Hyppää sisältöön

Jalkapallon EM-kisaliikenteessä on koronan mentävä aukko, jos kisamatka kestää alle 3 päivää – nyt pohditaan, millä se voidaan tukkia

EM-kisoihin lähtevien turistien toivotaan jäävän omaehtoiseen karanteeniin ottelumatkan jälkeen ja menevän kolmen vuorokauden kuluttua koronatestiin. Lakia pakkotestistä tehdään nyt nopealla aikataululla.

Huuhkajien pääsyä EM-kilpailuihin juhlittiin ankarasti marraskuussa vuonna 2019. Kuva: Yle/Tomi Hänninen

Kaakkoisrajalla valmistaudutaan jo jalkapalloturisteihin kesällä. Pietarissa pelataan kesä- ja heinäkuussa jalkapallon EM-otteluita.

Silti vielä useita mutkia on matkassa. Kaakkois-Suomen raja toimii tällä hetkellä erittäin rajoitetusti, eikä rajan avaamispäätöstä ole vielä tehty.

EM-kisat ovat terveysturvallisuuskysymys siinä mielessä, että Venäjällä koronatilanne on pahempi kuin Suomessa.

– Olemme viranomaisina huolissamme mahdollisista uusista tartunnoista, kun Suomessa ollaan menossa parempaan suuntaan, sanoo terveyspalveluiden johtaja Tuula Karhulan Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Eksotesta.

Jalkapallo-ottelut itsessään eivät ole koronan kannalta uhka, jos katsomot on järjestetty tarpeeksi väljiksi. Enemmän Karhula on huolissaan muista kohtaamisista kisamatkalla.

– Millaisia tilanteita on esimerkiksi ottelun jälkeen? Onko tilanteita, joissa syödään ja juodaan niin, ettei ole maskia ja tartuntoja pääsee tapahtumaan, pohtii Karhula.

Terveyspalveluiden johtaja Tuula Karhulan mukaan vielä on koronatestaukseen ja karanteeniin liittyviä asioita ratkottavana ennen jalkapallon EM-kisoja. Kuva: Kari Saastamoinen/ Yle

Ongelmia kisaturistien koronatestauksessa

Kisaturistien rajanylityksiin on kuitenkin varauduttu. Vaikka THL ei suosittele matkustamista ulkomaille kuin välttämättömissä tapauksissa, silti Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri, aluehallintovirasto ja sosiaali- ja terveysministeriö ovat tehneet kuukauden päivät suunnitelmaa kisaturistien terveysturvallisuuden takaamiseksi.

Ongelmaksi nousee koronatestaus.

Kaakkois-Suomen rajan yli menevistä kisaturisteista valtaosan uskotaan olevan suomalaisia, jotka ovat käyneet koronatestissä päästäkseen Venäjälle. Ottelun jälkeen turistin palatessa Suomeen koronatestin tulos on todennäköisesti alle kolme päivää vanha, joten kisaturisti pääsee sillä takaisin Suomeen.

Huomiotta jää se, että tartunnan on voinut saada kisamatkan aikana.

– Jos peli on ollut illalla ja yöllä tullaan Suomeen takaisin, niin eihän Suomessa ennen ottelua tehty koronaviruksen ennakkotesti kerro mitään siitä, onko tartunta tullut, kuvailee terveyspalveluiden johtaja Tuula Karhula Eksotesta.

Rajalla tehtävä testi ei myöskään ratkaise asiaa

Myöskään rajalla uudestaan tehtävä testi ei Karhulan mukaan kertoisi, onko tartunta tullut.

– Kyllä ihmisten pitäisi jäädä matkan jälkeen omaehtoiseen karanteeniin ja käydä 72 tunnin kuluttua testissä.

Viranomaisten pitäisi myös pystyä varmistamaan, että kisaturisti käy kolmen vuorokauden kuluttua koronatestissä. Ratkaisuksi on pohdittu Finentry-palvelua, johon matkaajan tulisi kirjautua ennen reissuaan ja ilmoittaa matkastaan.

– Jos ei ole mahdollisuutta kirjautua palveluun, rajaviranomaiselle tehtäväksi jäisi ilmoittaa henkilön oman kunnan tartuntatautiviranomaiselle, että tällainen henkilö on saapunut Suomeen. Näin pystyttäisiin varmistamaan, että henkilö käy testissä kolmen vuorokauden kuluttua, kertoo Tuula Karhula Eksotesta.

Vielä testipakkoa ei kuitenkaan ole. Karhulan mukaan tämän tyyppinen lakiesitys on tällä hetkellä hallituksen käsittelyssä.

– Kovasti toivoisimme, että se menisi läpi. Toivomme, että tällainen velvoite ennen kisoja tulisi, terveyspalveluiden johtaja Tuula Karhula sanoo.

Ministeriö selvittää kisaturistien määrää ja kulkuneuvoja

Sosiaali-ja terveysministeriö pyrkii parhaillaan selvittämään, kuinka paljon jalkapalloturisteja on kaakkoisrajan kautta mahdollisesti menossa Pietariin kesällä.

– Kartoitamme sitä, mistä saadaan tarkka tieto kisoihin menossa olevien suomalaisten määrästä. Palloliitosta saadaan tieto esimerkiksi lippukiintiöistä ja kannattajayhdistyksellä on omia kiintiöitään, kertoo erityisasiantuntija Krista Lyyra sosiaali- ja terveysministeriöstä

Turistimäärän selkiydyttyä tutkitaan, millä kulkuneuvoilla ihmiset matkustavat Venäjälle. Sen jälkeen STM:ssä voidaan pohtia rajatoimenpiteiden ja terveysturvallisuustoimien kohdentamista.

– Sitten mietimme, tarvitaanko testauskapasiteettia, onko ihmisillä ennakkotestituloksia ja miten pitkään ihmiset aikovat Venäjällä olla. Mitään lukkoon lyötyjä toimenpiteitä ei ole, koska paljon on pitänyt tehdä taustoitusta, erityisasiantuntija Krista Lyyra kertoo.

Rajavartiosto valmiina vilkastuvaan liikenteeseen

Kaakkois-Suomen rajoilla on liikenne hiljentynyt koronan myötä, ja siksi rajavartioston henkilöstöä siirretty muihin tehtäviin. Kaakkois-Suomen rajavartiostossa on valmistauduttu siihen, että työntekijöitä lisätään rajoille, jos rajanylitysten määrät kasvavat jalkapallon EM-kisojen takia.

Vilkastuvaan rajaliikenteeseen valmistaudutaan lisäämällä vuoroissa olevien rajavartijoiden määrää.

– Itäraja avautuu hiljalleen, kun rajoitukset alkavat poistua. Meillä on hyvät valmiudet vilkastuvaan liikenteeseen, sanoo apulaiskomentaja Jukka Lukkari Kaakkois-Suomen rajavartiostosta.

Rajanylitysten lisääntyessä rajalla tarvitaan yhteistyötä eri viranomaisten välillä.

Kaakkois-Suomen raja-asemilla ollaan valmiina kisaturistien tuloon, kertoo apulaiskomentaja Jukka Lukkari Kaakkois-Suomen rajavartiostosta. Kuva: Kare Lehtonen / Yle

Henkilöjunaliikenteen avaaminen vielä auki

Suomen rajavartiosto on ollut yhteydessä Venäjän rajaviranomaisiin.

– Venäläisillä viranomaisilla on tieto, että kisat siellä ollaan järjestämässä. Näin ollen he oletettavasti sallivat myös maahan saapumisen, kommentoi Lukkari.

Tällä hetkellä valtioneuvoston asettamat rajoitukset eivät mahdollista Suomen ja Venäjän välistä henkilöjunaliikennettä. Lukkari uskoo, että henkilöjunaliikenne maiden välillä alkaa todennäköisesti, kun EM-kisat lähenevät.

– Voi olla, että sitä nyt harkitaan ja tehdään uusia päätöksiä, sanoo apulaiskomentaja Jukka Lukkari Kaakkois-Suomen rajavartiostosta.

Sosiaali- ja terveysministeriön erityisasiantuntija Krista Lyyra kertoo, että VR on valmistautunut avaamaan henkilöjunaliikenteen, mutta nyt odotetaan hallituksen päätöksiä asiasta.

Suosittelemme sinulle