- Eduskunta kävi tiistaina kiivaan keskustelun EU-elvytyspaketista.
- Eduskunnan odotetaan huomenna hyväksyvän Suomen osallistumisen EU:n elvytyspakettiin. Kokoomuksen enemmistö tukee hallituksen esitystä.
- Koko Euroopan elvytyspaketti voisi kaatua, ellei se saa huomenna keskiviikkona Suomen eduskunnan äänestyksessä taakseen kahden kolmasosan enemmistöä.
- Yle näytti tiistain keskustelun suorana. Voit lukea käänteet tästä jutusta.
Eduskunta väitteli EU-elvytyspaketista – PS: Eduskunnan vaatimukset eivät estä uusia tukipaketteja, Orpo: Joka niitä vähättelee, ei ymmärrä mitään
Elvytyspaketti voi kaatua, ellei se saa keskiviikkona riittävää enemmistöä taakseen. Uusia vastustajia ei tiistaina kuitenkaan ilmoittautunut.
Eduskunnan väittely EU:n elvytyspaketista kiertyi tiistaina iltapäivällä sen ympärille, takaavatko eduskunnan vaatimukset, että paketti jää ainutkertaiseksi.
Tiistain keskustelussa katseet kohdistuivat oppositiopuolue kokoomukseen, jolla on ollut vaikeuksia päättää suhtautumisestaan pakettiin.
Kokoomus katsoo onnistuneensa paketin korjaamisessa valtiovarainvaliokunnassa. Puolueen ryhmäpuheessa kansanedustaja Ilkka Kanerva (kok.) nojasi valiokunnan EU-paketista tekemään mietintöön, jossa on "selkeät ehdot Suomen europolitiikan ryhtiliikkeelle".
Perussuomalaiset torjuivat sen, että valtiovarainvaliokunnan lausumat sitoisivat päättäjiä ja estäisivät uusien tukipakettien syntymisen.
Eduskunnan odotetaan huomenna hyväksyvän Suomen osallistumisen EU:n elvytyspakettiin.
Salikeskustelussa ei tullut juurikaan tietoa siitä, onko kokoomuksen tai hallituspuolueiden riveistä liittymässä uusia edustajia vastustajien riveihin.
Eduskuntakeskustelussa oppositiosta perussuomalaiset, kristillisdemokraatit ja nyt-liikkeen Harry Harkimo esittivät 750 miljardin euron elpymisrahaston hylkäämistä, mutta kokoomuksen enemmistö tukee hallituksen esitystä.
Paketin hylkääminen johtaisi uusiin neuvotteluihin EU:n budjetista ja koronaelvytyksestä koko EU:ssa.
Seurannan eduskuntakeskustelusta voi lukea alta.
Orpo: Joka vähättelee valiokunnan linjauksia, ei ymmärrä mistään mitään
Eduskunnan keskustelu EU-elvytyspaketista on siirtynyt nopeatempoiseen debattiosuuteen, jossa yksittäiset edustajat pääsevät ääneen.
Erityinen kiinnostus on sillä, tuleeko keskustelussa esiin uusia tietoja siitä miten kantansa avoimeksi jättäneet kansanedustajat aikovat äänestää keskiviikkona.
Kokoomukselle kannan muodostaminen paketista on ollut vaikeaa, ja sen edustajat voivat äänestää kuten haluavat. Myös hallituspuolueiden riveissä on paketin vastustajia.
Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo sanoi, että Suomen etu on vahva ja toimintakykyinen Euroopan unioni. Siitä on Orpon mukaan paketissa perimmiltään kysymys.
Orpo kertoi soittaneensa Euroopan komission varapuheenjohtajalle Valdis Dombrovskikselle ja saaneensa häneltä vakuutuksen, että EU-paketti on kertaluontoinen ratkaisu.
Dombrovskis arveli vielä eilen maanantaina, että EU:n elpymisrahastosta voisi tulla pysyvämpi ratkaisu.
Orpo vetosi valtiovarainvaliokunnan mietinnön linjauksiin. Kokoomus katsoo, että puolue onnistui korjaamaan pakettia, koska mietinnössä EU-paketista on "selkeät ehdot Suomen europolitiikan ryhtiliikkeelle".
– Jokainen, joka niitä (linjauksia) vähättelee, ei ymmärrä mistään mitään. Niillä on merkitystä. Niiden pohjalta pääministerimme tai hänen seuraajansa neuvottelevat seuraavissa neuvotteluissa, Orpo vakuutti.
Orpo kohdisti sanansa pakettia vastustaville perussuomalaisille, jotka ovat moittineet kokoomuksen päätöksentekoa.
Paketista mietinnön tehnyt valtiovarainvaliokunta painotti, että paketin tulee olla ainutkertainen.
Perussuomalaisten Toimi Kankaanniemi ihmetteli, että kokoomus on ostettavissa "lausumilla, joista eduskunta vuoden kahden päästä voi todeta, että ne eivät ole enää voimassa".
Hoskonen: Talo ei voi tehdä karmeampaa virhettä, Rinne torjui heti
Kokoomuksen kansanedustaja Markku Eestilä on kertonut julkisuuteen harkitsevansa paketin vastaan äänestämistä.
Eestilä sanoi keskustelussa, että elvytyspaketti ei sinällään ole ongelma, mutta hän kritisoi paketin rakennetta ja oli huolissaan moraalikadon riskistä ja siitä, että paketti venyttää EU:n sopimuksia. Eestilä ei kertonut suoraan, miten aikoo äänestää keskiviikkona.
Valtiovarainministeri Matti Vanhanen (kesk.) myönsi, että riski moraalikadosta on olemassa, mutta hänen mukaansa eduskunta on määritellyt sääntöjä ponsissaan.
Keskustan edustajista paketin vastustajaksi on ilmoittautunut Hannu Hoskonen. Hän sanoi, että maasta ei pitäisi antaa verotusoikeutta pois.
– Sen karmeampaa virhettä ei tämä talo voi tehdä, Hoskonen jyrisi.
Perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Antti Rinne (sd.) torjui heti, että eduskunta ei ole antamassa verotusoikeutta Suomesta minnekään.
– Se on täysin selvä. Asian suhteen ei tapahdu mitään.
Myös Rinne alleviivasi, että Suomen hallitus ei voi ohittaa valtiovarainvaliokunnan päätöksiä, joihin kokoomus on vedonnut.
Valtiovarainvaliokunnan lausumien sitovuuden perään kysyi perussuomalaisten Riikka Purra.
– Mitä tämä tai seuraava hallitus tekee, kun Brysselistä tulee uusi paketti tai vaade. Oletteko sitten valmiita lisäämään kaaosta? Nämä ovat omia sanojanne, Purra peräsi.
RKP: Suomi näyttäytyy epävakaana voimana
RKP:n kansanedustaja Eva Biaudet varoittaa, että Suomen ei pidä kriisin keskellä kyseenalaistaa eurooppalaisen elvytyspolitiikan perusteita.
– On ikävää, että näyttäydymme ennen huomista äänestystä eurooppalaisittain katsottuna poliittisesti epävakaana voimana, joka on valmis vaarantamaan koko elpymisrahaston tulevaisuuden, Biaudet sanoi RKP:n ryhmäpuheessa. – Jotain on mennyt perustavanlaatuisesti pieleen, jos Suomen toiminta näyttää etäisyyden ottamiselta eikä siltä, että pyrkisimme yhdessä ratkaisemaan ongelmia.
Valtiovarainministeri Matti Vanhanen (kesk.) puolustaa pakettia ja torjuu näkemykset, ettei ratkaisu olisi kertaluontoinen.
Hänen mukaansa pakettia tukeneen valtiovarainvaliokunnan mietinnön syntytapa hallituksen ja oppositiopuolue kokoomuksen kesken kertoo asian vakavuudesta.
– Arvostan, hän sanoi.
Kokoomuksen Kanerva: Suomi tarvitsee EU:ta enemmän kuin EU Suomea
Oppositiopuolue kokoomus pitää EU:n elvytyspaketin kustannuksia siedettävinä.
Kokoomuksen ryhmäpuheenvuoron pitänyt konkariedustaja Ilkka Kanerva arvostelee silti yhä, että tukipaketissa on ongelmallisia valuvikoja.
Niiden takia kokoomus pohti paketin hylkäämisen ja ”korjaamisen” välillä. Kanervan mukaan kokoomus päätyi jälkimmäiseen.
Hän katsoo kokoomuksen onnistuneen korjaamisessa, koska valtiovarainvaliokunnan mietinnössä EU-paketista on "selkeät ehdot Suomen europolitiikan ryhtiliikkeelle".
– Paketin kaataminen tarkoittaisi sen tosiasian unohtamista, että Suomi tarvitsee enemmän EU:ta kuin EU Suomea, Kanerva perusteli.
– Naton ulkopuolisena maana meidän tärkein turvallisuustakeemme on Euroopan Unioni ja sen solidaarisuus.
Tiistain keskustelussa katseet kohdistuvat etenkin oppositiopuolue kokoomukseen, jolla on ollut vaikeuksia päättää suhtautumisestaan pakettiin.
Hallituspuolue keskustan ryhmäpuheenvuoron pitänyt kansanedustaja Arto Pirttilahti (kesk.) myönsi, että Suomi saa paketista takaisin vähemmän, kuin maksaa, eikä kokonaisuus ole ongelmaton.
Keskustan mukaan paketin hyväksyminen on Suomen etu, työpaikat läpi Suomen ovat kiinni siitä, vetääkö markkina Euroopassa. Pirttilahti sanoi, että EU:n tulevien vuosien budjetissa Suomi on saamassa myös lisää rahaa maatalouteen.
Hän vetosi myös siihen, että paketti luo poliittista vakautta.
Myös keskustan ryhmässä on vastustusta paketille.
SDP:n Kiljunen: Hylkäämisen seuraukset olisivat kauaskantoiset
Tunnelma eduskunnassa alkaa jo kiihtyä, kun keskustelu elvytyspaketista etenee puolueryhmien puheenvuoroihin.
Puhemies Anu Vehviläinen joutuu hillitsemään salista tulevaa välihuutelua SDP:n kansanedustajan Anneli Kiljusen puheenvuoron aikana.
SDP:n ryhmäpuheenvuoron pitäneen Kiljusen mukaan kyse on siitä, pitääkö suomalaisten ja Suomen sana ja voiko suomalaisiin luottaa.
Kiljunen varoittaa, että paketin hylkäämisen seuraukset olisivat arvaamattomat, kauaskantoiset ja Suomen kansallisille eduille vahingolliset.
Kiljusen mukaan virheellisiä väitteitä paketista on masinoitu suunnitelmallisesti eri somekanavilla.
Halla-aho: Jonkun pitää uskaltaa näyttää esimerkkiä
Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho toisti puolueen jo aiemmin kuullun arvostelun, että elvytyspaketti ei ole vakuutteluista huolimatta kertaluonteinen eikä se elvytä.
Perussuomalaisten ryhmäpuheenvuoron pitänyt Halla-aho sanoo, että koronan varjolla toteutetaan ”tulonsiirtounionia” ja kansallisvaltioiden alasajoa.
Halla-aho alleviivaa, että elvytyspaketin kaataminen ei johtaisi Suomen eroon Euroopan unionista.
– Jonkun pitää uskaltaa näyttää esimerkkiä silloin, kun yhteinen paatti on ajamassa päin jäävuorta, hän vaatii.
Kiistely paketista huipentuu
Kiistely Euroopan unionin elvytyspaketista huipentuu eduskunnassa tänään tiistaina ja huomenna keskiviikkona.
Eduskunta keskustelee paketista tiistaina ja tekee siitä lopullisen päätöksen keskiviikkona.
Keskustelun paketista aloitti eduskunnan valtiovarainvaliokunnan puheenjohtaja Johannes Koskinen (sd.).
Hän sanoi, että vastaavaa päätöstä ei ole koskaan ollut tehtävänä Suomen eduskunnassa.
Paketista mietinnön tehnyt valtiovarainvaliokunta puoltaa elvytyspaketin hyväksymistä, mutta se painotti, että paketin tulee olla ainutkertainen.
Koskinen sanoi, että mikäli yhteisiin toimiin ei olisi Euroopassa ryhdytty, riskit EU:n talouden kriisiytymisestä olisivat lisääntyneet ja Suomi olisi voinut menettää enemmän kuin elvytyspakettiin menee rahaa.
Koskinen huomautti, että muutkaan maat eivät olleet halukkaita kaatamaan ratkaisua, vaikka se ei ole kenenkään kannalta optimaalinen.
Koskinen sanoi myös, että erityiskohtelun vaatiminen heikentäisi Suomen mahdollisuuksia saada apua tilanteessa, jossa maa itse kohtaisi esimerkiksi taloudellisen kriisin.
Keskustelua seuraa tässä jutussa politiikan toimittaja Antti Pilke.
Päätöksellä on suuri merkitys, sillä elvytystä ei aloiteta ennen kuin paketti hyväksytään kaikissa EU:n jäsenmaissa.
Jos pakettia ei hyväksytä jossakin jäsenmaassa, kaatuu sen lisäksi myös EU:n seitsemän seuraavan vuoden budjetti.
Katseet kohdistuvat kokoomukseen
Tiistain keskustelussa katseet kohdistuvat etenkin oppositiopuolue kokoomukseen, jolla on ollut vaikeuksia päättää suhtautumisestaan pakettiin.
Elvytyspaketin läpimeno Suomen eduskunnassa mutkistui huhtikuun lopussa, kun eduskunnan perustuslakivaliokunta päätti, että paketin hyväksymiseen vaaditaan kahden kolmasosan enemmistö eduskunnassa.
Päätös tarkoitti, että hallituspuolueiden kansanedustajien äänet eivät riitä paketin hyväksymiseen, vaan tukea pitää saada oppositiosta.
Oppositiossa olevat perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit vastustavat elvytyspakettia, joten ratkaisevassa asemassa on kokoomus, lähtökohtaisesti EU-myönteinen puolue.
Kokoomus ilmoitti ensin äänestävänsä tyhjää, mutta käänsi sitten kelkkansa pelastaakseen elvytyspaketin. Edustajat voivat äänestää kuten haluavat.
Myös hallituspuolueissa on edustajia, jotka vastustavat elvytyspakettia tai eivät ole kertoneet kantaansa.
Pääministeri ei osallistu keskusteluun
Pääministeri Sanna Marin (sd.) ei voi osallistua paketista eduskunnassa käytävään keskusteluun.
Marinin esikunnan mukaan syynä on omaehtoinen karanteeni. Marin osallistui EU-huippukokouksiin Portugalissa perjantaina ja lauantaina.
Huomiseen äänestykseen Marin pääsee, mikäli toisenkin koronatestin tulos on negatiivinen.
Valtiovarainministeri Matti Vanhanen (kesk.) on arvioinut, että paketin kaataminen olisi Suomen EU-historian suurin arvovaltatappio.
Lue lisää: