Hyppää sisältöön

Jyväskylä vapauttaa ulkoliikunnan koronarajoituksista ensi maanantaina ja höllää suositusta yksityistilaisuuksista

Jyväskylässä koronavirustilanne on ollut viime viikot rauhallinen. Uusia tartuntoja todettiin viime viikolla kuusi ja sitä edellisellä viikolla neljä.

Koripalloilija harjoittelemassa hallissa
Jyväskylän kaupunki aikoo avata myös sisätilojen ryhmäliikuntaa vähitellen 1. kesäkuuta alkaen. Kuvituskuva. Kuva: Elina Niemistö / Yle
Heli Kaski

Jyväskylän kaupunki nopeuttaa koronarajoitusten purkua ulkoliikunnan (siirryt toiseen palveluun) (jyvaskyla.fi) ja yksityisten tapaamisten osalta.

Kaupunki vapauttaa ulkona tapahtuvan harrastustoiminnan osallistujamäärät 17. toukokuuta alkaen kokonaan.

Tällä hetkellä Jyväskylän ulkoliikuntapaikoilla harrastajamäärä on rajattu 10 henkilöön. Myös yksityistilaisuuksien osallistujamääräsuositus nousee ensi maanantaista alkaen 10 henkilöstä 50 henkilöön.

Aikuisten ja lasten ulkoliikunta on siis Jyväskylässä pian sallittu ilman osallistujamäärän ylärajaa turvallisuusohjeita noudattaen.

Kaupunki muistuttaa, että myös jatkossa yksityistilaisuuksissa tulee edelleen ottaa huomioon ohjeet turvaväleistä, hygieniasta ja maskien käytöstä.

Kaupunki kertoo tarkastelevansa yksityistilaisuuksien osallistujamääräsuositusta kesäkuun osalta 24. toukokuuta poikkeusolojen johtoryhmän kokouksessa. Asia on tuolloin erityisen ajankohtainen, sillä suositus koskee muun muassa kotona järjestettäviä ylioppilasjuhlia.

Sisäliikunnan rajoituksia puretaan vähitellen

Koronarajoitukset vaikuttavat Jyväskylässä edelleen aikuisten sisäliikuntaan.

Kaupungin uimahallit ja kuntosalit avattiin yleisölle 3. toukokuuta poikkeusjärjestelyin.

Maanantaina 10. toukokuuta kaupunki linjasi, että kävijämääriä voidaan uimahalleissa ja kuntosaleilla kasvattaa vähitellen 17. toukokuuta alkaen.

Kaupungin tavoitteena on avata muita sisäliikunnan harrastusmahdollisuuksia porrastetusti 1. kesäkuuta alkaen.

Sisätiloissa tapahtuva ryhmäliikunta on tarkoitus vapauttaa koronarajoituksista kokonaan 1. heinäkuuta alkaen, jos tartuntatilanne pysyy alhaalla ja rokotukset etenevät suunnitellusti.

Omatoimikirjastoja ei vielä avata

Jyväskylässä kirjastojen lukusalit ja oleskelu-, opiskelu- ja varattavat tilat avataan maanantaina 17. toukokuuta, mutta tiloissa pitää edelleen noudattaa turvavälejä.

Omatoimikirjastoja Jyväskylä ei vielä avaa, koska niiden turvallisuutta ei aukioloaikojen ulkopuolella voida valvoa.

Tapahtumien osallistujamäärä aluehallintoviraston käsissä

Kaupunki painottaa, että julkisia yleisötilaisuuksia ja -tapahtumia koskevasta osallistujamäärästä päättää Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto.

Tällä hetkellä yleisötilaisuuksiin voi osallistua Keski-Suomessa enintään 20 henkilöä, jos muun muassa hygieniasta ja turvaväleistä huolehditaan.

Aluehallintoviraston määräys yleisötilaisuuksista on voimassa ensi maanantaihin 17. toukokuuta asti.

Uutta linjausta toukokuun kokokoontumisrajoituksista odotetaan aluehallintovirastolta loppuviikosta.

Maskien käytöstä ei ole vielä syytä luopua, sanoo vasuulääkäri

Jyväskylässä koronatartuntojen määrä on pysynyt viime viikkoina alhaisena. Viime viikolla uusia tartuntoja ilmeni kuusi ja sitä edeltävällä viikolla uusia tapauksia todettiin neljä.

Koronan ilmaantuvuusluku on Jyväskylässä 6,5. Luku kertoo uusien tartuntojen määrän 14 vuorokauden aikana 100 000 asukasta kohden. Otetuista koronanäytteistä positiivisia on nyt kaupungin mukaan 0,3 prosenttia.

Jyväskylä on päättänyt pitää edelleen voimassa laajan maskisuosituksen yli 12-vuotiaille. Myös turvaväleistä sekä hyvästä käsihygieniasta on yhä huolehdittava, sanoo vastuulääkäri.

– Hieman huolestuttavaa on, että maskien käyttö on harventunut esimerkiksi kauppakeskuksissa. Jokaisen on tärkeä muistaa, ettei epidemia ole ohi, vaikka tilanne on nyt hyvä. Jatketaan porukalla maskien käyttöä, pidetään turvavälejä ja muistetaan pestä käsiä. Kun rokotukset etenevät, voidaan maskeista lopulta luopua, toteaa Jyväskylän kaupungin tartuntataudeista vastaava lääkäri Ilkka Käsmä kaupungin tiedotteessa.

Käsmä arvioi hiljattain Ylelle, että maskeista voidaan luopua Jyväskylässä aikaisintaan todennäköisesti heinäkuussa.

Suosittelemme sinulle