Hyppää sisältöön

Kokkola selvittää kaupunginteatterin hallintomallia: pöydällä kolme vaihtoehtoa

Nykyinen kannatusyhdistyspohja on ollut käytössä vuodesta 1992. Tarkoituksena on pohtia plussia ja miinuksia yhdistyksen, osakeyhtiön ja kaupunkiorganisaatioon sulattamisen välillä.

Kokkolan kaupunginteatteri ulkoa
Kuva: Raila Paavola / Yle
Sari Möller

Kokkolan kaupunginteatterille etsitään parasta hallintomallia, joka turvaisi toiminnan tulevissakin haasteissa, esimerkiksi valtionavustusten pienentyessä tulevaisuudessa.

Konserni- ja kaupunkikehitysjaostolta odotetaan keskiviikon kokouksessa lähtölaukausta selvitystyölle, jonka on tarkoitus alkaa välittömästi. Valmista pitäisi olla lokakuussa.

Vaihtoehtoina ovat osakeyhtiö, yhdistys tai toiminnan sulauttaminen osaksi kaupunkiorganisaatiota. Mallit pannaan rinnakkain ja kaikkien plussat ja miinukset käydään läpi.

Vielä jaoston nimeämistä odottavan työryhmän puheenjohtajaksi on tulossa kulttuuritoimenjohtaja Sampo Purontaus, jonka mukaan mikään malli ei ole ennakkosuosikki, eikä hallintomalli välttämättä edes vaihdu, vaan tavoitteena on avoin tarkastelu.

Nykyään kaupunginteatterin toimintaa pyörittää kannatusyhdistys, jossa ovat jäseninä Kokkolan kaupunki, maakunta- ja kulttuuriliitot sekä harrastajateattereita.

Esimerkiksi rahoitus kulkee yhdistyksen kautta, ja kaupungin taseessa teatteri näkyy vain avustuksen saajana. Rahoitus koostuu valtionavustuksesta, kaupungin avustuksesta ja omista tuotoista.

Yhdistyspohja on suomalaisissa teattereissa yleinen. Vuonna 2019 sellainen oli 35 teatterilla, kun osakeyhtiöitä oli 13 ja 12 teatteria toimi kuntien yksikköinä. Neljän taustalla on säätiö.

Suosittelemme sinulle