Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Paikalla potkut saanut lääkäri, QAnon-aktiivi ja lähes sata muuta ilman turvavälejä: Poliisi ei epäile rikosta Tampereen tilaisuudessa

Tämän hetken tietojen mukaan näyttää poliisista siltä, että kyseessä oli yksityistilaisuus. Poliisi pitää kuitenkin lähes sadan hengen tilaisuutta vastuuttomana. Somessa jaettujen kuvien ja videoiden perusteella tilaisuudessa ei pidetty maskeja eikä turvavälejä.

laulutalo
Koronavastainen seminaari järjestettiin tässä rakennuksessa Tampereella. Kuva: Marjut Suomi / Yle
Anu Leena Koskinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Tampereella järjestettiin viikonloppuna kokoontuminen, johon osallistui lähes sata koronavirukseen kriittisesti suhtautuvaa henkilöä.

Tapahtumasta jaettiin materiaalia myös sosiaaliseen mediaan. Kuvista näkyy, miten ihmiset ovat ahtautuneet saliin ilman turvavälejä ja maskeja. Seminaari kesti aamusta iltaan. Seminaarista oli myös video internetissä.

Pirkanmaalla on voimassa kymmenen hengen kokoontumisrajoitus yleisötilaisuuksissa ja sama suositus myös yksityistilaisuuksissa.

Tilaisuudesta kertoi ensin Aamulehti.

Poliisi ei epäile rikosta

Tällä hetkellä poliisi ei epäile rikosta, koska poliisista näyttää tämän hetken tietojen mukaan siltä, että kyseessä oli yksityistilaisuus. Kymmenen hengen rajoitus koskee yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia eli esimerkiksi mielenosoituksia.

Komisario Mikko Porvali Sisä-Suomen poliisilaitoksesta kertoo, että toistaiseksi ei ole tullut rikosilmoitusta, eikä ole syytä epäillä kokoontumisrikkomusta.

– Ei ole tiedossa seikkoja, joiden perusteella tämä katsottaisiin yleisötilaisuudeksi, Porvari kertoo.

Yksityistilaisuuksien ja yleisötilaisuuksien eroa ei arvioida pelkästään osallistujamäärällä, vaan sillä, miten esimerkiksi tilaisuuteen on kutsuttu henkilöt, onko se kaikille avoin ja onko sitä esimerkiksi mainostettu. Myös tapahtumapaikka vaikuttaa, pääseekö sinne ulkopuolisia.

Poliisi pitää silti viikonlopun käyttäytymistä vastuuttomana.

– Tämä ei edistä pandemiasta selviämistä, Porvali sanoo.

Aluehallintovirasto on suositellut noudattamaan enimmäismääriä myös yksityistilaisuuksissa.

Paikalla esimerkiksi koronaa huijauksena pitävä lääkäri

Paikalla oli puhumassa lääkärin takissa raumalainen lääkäri Mikael Kivivuori, joka sai potkut Terveystalosta koronapuheiden takia. Kivivuoren mukaan hän sai potkut ”uskallettuaan kyseenalaistaa virallisen tarinan koronasta”.

Kivivuori on itse jakanut esityksensä paikalta sosiaalisessa mediassa. Kivivuori kyseenalaisti aiemmin verkkohaastatteluissa koronaepidemian hoidon. Hän viittaa myös lauantain puheessa Tampereella koronaan huijauksena. Laulumajan tilaisuus järjestettiin Kivivuoren mukaan muun muassa siitä syystä, että aiempia live-kokoontumisia on pystytty estämään.

– Yleisölle tarjottiin erilaisia näkökulmia sekä tietenkin voimaantumista ja yhteishengen nostoa, Kivivuori kertoo.

Yle näki lauantain puhujalistan ja muita puhujia seminaarissa olivat esimerkiksi MV-lehden entinen päätoimittaja Juha Korhonen, rokotevastainen tubettaja Yazka Love. Paikalla oli puhumassa myös salaliittoteorioista tunnetun QAnonin aktiivi Jarmo Ekman, joka on Kristallipuolueen kunnallisvaaliehdokas.

Nämä nimet esiintyivät itse sosiaalisessa mediassa seminaariin liittyen.

Juha Korhonen kommentoi ihmetellen Aamulehden uutista Facebookissa:

– Vuonna 2021 on uutinen kun "kymmenet ihmiset" kokoontuu juhlatilaan pitämään luentoja.

Mieskuoro Laulajat pettyneitä

Tilaisuus oli vuokrannut paikaksi Tampereen Laulumajan, jonka omistaa Mieskuoro Laulajat ry.

Yhdistyksen puheenjohtaja Jori Uusitalo sanoo, että tilaa ei ole vuokrattu paljon korona-aikana. Kaikkien vuokraajien kanssa on keskusteltu tarkkaan roronarajoituksista. Niin myös ennen lauantain tilaisuutta.

– He kertoivat, että asia on kunnossa. Olimme hyväuskoisia. Ihmisiin ei näköjään voi luottaa, Uusitalo sanoo.

Sopimuksen tehnyt yksityishenkilö soitti Uusitalon mukaan jälkikäteen ja pahoitteli asiaa.

Mieslaulajat paheksuu tilaisuutta ja heitä harmittaa tilanne. Laulajat ovat itse harjoitelleet vain neljä laulajaa kerrallaan turvaväleillä koronan aikana.

11.5. kello 9.25 Lisätty Mikael Kivivuoren kommentit.

Suosittelemme