Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Astra Zenecan koronarokotetta epäillään yhteydestä ääreishermoston sairauteen – Fimean ylilääkärin mukaan mahdollinen haitta on hyvin harvinainen

EMA on vahvistanut myös, että Johnson&Johnson -yhtiön rokote saattaa aiheuttaa saman harvinaisen veren hyytymishäiriön kuin Astra Zenecan rokote.

Riskiryhmäläisiä ja iäkkäitä rokotettiin 14. huhtikuuta Helsingissä Jätkäsaaren rokotuspisteellä.
EMA on painoittanut, että Astra Zenecan rokotteen veritulppariski on hyvin pieni ja että rokotteen hyödyt ylittävät selvästi riskin. Helsingissä käytettiin Astra Zenecan rokotetta muun muassa 14. huhtikuuta. Kuva: Silja Viitala / Yle
Johannes Blom,
Yrjö Kokkonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Euroopan lääkevirasto EMA kertoo tutkivansa haittailmoituksia, joissa Astra Zenecan koronarokote yhdistetään ääreishermostoon iskevään sairauteen.

Kyseessä on niin sanottu Guillain-Barren syndrooma (GBS), jossa immuunijärjestelmä hyökkää kehon omia hermosäikeitä vastaan.

Fimean ylilääkäri Maija Kaukosen mukaan oireyhtymä kehittyy useimmiten virusinfektioiden jälkeen, mutta se on harvoissa tapauksissa syndrooma on kehittynyt myös rokotuksen seurauksena.

– Harvinaista oireyhtymän kehittyminen on joka tapauksessa. Tästä tulee lisää tietoa, kun selvitykset etenevät, Kaukonen sanoo.

Johnson&Johnsonin yhteys verenhyytymiin vahvistettiin

Aiemmin Astra Zenecalta on havaittu yhteys veritulppiin. EMA on vahvistanut, että myös Johnson&Johnson -yhtiön rokote saattaa aiheuttaa saman harvinaisen veren hyytymishäiriön.

Kaukosen mukaan Astra Zenecan rokotteen tavoin, myös Johnson&Johnsonin rokotteen aiheuttamat hyytymishäiriöt vaikuttaisivat painottuvan alle 60-vuotiaisiin naisiin.

– Potilaita on kuitenkin niin vähän, ettei isosta kuvasta vielä voida sanoa.

EMA on painoittanut, että Astra Zenecan rokotteen veritulppariski on hyvin pieni ja rokotteen hyödyt ylittävät selvästi riskin. Tästä huolimatta eräät EU-maat ovat rajoittaneet rokotteen käyttöä tai kieltäneet sen kokonaan.

Sekä Astra Zenecan että Johnson&Johnsonin rokotteet ovat adenovirusvektorirokotteita. EMA kertoo selvittävänsä nyt myös mRNA-rokote Modernan yhteyttä samankaltaiseen sivuvaikutukseen.

Fimean Kaukosen mukaan tapauksia on hyvin vähän ja rokotettuja huomattavasti enemmän kuin adenovirusvektorirokotteilla.

– Nekin tapaukset, joita on havaittu, eivät ole kovin selkeitä. Ei ole mitenkään selvää, että kyseessä olisi sama tauti, joten tätä ei vielä katsota varsinaiseksi signaaliksi.

Lue myös:

EU lopettaa Astra Zenecan rokotteiden ostamisen – Iso määrä tilattuja rokotteita toimitetaan Suomeen joka tapauksessa

Uusimmat tiedot koronaviruksesta: EU-parlamentti ja jäsenmaat sopuun koronatodistuksesta, yliopistoissa yhä luennot etänä syksyllä

Suosittelemme sinulle