Hyppää sisältöön

Israel vastasi Hamasin raketteihin ilmaiskuilla – väkivaltaisuudet poliisin ja mielenosoittajien välillä jatkuivat maanantai-iltana

Israel on sanonut iskeneensä Hamasin kohteisiin sen jälkeen, kun Hamas oli ampunut kymmeniä raketteja kohti Israelia. Yhdysvallat, EU ja Britannia ovat tuominneet rakettihyökkäykset. Hamasin mukaan Gazassa ainakin 20 ihmistä kuoli taistelujen yhteydessä.

Gazasta ammuttiin maanantaina raketteja kohti Israelia. Kuva: Mohammed Saber / EPA
Tekijät

Israelin armeija on tehnyt ilmaiskuja Gazan palestiinalaisalueelle maanantaina illalla. Ilmaiskut tehtiin sen jälkeen, kun Gazassa valtaa pitävä Hamas oli ampunut raketteja muun muassa Jerusalemia kohti.

Hamasin mukaan Gazassa ainakin 20 ihmistä kuoli ja 65 haavoittui. Kuolemista ainakin 13 aiheutui ilmaiskuista. Seitsemän ihmistä kuoli Gazan pohjoisosassa räjähdyksessä, jonka saattoi aiheuttaa Israelin isku tai harhautunut raketti.

Kuolleiden joukossa kerrotaan olleen yhdeksän lasta. Hamasin mukaan yksi sen komentajista kuoli iskussa.

Israel on sanonut iskeneensä Hamasin kohteisiin sen jälkeen, kun Hamas oli ampunut kymmeniä raketteja kohti Israelia. Israel ei ole vahvistanut ilmaiskujensa aiheuttaneen kuolonuhreja.

Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu varoitti Hamasin menneen liian pitkälle ampuessaan raketteja Jerusalemia kohti ja sanoi Israelin "vastaavan voimalla".

Israelin armeijan mukaan Gazasta ammuttiin ainakin 45 rakettia. Useiden niistä sanotaan kilpistyneen Israelin Gazan vastaisella rajalla käyttämään "rautakupolina" tunnettuun ilmapuolustusjärjestelmään tai osuneen asumattomille alueille. Kenenkään ei tiedetä kuolleen tai haavoittuneen.

Armeija sanoi myöhemmin tulituksen jatkuneen pitkin iltaa. Hamasin mukaan monet palestiinalaiset aseelliset ryhmät ampuivat Gazasta yli sata rakettia kohti Israelia.

Al-Aqsan lähellä väkivaltaisuudet jatkuivat

Väkivaltaisuudet lähellä al-Aqsan moskeijaa Jerusalemin Temppelivuorella jatkuivat jälleen maanantaina illalla, kertoo uutistoimisto AFP:n toimittaja.

Kymmeniä ihmisiä loukkaantui sen jälkeen, kun palestiinalaiset mielenosoittajat olivat heittäneet kiviä ja pulloja kohti Israelin poliisijoukkoja, jotka käyttivät tainnutuskranaatteja ja kumiluoteja mielenosoittajien hajottamiseen.

Maanantaiaamuna yhteenotoissa al-Aqsan moskeijan alueella loukkaantui satoja ihmisiä. Punaisen puolikuun mukaan ainakin 300 palestiinalaista loukkaantui, joista 228 vietiin sairaalaan tai terveyskeskuksiin.

Israelin poliisi kertoi, että 21 poliisia loukkaantui yhteenotoissa. Viranomaisten mukaan kahakoissa loukkaantui myös seitsemän israelilaissiviiliä.

Poliisi ampui palestiinalaisia mielenosoittajia kyynelkaasulla, kumiluodeilla ja tainnutuskranaateilla. Mielenosoittajat puolestaan heittelivät kiviä, tuoleja ja muita tavaroita poliiseja päin.

Yhdysvallat ja EU tuomitsivat raketti-iskut

Yhdysvallat, EU ja Britannia ovat tuominneet rakettihyökkäykset.

EU:n ulkopoliittisen korkean edustajan Josep Borrellin edustaja sanoi lausunnossaan maanantaina, että väkivallan on loputtava välittömästi.

Yhdysvaltain ulkoministeriön tiedottaja sanoi maansa myös hyväksyvän Israelin laillisen oikeuden puolustaa itseään, kansalaisiaan ja aluettaan.

Yhdysvaltojen ulkoministeri Antony Blinken vetosi maanantaina molempiin osapuoliin tilanteen rauhoittamiseksi.

– Kaikkien osapuolten on lievennettävä tilannetta, vähennettävä jännitteitä, otettava käytännön askelia tilanteen rauhoittamiseksi, Blinken sanoi.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan puolestaan sanoi mobilisoivansa maailman pysäyttämään Israelin "terrorin".

Jerusalemin päivä kiristänyt jännitteitä

Jerusalemissa on ollut jatkuvia väkivaltaisuuksia viime päivinä. Kaupungissa on osoitettu mieltä Israeliin liitetyn Itä-Jerusalemin alueella sijaitsevan Sheikh Jarrahin alueen palestiinalaisperheiden häätöä vastaan.

Jännitteet ovat olleet erityisen korkeat tänään maanantaina, sillä israelilaiset juhlistavat Jerusalemin päivää. Sitä vietetään sen muistoksi, että vanhakaupunki liitettiin Jerusalemiin kuuden päivän sodan tuloksena vuonna 1967.

Israelin poliisi kertoo kieltäneensä juutalaisryhmien pääsyn viettämään Jerusalemin päivää al-Aqsan moskeijan lähellä sijaitsevalla pyhälle aukiolle. Marssin reittiä on muutettu myös muilta osin. Tavoitteena oli hillitä jännitteitä.

Israelin armeija kertoi tänään keskeyttävänsä suunnitellun sotilasharjoituksen, jotta se voi vapauttaa miehistöä Jerusalemin väkivaltaisuuksien hillintään.

Juutalaiset uskovat, että pyhällä aukiolla on sijainnut kuningas Salomon rakentama juutalaisten ensimmäinen temppeli.

Temppelivuorella sijaitseva Al-Aqsa on islamin kolmanneksi pyhin paikka.

Poliisit pidättivät mielenosoittajia jerusalemissa maanantain vastaisena yönä. Kuva: Atef Safadi / EPA

Yhteenottoja jo yöllä

Israelin poliisi otti yhteen palestiinalaisten mielenosoittajien kanssa Itä-Jerusalemissa jo sunnuntain ja maanantain välisenä yönä. Levottomuuksia leimahti muun muassa Sheikh Jarrahin kaupunginosassa, jossa palestiinalaisperheitä uhkaavat häädöt ovat poikineet mielenosoituksia viime päivinä.

Poliisi esimerkiksi käytti tainnutuskranaatteja sekä vesitykkejä palestiinalaisia protestoijia vastaan Jerusalemin vanhankaupungin ulkopuolella.

Punaisen puolikuun tietojen mukaan yön levottomuuksissa Sheikh Jarrahissa ja vanhassakaupungissa loukkaantui seitsemän mielenosoittajaa, joista neljä joutui hoitoon sairaalaan, kertoo uutistoimisto AFP.

Lisäksi mielenosoittajat ovat ottaneet yhteen poliisin kanssa Haifan kaupungissa pohjoisessa Israelissa.

Guterres toivoo malttia

Yhdistyneiden kansakuntien eli YK:n pääsihteeri Antonio Guterres kommentoi tilannetta myöhään sunnuntaina ja toivoi Israelilta suurinta mahdollista malttia Itä-Jerusalemissa. Lisäksi Guterres muistutti Isrealia kunnioittamaan palestiinalaisten oikeutta rauhanomaiseen kokoontumiseen, YK:n tiedottaja Stephane Dujarric kertoi.

– Pääsihteeri Guterres on syvästi huolissaan jatkuvasta väkivallasta Itä-Jerusalemissa sekä palestiinalaisten perheitä ollaan mahdollisesti häätämässä kodeistaan. Hän kehottaa Israelia lopettamaan purkutyöt sekä häädöt, Dujarric kertoo lausunnossaan.

Myös Yhdysvallat, Euroopan unioni sekä Venäjä ovat ilmoittaneet olevansa hyvin huolissaan väkivallasta ja uhkaavista asukkaiden häädöistä.

Hamas on uhannut kiihdyttää väkivaltaisuuksia, mikäli Israel ei vedä joukkojaan al-Aqsan moskeijan ja Sheikh Jarrahin kaupunginosan alueilta.

Klo 4.28: Tarkennettu tietoja Gazan kuolonuhrien kuolinsyistä.

Aiheesta lisää:

Kumiluodit lentävät ja satoja on loukkaantunut – mistä on kyse Itä-Jerusalemin kiihtyneissä levottomuuksissa?

Kymmeniä palestiinalaisia loukkaantunut Jerusalemin levottomuuksissa – palestiinalaisperheiden häätöoikeudenkäyntiin lykkäys (9.5.2021)

Yli 200 ihmistä loukkaantunut yhteenotoissa Jerusalemissa (8.5.2021)

Palestiinalaisten vaalit siirtyvät – Abbas vaatii, että äänestäminen tulee taata Itä-Jerusalemissa (30.4.2021)

Human Rights Watch: Israel syyllistyy rotuerottelupolitiikkaan palestiinalaisia vastaan (27.4.2021)

Suosittelemme sinulle