loukkaavien ja uhkaavien viestien lähettäjä on selvinnyt.

Pääsiäisloman aikana Wilman kautta lähetettiin kymmeniä loukkaavia ja uhkaavia viestejä Etelä-Karjalassa sijaitsevan Ruokolahden koulun opettajille ja henkilökunnalle.

Viestejä lähetettiin henkilökunnan ja opettajien muodostamiin Wilma-ryhmiin. Joitakin viestejä osoitettiin myös koulun ryhmiin kuuluville kunnan muille viranhaltijoille. Jotkut saivat myös henkilökohtaisia viestejä.

Viesteissä käytetty kieli oli roisia ja ilmaukset seksistisiä.

Teosta epäillään nyt kahta 13-vuotiasta lasta. He eivät asu Ruokolahdella.

Tunnusten levittäjästä ei tietoa

Rikoskomisario Matti Raivikko kertoo, että lapset saivat haltuunsa Ruokolahden koulussa opiskelevan lapsen Wilma-tilin käyttäjätunnuksen ja salasanan ilmeisesti joltakin verkkosivustolta.

Pääsiäisen jälkeen oli jo tiedossa, että Wilma-osoitteen omistaja ei ollut törkyviestien lähettäjä, vaan joku muu on päässyt kirjautumaan järjestelmään hänen tunnuksillaan.

Rikoskomisario Matti Raivikko kertoo, että tietojen levittäjästä, tavasta jolla tiedot on saatu haltuun tai tietojen levittämisen motiiveista poliisilla ei ole vielä tällä hetkellä selvyyttä.

Lasten kotipaikkakunnan poliisia on pyydetty kuulemaan epäiltyjä.

Raivikko kertoo, että asian arkaluontoisuuden ja epäiltyjen nuoren iän vuoksi poliisi ei tiedota asiasta enempää.

Käyttäjätunnukset ja salasanat säilytettävä turvallisesti

Ruokolahden koulu ei ole ainoa Wilma-järjestelmän tietoturvaongelmista kärsinyt koulu.

Yle Uutiset kertoi talvella Wilma-järjestelmän tietoturvaongelmista. Väärinkäytöksiä on tapahtunut esimerkiksi Kauhavalla Alahärmän yläkoulussa, jossa Wilman kautta lähetettiin opettajille pommiuhkaus.

Varsin pian pystyttiin toteamaan, että viestin oli lähettänyt koulun oppilaan nimissä ulkopuolinen henkilö.

Lue myös: Wilma-järjestelmä päätyi taas vääriin käsiin Alahärmässä – kaupungin sivistysjohtaja hämmästelee yläkouluun kohdistunutta pommiuhkausta: "Noinko helposti se käy?"

Poliisi muistuttaa kansalaisia säilyttämään salasanat ja käyttäjätunnukset turvallisesti.

Suosittelemme sinulle