Hyppää sisältöön

Saunabuumi ei kylmene – Nyt Jyväskylässä aloitetaan oman kaupunkisaunan rakentaminen vuosien jahkailun jälkeen

Erilaisten saunojen ja ravintoloiden yhdistäminen keskellä kaupunkia on ollut pienoinen buumi viime vuosina suomalaisissa kaupungeissa. Nyt tästä ilmiöstä saa osansa Jyväskylä. Osuuskauppa Keskimaa on tehnyt päätöksen rakentaa uuden saunaravintolan Jyväskylän sataman kärkeen. Myös Alvar Aallon vene tulee esille satamaan.

Saunarakennuksen materiaali yhdistää perinteisen rakennusmateriaali hirren nykyaikaiseen muotokieleen. Kuva: Arkkitehtitoimisto Koan Oy

Näin vuosia kestänyt jahkailu päättyy ja sataman paraatipaikalle rakentuvat ravintola, kokous- ja juhlatilat sekä saunamaailma. Keskimaan investoinnin suuruus on noin 5,5 miljoonaa euroa sisältäen kiinteistön ja kalusteet.

Saunaravintolarakennuksen tontti on kaupungin omaisuutta, jonka Keskimaa vuokraa. Osuuskauppa rakennuttaa ja omistaa tulevan saunarakennuksen. Hanketta on valmisteltu lähes vuoden ajan yhteistyössä Jyväskylän kaupungin kanssa.

Kokonaisuuden arkkitehtisuunnittelusta vastaa Arkkitehtitoimisto Koan Oy, jonka suunnittelijoina toimivat keuruulaislähtöinen Marko Simsiö ja Johannes Koskela.

Kerrosneliöitä on yhteensä 1190 kahdessa kerroksessa.

Jyväskylän satamaan tulevassa rakennuksessa on suuret ikkunat muun muassa Jyväsjärvelle. Havainnekuva. Kuva: Arkkitehtitoimisto Koan Oy

– Pääsimme suunnittelemaan ainutlaatuista rakennusta, joka yhdistää Suomessa perinteisenä ja ekologisena rakennusmateriaalina tunnetun hirren nykyaikaiseen muotokieleen ja toiminnallisuuteen, sanoo arkkitehti Marko Simsiö.

Puurakentamisen noste näkyy myös sataman kärkeen tulevassa rakennuksessa. Rakennuksen päämateriaalit ovat tumma ja vaalea puu.

– Tässä rakennushankkeessa olemme pyrkineet käyttämään puuta modenilla tavalla, mikä sopisi kaupunkimaisemaan. Päävärinä on tumma kuori, joka kiertää rakennusta. Tumma puu on hiillettyä puuta, mutta se kätkee sisälle vaalean hirsimassan, joka näkyy järvelle ja kaupungin suuntaan, kertoo Simsiö.

Kaupunkisauna ja ravintola avataan alkukesällä 2022

Keskimaa oli pohtinut sataman kärkeen nousevaa rakennusta pitkään.

– Olemme erittäin innoissamme aloittaessamme rakentaa sataman kärkeen uudenlaisia palveluita sekä jyväskyläläisille että Keski-Suomeen suuntaaville matkailijoille. Tämä on meille suuri päivä, sanoo Osuuskauppa Keskimaan toimitusjohtaja Antti Määttä.

Rakennustyöt alkavat kesäkuussa ja ovet asiakkaille avataan alkukesällä 2022.

Matkailunähtävyydeksi Jyväskylän sataman kärkeen tulee myös Alvar Aallon vene. Vene on tarkoitus tuoda esille jo saunaravintolan avaamisen aikaan vuoden kuluttua kesällä.

Saunaravintolan nimestä järjestetään avoin nimikilpailu tulevana kesänä. Satamankärki on ollut hankkeen työnimi, mutta Keskimaa haluaa saada paikallisten ihmisten ehdotukset lopullista nimeä valittaessa.

Jyväskylän satamankärki Kuokkalan sillalta nähtynä.
Arkkitehtitoimiston havainnekuva siitä, miltä Jyväskylän satamankärjen on tarkoitus näyttää.
Tästä voit katsoa, miltä Jyväskylän satamankärki näyttää nyt, ja miltä sen on tarkoitus näyttää tulevaisuudessa.

"Sataman kehittäminen huipentuu saunaravintolaan"

Jyväskylän sataman kehittäminen yhdeksi maan viihtyisimmistä oleskelualueista on ollut kaupungin tavoitteena jo pitkään.

– Saunaravintola tuo ympärivuotisesti uusia palveluita satamaan ja on hienoa saada vakaa, paikallinen toimija investoimaan ja pyörittämään toimintaa. Sataman pitkäjänteinen kehittäminen huipentuu Satamankärjen saunaravintolaan, kertoo Jyväskylän kaupungin elinkeinojohtaja Anne Sandelin.

Saunaravintolarakennuksen tiloihin tulee kahvila ja ravintola, kokous- ja juhlatilat sekä saunamaailmaa. Rakennuksen alakertaan tulee 125 asiakaspaikkaa ja terasille noin kolme sataa paikkaa.

Toiseen kerrokseen tulee tilaisuuksia varten asiakaspaikkoja noin kahdelle sadalle henkilölle. Rakennukseen tulee kolme saunaa.

Lisätty tieto 10.5.2021 kello 13.10 Alvar Aallon veneen tuomisesta nähtäville satamaan.

Lisätty 10.5.2021 kello 15.23 arkkitehti Marko Simsiön kommentti tulevan rakennuksen materiaalista ja ulkonäöstä.

Voit keskustella saunakulttuurista ja kaupunkisaunoista 11.5. klo 23.00 saakka.

Suosittelemme sinulle