Hyppää sisältöön

Ydinjätteen loppusijoitustunnelien louhinta alkoi Eurajoen Olkiluodossa

Ydinjäteyhtiö Posiva arvioi, että käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoitus alkaa 2020-luvun puolivälissä Eurajoen kallioon. Tämä vaatii, että valtioneuvosto myöntää loppusijoituslaitokselle käyttöluvan.

Työmaakuva Eurajoen Onkalosta vuonna 2018. Kuva: Jari Pelkonen / Yle

Käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoituksesta vastaava Posiva Oy on aloittanut varsinaisten loppusijoitustunneleiden louhinnan Eurajoen Olkiluodossa Satakunnassa.

Säteilyturvakeskus STUK on todennut louhinnan aloittamiselle asetettujen edellytysten täyttyneen.

– Tähän hetkeen tiivistyy pitkäaikainen kalliorakentamisen tutkimus- ja kehitystyö, jonka tuloksena ovat suomalaiseen peruskallioon soveltuvat ydinlaitoksen rakentamisen menettelyt, sanoo tiedotteessa Posivan rakennuspäällikkö Juha Riihimäki.

Posiva on ensimmäisenä maailmassa toteuttamassa käytetyn ydinpolttoaineen geologista loppusijoitusta.

Louhintaurakka on iso

Seuraavan puolentoista vuoden aikana louhitaan viisi ensimmäistä tunnelia.

Loppusijoituslaitoksen sadan vuoden käyttöaikana louhitaan arviolta sata tunnelia, joiden yhteispituus on noin 35 kilometriä.

Yhteen tunneliin asennetaan noin 30 kapselia, niihin mahtuu noin 65 tonnia käytettyä ydinpolttoainetta. Yhden tunnelin enimmäispituus on 350 metriä. Tunnelin korkeus on noin 4,5 ja leveys noin 3,5 metriä.

Posiva arvioi, että ydinpolttoaineen loppusijoitus alkaa 2020-luvun puolivälissä.

Käytetyn ydinpolttoaineen kapselointi ja kapselien sijoittaminen loppusijoitusreikiin alkaa, kun valtioneuvosto on myöntänyt loppusijoituslaitokselle käyttöluvan.

Olkiluodon tunneleihin on tarkoitus loppusijoittaa Olkiluodon kolmen ja Loviisan kahden reaktorin koko käyttöikänä syntyvä ydinjäte. Ydinjätteen määrä on noin 6 500 tonnia, mikä tietää noin 3 000:ta maan poveen haudattavaa kuparikapselia.

Posivan työmaa-alueella Eurajoella työskentelee tällä hetkellä kymmeniä urakoitsijoita ja noin 300 henkilöä.

Lue lisää:

STUK: Olkiluodon loppusijoituslaitoksen turvallisuustilanne kohtuullisen hyvä, huolta herättää rakentamisen kireä aikataulu

Ydinpolttoaineen loppusijoituspaikan rakennustyöt etenevät Eurajoella – pääministeri kävi muuraamassa kapselointilaitoksen peruskiven

Eurajoen Olkiluotoon jätti-investointi – ydinjäteyhtiö Posiva alkaa rakentaa kapselointi- ja loppusijoituslaitosta

Suosittelemme sinulle