Hyppää sisältöön

Elias Kuosmasen huima olympiapaikka ja Suomen päävalmentajan raivokas reaktio keräsivät hehkutusta Jälkihiessä: "Siinä on minulle urheilun ydin"

Kuosmasen lauantaina painima olympiapaikka keräsi ihastelua Jälkihiessä. Asiantuntijat arvostivat painijan ponnistelua isommassa painoluokassa. Myös päävalmentaja Marko Yli-Hannukselan välierävoiton kunniaksi esittämää tuuletusta arvostettiin.

Elias Kuosmanen paini toisen olympiapaikan Suomelle, Rauman Lukko finaaleissa 33 vuoden jälkeen, Helmareiden Hyyryselle neljäs Italian mestaruus ja naiset lentopallon EM-karsinnoissa
Elias Kuosmanen paini toisen olympiapaikan Suomelle, Rauman Lukko finaaleissa 33 vuoden jälkeen, Helmareiden Hyyryselle neljäs Italian mestaruus ja naiset lentopallon EM-karsinnoissa
Samu Saatsi

Ylen aamun Jälkihiessä puitiin Elias Kuosmasen painimaa olympiapaikkaa, SM-liigan finaaleita, Tuija Hyyrysen neljättä Italian mestaruutta ja naisten lentopallomaajoukkueen EM-karsintoja.

Klikkaa jutun kuvaa ja katso koko Jälkihiki.

Urheiluasiantuntijat Sini Forsblom, Kalle Rantala ja Juha Valvio ihastelivat runsaasti Kuosmasen päättäväisyyttä. 25-vuotias painija vaihtoi sarjaa 130-kiloisiin ja paini kymmeniä kiloja kilpakumppaneitaan kevyempänä olympiapaikan.

– Joku muu olisi voinut sanoa, että "voi hitto" ja "Pariisiin sitten neljän vuoden päästä", mutta Kuosmanen ajatteli että "no, mennään sitten seuraavaan sarjaan"! Forsblom hehkutti.

– Minun mielestäni se oli loistava lausunto, että "nyt pitäisi alkaa etsiä niitä harjoitusvastustajia, jotta tietää miten tässä sarjassa kuuluu painia", Urheilumuseon näyttelypäällikkö Rantala mainitsi.

Huolimatta painoerosta Kuosmasen painitekniikka ja -taktiikka kantoivat huikeaan saavutukseen.

– Kuosmasella asiaa helpotti se, että hän on riittävän pitkä. Rami Hietaniemi sanoi, että jos hän olisi lyhyempi niin tämä ei onnistuisi. Hänellä on kuitenkin riittävästi pituutta, millä hän pääsee siinä käsipainissa vääntämään, Rantala nosti esiin.

Suomen päävalmentajan Marko Yli-Hannukselan raivokas ilonpurkaus suojattinsa voitosta keräsi myös maininnan.

– Siinä purkautuu sellaista alkuvoimaa, että siinä on minulle se urheilun ydin. Sitä fiilistä ei millään rahalla saa ostettua, Forsblom sanoi.

Lue myös:

"Oli iso pommi" – Ylen asiantuntija taustoittaa, miten Elias Kuosmanen venyi "rääpäleenä" raskaan sarjan olympiapaikkaan

Sensaatiomaisen olympiapaikan hankkinut Elias Kuosmanen ei paini tänään finaalissa – "Oli mahtavat juhlat, kiitos siitä kaikille painikavereilleni"

Elias Kuosmanen paini Suomelle maapaikan olympialaisiin – "Ihan käsittämätön temppu! En tiedä, onko painihistoria nähnyt koskaan vastaavaa"

Suosittelemme sinulle