Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Puolustusministeriö pani jäihin MPK:n avustuksen toukokuulta – yhdistys ihmettelee päätöstä: "Lyödään kärpästä lekalla"

Valtionavustuksen keskeyttäminen liittyy epäselvyyksiin ja puutteisiin, joita ministeriö havaitsi Maanpuolustuskoulutusyhdistykseen (MPK) tehdyssä laillisuusvalvontatarkastuksessa.

MPK:n vapaaehtoiset inventoivat välineitä.
Maanpuolustuskoulutusyhdistys on ymmällään ministeriön päätöksestä. Kuvituskuva MPK:n leiriltä, jossa meneillään on välineiden inventaario. Kuva: Mari Jäntti / Yle
Anna Näveri
Avaa Yle-sovelluksessa

Puolustusministeriö keskeytti valtionavustuksen maksamisen Maanpuolustuskoulutusyhdistykselle (MPK) toukokuulta.

Ministeriön mukaan määräaikainen, yhden kuukauden keskeytys johtuu siitä, että MPK:n taloushallinnossa on ollut puutteita ja vuosiraportissa epäselvyyksiä valtionavustusten käytöstä. Puolustusministeriö kertoo asiasta tiedotteessa.

Puolustusministeriö oli aiemmin havainnut puutteita MPK:n valtionapujen käsittelyssä ja aloitti vuonna 2018 laillisuusvalvontatarkastuksen MPK:ssa. Tarkastus valmistui viime vuonna ja siinä ilmeni puutteita yhdistyksen toimintakulujen kohdentamisessa ja epäselvyyksiä raportoinnissa.

MPK on ministeriön päätöksestä ymmällään ja pitää sitä ylimitoitettuna. Yhdistyksen mukaan tarkastuksessa ei ilmennyt viitteitä siitä, että MPK olisi käyttänyt rahoja väärin. Lisäksi MPK kertoo kehittäneensä tarkastuksen jäljiltä taloushallintoaan siten, että kulut saadaan nyt kohdennettua täsmällisesti.

– Vaikuttaa siltä, että prosessissa lyödään kärpästä lekalla ja pahimmassa tapauksessa ajetaan kokonaan alas hyvin toimiva, 30 vuoden aikana yhdessä laajan järjestökentän kanssa rakennettu vapaaehtoinen maanpuolustuskoulutus ja operatiivinen kumppanuus Puolustusvoimien kanssa, toteaa MPK:n toiminnanjohtaja Pertti Laatikainen tiedotteessa.

MPK ihmettelee myös sitä, että avustus keskeytettiin jo nyt, ennen kuin MPK voi jättää vastineensa. MPK:n mukaan sille on varattu mahdollisuus antaa vastine 31.5. mennessä.

Puolustusministeriön mukaan MPK:lle myönnettävän avustuksen suuruus on viime vuodesta alkaen ollut viisi miljoonaa euroa vuodessa. Sitä ennen avustus oli kaksi miljoonaa euroa vuodessa.

Vuonna 2020 uudistettiin myös vapaaehtoisen maanpuolustuksen laki, jonka myötä MPK:n tehtävistä poistui sotilaallisen koulutuksen järjestäminen. Yle kertoi viime vuonna, että vuosina 2016–2018 yksittäisiä alaikäisiä oli osallistunut MPK:n koulutuksiin, joissa käytettiin asetta.

Lue lisää:

Vapaaehtoisen maanpuolustuksen valvontaa tiukennetaan – Alaikäisiä mukana aseellisessa koulutuksessa, poliisia pyydetty tutkimaan havainnot

Suosittelemme sinulle